«Κυνήγι μαγισσών»: Ο Μίκαελ Χάνεκε λέει τη γνώμη του για το κίνημα #MeToo - cinemagazine.gr
16:58
12/2

«Κυνήγι μαγισσών»: Ο Μίκαελ Χάνεκε λέει τη γνώμη του για το κίνημα #MeToo

Το κίνημα δημιουργεί ένα νέο κύμα πουριτανισμού στην κινηματογραφική βιομηχανία, κάτι που ανησυχεί τον αυστριακό σκηνοθέτη. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ένα μήνα περίπου μετά το άρθρο της Κατρίν Ντενέβ (για το οποίο απολογήθηκε λίγο αργότερα), ακόμη μια φωνή από την Ευρώπη δηλώνει την αποστροφή της για την εξέλιξη που πήρε η υπόθεση των σκανδάλων για σεξουαλική παρενόχληση στο Χόλιγουντ. Ο Αυστριακός σκηνοθέτης μιλώντας το Σάββατο στην εφημερίδα Kurier αναφέρθηκε σε ένα νέο είδος πουριτανισμού που αναπτύσσεται στην καρδιά της κινηματογραφικής βιομηχανίας, βασιζόμενο στο μίσος για τους άνδρες και καθοδηγούμενο πίσω από τη μάσκα του κινήματος #MeToo.

Συγκεκρίμένα, ο Χάνεκε είπε: «Με ανησυχεί πολύ αυτός ο νέος πουριτανισμός του κινήματος #MeToo, που διαμορφώνεται μέσα από το μίσος για τους άνδρες. Σαν καλλιτέχνες, πρέπει να έχουμε αυτό το φόβο, καθώς αντιμετωπίζουμε μια εκστρατεία κάτα κάθε μορφής ερωτισμού». Ο σκηνοθέτης συμπλήρωσε πως θα ήθελε να δει όσους κατηγορούνται με επίσημα στοιχεία να τιμωρηθούν, αλλα «βρίσκω όλη αυτή την υστερία και τις καταδίκες που γίνονται, χωρίς να υπάρχει καμία δίκη ακόμη, πολύ απωθητική. Τα Μέσα διαλύουν ζωές και καριέρες σε κάτι που καταλήγει να γίνεται κυνήγι μαγισσών.»

Ο Χάνεκε ελπίζει πως όλο αυτό θα έχει ένα «Happy End», όχι αντίστοιχο του δικού του ειρωνικού που παρουσίασε στην ομώνυμη τελευταία του ταινία.