Τι θα κάνετε 25 Ιουλίου; Ρίντλεϊ Σκοτ και Κέβιν Μακντόναλντ θέλουν να μοιραστείτε τη ζωή σας - cinemagazine.gr
9:20
13/7

Τι θα κάνετε 25 Ιουλίου; Ρίντλεϊ Σκοτ και Κέβιν Μακντόναλντ θέλουν να μοιραστείτε τη ζωή σας

Δέκα χρόνια πριν, παραγωγός, σκηνοθέτης και YouTube ζήτησαν από όλο τον κόσμο να στείλει ένα βίντεο μιας μέρας του. Το αποτέλεσμα, «Life in a Day», προβλήθηκε στο Sundance, τις αίθουσες και βέβαια το yt. Σήμερα το πείραμα συνεχίζεται και η μέρα κινηματογράφησης θα είναι η 25η Ιουλίου.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Δέκα χρόνια μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα σε γεωλογικό χρόνο, είναι όμως μια...αιωνιότητα για τον ανθρώπινο. Κι αν υπάρχει κάτι συναρπαστικό στην ιδέα που θα υλοποιήσουν εκ νέου οι Σκοτ, Μακντόναλντ και YouTube επιστρέφοντας μετά από μια δεκαετία - κάτι σαν «Before...» ανθρωπότητας - είναι το κατά πόοσν μπορεί να συλληφθεί η απόσταση που έχουμε διανύσει, η αλλαγή, η εξέλιξη, η πρόοδος ή και το πισωγύρισμα.

Στην παραγωγή θα είναι οι Σκοτ και Κάι Χσούιγκ και η «πρόσκληση ενδιαφέροντος» απευθύνεται σε όλον τον κόσμο. Πίσω στο 2010, το πρώτο πόνημα ήταν, κατά τον σκηνοθέτη του, «μια από τις πιο ευτυχείς, αποκαλυπτικές εμπειρίες της ζωής μου. Όσοι συνέβαλαν ήταν γενναιόδωροι στο να μοιραστούν ιδιωτικές στιγμές και να τις καταθέσουν σαν ένα μέρος ενός τεράστιου, θετικού στη ζωή, κινηματογραφικού πειράματος».

Η ταινία του 2010 είχε συλλέξει 4.500 ώρες υλικού από περισσότερες από 80.000 συμμετοχές, σταλμένες από 192 χώρες. Η μέρα τότε ήταν η 24η Ιουλίου 2010. Το σχέδιο θα σημείωνε την 5η επέτειο της έλευσης του YouTube στον υπέροχο κόσμο μας και η ταινία προβλήθηκε πρώτα στην πλατφόρμα και αμέσως μετά στο φεστιβάλ του Σάντανς. Η κριτική υποδοχή ήταν υπερθετική.

Οι σύγχρονες υποβολές θα τεθούν υπ' όψιν μιας 30μελούς ομάδας,που θα δει και θα μεταφράσει τα βίντεο. Από εκεί και μετά, τρεις μοντέρ (Μνταμίρι Α Νκέμι, Σαμ Ράις-Έντουαρντς και Νσέ Ασούκουο), μαζί με τον Μακντόναλντ θα αναλάβουν το τιτάνιο έργο του δεσίματος του υλικού σε έναν σημαίνον όλον.

Η ευστοχία του εγχειρήματος θα καταδείξει τα βήματα ενός κόσμου, το αποτύπωμα που αφήνει η ανθρωπότητα που είναι πρόθυμη να συμβάλλει σε κάτι τέτοιο - αυτόχρημα αισιοδοξότερο το αποτέλεσμα και μόνο λόγω αυτού, είναι αλήθεια. Κι ας ελπίσουμε η επιτυχία του εγχειρήματος να έχει αυτό που τόσο εύστοχα ο Χοδορόφσκι αποκάλεσε πρόσφατα «θεραπευτικό» αποτέλεσμα. Γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά - όνομα και πράγμα - ακόμα και από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας.