Μα τον Παζούζου! Ένας αληθινός εξορκιστής στην κάμερα του Γουίλιαμ Φρίντκιν - cinemagazine.gr
10:41
21/3

Μα τον Παζούζου! Ένας αληθινός εξορκιστής στην κάμερα του Γουίλιαμ Φρίντκιν

45 χρόνια μετά την ταινία που άλλαξε τα δεδομένα στο είδος του τρόμου, ο Γουίλιαμ Φρίντκιν επιστρέφει με ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά τη ζωή ενός πραγματικού ιερέα-εξορκιστή.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Εφτά χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία ταινία του, 82χρονου πια, Γουίλιαμ Φρίντκιν, ο οποίος από τότε μπλέχτηκε με διάφορα projects χωρίς όμως κανένα να τελεσφορήσει. Συγκεκριμένα, είχαν ακουστεί φήμες για μια τηλεοπτική σειρά που θα βασίζονταν σε μια από τις καλύτερες ταινίες του, το «Live and Die in L.A.», επίσης μια σειρά που θα συνέχιζε από εκεί που τελείωνε το «Killer Joe», αλλά και μια βιογραφική ταινία για τη Μέι Ουέστ με πρωταγωνίστρια τη Μπέτι Μίντλερ. 

Τίποτε από αυτά δεν προχώρησε, σε αντίθεση με ένα ντοκιμαντέρ που γύρισε και θα κυκλοφορήσει ευρέως τον Απρίλιο του 2018, και το οποίο τον ξαναφέρνει πίσω σε μια σημαδιακή ταινία για την καριέρα του και το είδος του τρόμου: τον «Εξορκιστή» (1973). Ο «Εξορκιστής» ευτυχώς είχε αναγνωριστεί στον καιρό του, συγκεντρώνοντας 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ (μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' και Β' Γυναικείου ρόλου) κερδίζοντας εκείνα του Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Ήχου.

Αυτή τη φορά ο Φρίντκιν ασχολείται με έναν αληθινό ιερέα της Καθολικής Εκκλησίας και την πολύχρονη δράση του. Σύμφωνα με πηγές του Βατικανού, ο Γκαμπριέλε Άμορθ έκανε δεκάδες χιλιάδες εξορκισμούς ως το τέλος του ζωή του – πέθανε το Σεπτέμβριο του 2016. Το «The Devil and Father Amorth» όπως θα λέγεται το ντοκιμαντέρ, υπόσχεται και σκηνές με τον Άμορθ σε δράση, αλλά και μια πλήρη αναδρομή του έργου του.