Μαρία Κάλλας η Μέριλ Στριπ! - cinemagazine.gr
11:28
19/6

Μαρία Κάλλας η Μέριλ Στριπ!

Η μεγάλη κυρία του κινηματογράφου θα ερμηνεύσει την Divina, και αν μη τι άλλο και οι δυο δικαιούνται να αναφωνήσουν «Vissi d' Arte!»

Από την Ανθή Νταουσάνη

H σπουδαία κυρία του κινηματογράφου, Μέριλ Στριπ είναι συνηθισμένη στους ρόλους ιδιαίτερων γυναικών. Αλλά διαφορετικά κανείς προσεγγίζει την εκκεντρική Άννα Γουίντουρ της Vogue, την τηλεοπτική μαγείρισσα Τζούλια Τσάιλντ, ακόμα και τη σιδηρά ηγέτη της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ και αλλιώς μια θεία ύπαρξη που προκαλεί δέος, όπως η ανεπανάληπτη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας.

Η Στριπ αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση της καριέρας της για μια τηλεταινία, παραγωγή του HBO, του δικτύου που αγκάλιασε και το κινηματογραφικής κλίμακας «Behind the Candelabra» του Σόντερμπεργκ, μια ταινία που, παρά το τηλεοπτικό της «σπίτι», διαγωνίστηκε στις Κάννες και χάρισε στον Μάικλ Ντάγκλας τη Χρυσή Σφαίρα.

Με σκηνοθέτη τον Μάικ Νίκολς (γνώριμο στην πρωταγωνίστρια από παλιές συνεργασίες τους όπως στα «Heartburn» και «Postcards from the Edge», αλλά και τηλεοπτικά στο «Angels in America»), η ταινία θα βασιστεί στη θεατρική επιτυχία του Τέρενς ΜακΝάλι, «Master Class», ένα έργο που έκανε το ντεμπούτο  του στο Μπρόντγουεϊ το 1995 κι έφτασε μέχρι το βραβείο Tony.

Το διασκευασμένο σε σενάριο θεατρικό κείμενο θα περιγράφει την περίοδο της ζωής της ντίβας, όταν παρέδωσε μια σειρά από μαθήματα στη διάσημη ακαδημία Τεχνών Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης (που μάλιστα κυκλοφορούν σε συλλεκτική ηχογράφηση με τίτλο «The Masterclasses: Maria Callas at Juilliard»).

Στο φινάλε της καριέρας της, με τη φωνή της να την έχει πλέον προδώσει, αλλά με το τεράστιο καλλιτεχνικό της ανάστημα να προκαλεί δέος, η Κάλλας σε ρόλο δασκάλας, αναπολεί παράλληλα στιγμές της καριέρας της, αλλά και της ζωής της, με αποκορύφωμα τη θυελλώδη σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση και την απογοήτευσή της όταν ο Έλληνας κροίσος την εγκατέλειψε για τη χήρα του Τζον Κένεντι.

Δεν ξέρουμε πώς η Μέριλ Στριπ θα διαχειριστεί ένα ρόλο που οπωσδήποτε απαιτεί και υψηλές φωνητικές ικανότητες πέρα από ένα κοινό μιούζικαλ, αλλά η ιδέα αυτής της «συνάντησης» της μεγαλύτερης καλλιτέχνιδος του λυρικού θεάτρου με μια σπουδαία ερμηνεύτρια του σινεμά είναι ό,τι πιο συναρπαστικό μπορούμε να περιμένουμε.

Έστω κι αν -επιμένουμε- ότι ακόμα και για την πολυβραβευμένη ηθοποιό το εγχείρημα είναι εξαιρετικά τολμηρό και ριψοκίνδυνο.

Ακούστε ένα δείγμα των μαθημάτων της Κάλλας στη Juilliard: