«Μάτια Ερμητικά Κλειστά»: Νέο ντοκιμαντέρ αναλύει το κύκνειο άσμα του Κιούμπρικ - cinemagazine.gr
12:21
23/10

«Μάτια Ερμητικά Κλειστά»: Νέο ντοκιμαντέρ αναλύει το κύκνειο άσμα του Κιούμπρικ

Οι δεκάδες ιστορίες από τα γυρίσματα, τα κρυφά του νοήματα και οι συνωμοσίες για τον θάνατό του σκηνοθέτη γίνονται θέμα του ντοκιμαντέρ «SK13».

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο Τόνι Ζιέρα γυρίζει ντοκιμαντέρ εδώ και 15 χρόνια, αλλά στα τελευταία εξ αυτών φαίνεται να τον απασχολεί αποκλειστικά το έργο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Φέτος παρουσίασε το «Filmworker», μια λεπτομερή παρουσίαση της ζωής του Λεόν Βιτάλι που μετά την ερμηνεία του στο «Μπάρι Λίντον» παράτησε μια πολύ υποσχόμενη καριέρα για να γίνει το δεξί χέρι του μεγάλου σκηνοθέτη, ως το τέλος της ζωής του το 1999.

Πριν το «Firmworker» όμως, ο Ζιέρα δούλευε για καιρό ένα άλλο project που σχετίζονταν με τον Κιούμπρικ το οποίο θα παρουσιάσει τελικά μέσα στο 2018. Πρόκειται για το «SK13», συντομογραφία με τα αρχικά του σκηνοθέτη και το 13ο και τελευταίο φιλμ του σκηνοθέτη, το «Μάτια Ερμητικά Κλειστά». Όπως δήλωσε ο Ζιέρα, εξηγώντας την επιλογή του, «είναι η μόνη ταινία στην καριέρα του σκηνοθέτη για την οποία πολλοί ακόμη δεν έχουν καταλάβει με τί ακριβώς πραγματεύεται. Το casting αλλά και η ιστορία δε βγάζουν νόημα για πολύ κόσμο.»

Το ντοκιμαντέρ θα εξερευνήσει λογικά όλους τους μύθους που συνοδεύουν τα γυρίσματα της ταινίας, τις αλλαγές των ηθοποιών, αλλά πολύ πιθανά και τις θεωρίες συνομωσίας που συνόδευσαν τον πρόωρο θάνατο του σκηνοθέτη και την αμφιβολία του κατά πόσο πρόλαβε να τελειώσει το φιλμ ή όχι. «Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι σκηνοθέτες, αλλά ο Κιούμπρικ και το μυστήριο που περικλείει τις ταινίες του εξακολουθεί να διατηρεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Αρκετοί ακόμη και σήμερα ψάχνουν κρυφά μηνύματα στο «2001», τη Λάμψη» και φυσικά το τελευταίο του φιλμ.»