Με στυλ γαλλικό! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - cinemagazine.gr
14:57
12/3

Με στυλ γαλλικό! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Αθήνα 20-28 Μαρτίου 2018 | Θεσσαλονίκη 29/3-4/3 2018 | Δαναός, Άστορ, Γαλλικό Ινστιτούτο, Παύλος Ζάννας.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας, γιορτάζει τα 19α γενέθλιά του!

19 διοργανώσεις που μέχρι σήμερα έχουν δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες σινεφίλ να ανακαλύψουν το καλύτερο πρόσωπο του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, καθώς και τους κύριους δημιουργούς του.  Το φεστιβάλ διαφοροποιείται, ανανεώνεται, και ωθεί όλους τους κλάδους και τους φορείς τους σε μια συνεχή αλληλεπίδραση! Σας προσκαλούμε φέτος να το απολαύσετε, να αναζωογονηθείτε και να επωφεληθείτε από την επαφή με τις διαφορετικές κουλτούρες, τα θέματα και τις συναντήσεις, για εννέα ημέρες στην Αθήνα και επτά στην Θεσσαλονίκη!

Με τη σταθερή υποστήριξη της Unifrance, εξακολουθεί επίσης να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών από τους Έλληνες διανομείς.

Τον ρυθμό στην 19η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, δίνουν το γκλάμουρ, η κομψότητα και η αισθητική, έννοιες συνδεδεμένες τόσο με τον κινηματογράφο όσο και με τη θεματική μας ενότητα αφιερωμένη στη μόδα.

Η μόδα, η πολυτέλεια, η ομορφιά, μας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, καθώς αναδύονται από διάφορες πτυχές του προγράμματος της φετινής διοργάνωσης. Με την έναρξη των προβολών, και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου, ένα εξαιρετικό masterclass δίνει το πρώτο στίγμα. Ο Γενικός Γραμματέας του Μουσείου Christian Dior, Philippe Le Moult και ο Dominique Adt, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Christian Dior, l’élégance du paradis perdu, το οποίο θα προβληθεί στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, θα συζητήσουν για τη σχέση του οίκου Dior με την 7η τέχνη και για το πώς γυρίστηκε η ταινία στα παρασκήνια αυτού του μεγάλου οίκου υψηλής ραπτικής.

Το θέμα της μόδας αντικατοπτρίζεται και στην οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης, δημιουργία των Typical Organization for standards and Order. Ξεκινώντας από την ιδέα του «catwalk», της πασαρέλας, στο πίσω πλάνο, οι δημιουργοί ξεδιπλώνουν την κίνηση ενός αιλουροειδούς σε 19 αστραφτερά φωτογραφήματα.

Το τρέιλερ του φεστιβάλ του Νίκου Πάστρα έχει την ίδια θεματική, συνδυάζοντας εμπνεύσεις από τη Νουβέλ Βαγκ με μια σύγχρονη και ρετρό οπτική. Τα χρώματα και τα στρας σμίγουν σ’ ένα μοναδικό και τολμηρό πλάνο.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας. Μέσα από έξι ταινίες, το Βέλγιο, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Τσέχικη Δημοκρατία και η Ελβετία μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία.

Τέλος, η Λευκή Κάρτα της φετινής χρονιάς δίνεται για πρώτη φορά σε ένα φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου το Premiers Plans: Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ που πραγματοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην Angers και μας προτείνει να ανακαλύψουμε μερικές από τις ταινίες της τελευταίας διοργάνωσής του.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 19η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει έμπρακτα δείγματα της υποστήριξής του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς :

- Συμπράττει με τους ‘Έλληνες διανομείς, στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ
- Διοργανώνει σε συνεργασία με το φεστιβάλ Animasyros, που είχε Λευκή Κάρτα στο φεστιβάλ το 2016, το «Καλειδοσκόπιο ταινιών animation», με προβολές ταινιών animation, πλαισιωμένες από μια μουσική σκηνή, για τους πιο μικρούς θεατές το απόγευμα και στη συνέχεια πάρτι με DJ.
Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Gros Plan για την δημιουργία ενός ερωτηματολογίου με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες. Τα ερωτηματολόγια αυτά θα δίνονται στους θεατές στην αρχή των προβολών των ταινιών της ενότητας « Πανόραμα».
Διοργανώνει μαζί με την Ένωση Σκηνοθετών, Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), συναντήσεις για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, με θέμα τη συντήρηση, τη νομοθεσία και τις πρακτικές γύρω από τα κινηματογραφικά αρχεία.
Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο Typical Organization for standards and Order.
Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στoν νέο Έλληνα σκηνοθέτη, Νίκο Πάστρα.
Προσκαλεί Έλληνες και Γάλλους εκπροσώπους διαφόρων μορφών τέχνης να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

- Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτός υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
- Δάφνη Πατακιά
- Πέτρος Σεβαστίκογλου
- Αλέξης Σταμάτης
- Έφη Φαλίδα
- Μόνικα Χριστοδούλου

ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναθέτει σε έναν έλληνα σκηνοθέτη τη δημιουργία και τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του Φεστιβάλ. Μετά τον Γιώργο Ζώη το 2011, τον Γιάννη Γαϊτανίδη το 2012, τη Σοφία Εξάρχου το 2013, τον Παναγιώτη Χριστόπουλο το 2014, την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη το 2015, την Αρασέλη Λαιμού το 2016, την Ζακλίν Λέντζου το 2017, σειρά έχει ο Νίκος Πάστρας, με τον οποίο έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε φέτος.

Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους Theremin συμμετέχει σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ και έχει απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου (2008). Από το 2011 είναι υπεύθυνος για τα βίντεο του κινηματογραφικού site flix.gr. Το 2012 ολοκληρώνει τη δεύτερη μικρού μήκους ταινία του Χαμένο Κορίτσι και συμμετέχει στο Berlinale Talent Campus του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Πραγματοποιεί το μοντάζ των ταινιών του Νίκου Παναγιωτόπουλου Λιμουζίνα: Κωμωδία παρεξηγήσεων το 2013 και Η κόρη του Ρέμπραντ το 2014. Από το 2013 μέχρι το 2015 είναι υπεύθυνος των διαφημιστικών σποτ των παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Την περίοδο 2014-15 σκηνοθετεί τέσσερα επεισόδια της σειράς, ωριαίων ντοκιμαντέρ Τα στέκια: Ιστορίες αγοραίου πολιτισμού για λογαριασμό της ΕΡΤ. Το 2016 ολοκληρώνει την τρίτη μικρού μήκους ταινία του Ακρυλικό, η οποία επιλέγεται και χρηματοδοτείται από το Athens Film Lab του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Τώρα βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας της πρώτης του ταινίας μεγάλου μήκους.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

DIOR, ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, στις 18.00΄ - Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου

Η σχέση της μόδας και του κινηματογράφου ήταν πάντοτε πολύ στενή, από τη συνεισφορά των μεγάλων σχεδιαστών στο σχεδιασμό κοστουμιών για τις ταινίες, έως τις μεγάλες ηθοποιούς και μούσες των μεγάλων οίκων που αντιπροσωπεύουν τη γαλλική πολυτέλεια. Οι δύο αυτοί κόσμοι μοιράζονται επιπλέον κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως το γκλάμουρ, τα τεχνάσματα και την αναζήτηση της αισθητικής.

Η φετινή θεματική ενότητα θα είναι αφιερωμένη στη μόδα και τον κινηματογράφο, με πέντε κλασικές ταινίες των οποίων τα κουστούμια έχουν εμπνευστεί και σχεδιαστεί από μεγάλους γαλλικούς οίκους μόδας: Η ταινία Η Ωραία της ημέρας, του Luis Bunuel (1967), η οποία σηματοδότησε τη γνωριμία του σκηνοθέτη με τον Yves Saint Laurent, ηλικίας τότε τριάντα ετών και ο οποίος θα έφερνε μετέπειτα την επανάσταση στο χώρο της γυναικείας μόδας, η ταινία Όλο φωτιά, όλο φλόγα, του Jean-Paul Rappeneau (1982) και το διάσημο φόρεμα του Marc Bohan για τον οίκο Dior,που φοράει η Isabelle Adjani, η ταινία Φραμπαλάδες, ποτέ μου δε σε αγάπησα, του Jacques Becker (1945) με τα χαρακτηριστικά κοστούμια της δεκαετίας του ’40 του Marcel Rochas, η ταινία Η Πανέμορφη και το Τέρας, του Jean Cocteau (1946) με κοστούμια σχεδιασμένα από τον Christian Bérard για τον οίκο Paquin,με τον οποίο ο Pierre Cardin είχε συνεργαστεί στις αρχές της καριέρας του δημιουργώντας πλήθος κοστουμιών και μασκών, και τέλος η ταινία Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα, του Roger Vadim (1956), με τα κοστούμια του Pierre Balmain, απλά και κομψά,  όμως ήταν χαρακτηριστικά και συνέβαλαν στην καθιέρωση της Brigitte Bardot ως σύμβολο του σεξ της εποχής της.

Τα εγκαίνια αυτής της θεματικής θα γίνουν με ένα ξεχωριστό masterclass γύρω από τη μόδα και συγκεκριμένα γύρω από τον οίκο Dior, ο οποίος πρόσφατα οργάνωσε μια εξαιρετική έκθεση στο Μουσείο των Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού με τον τίτλο Christian Dior, σχεδιαστής του ονείρου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Christian Dior, llégance du paradis perdu (52’), ενώ μετά την προβολή ο Dominique Adt, σκηνοθέτης της ταινίας και ο Philippe Le Moult, Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Christian Dior, θα συζητήσουν για τη σχέση του οίκου Dior με την 7η τέχνη και για το πώς γυρίστηκε η ταινία στα παρασκήνια αυτού του μεγάλου οίκου υψηλής ραπτικής.

ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΑΝΙMATION
Σάββατο 24 Μαρτίου, 18.00΄- 02.00΄ - Ρομάντσο

Η αίθουσα προβολών του Ρομάντσο παραδίδεται για ένα ολόκληρο βράδυ στα χρώματα, τους ήχους και τη φαντασία της γαλλικής σκηνής animation, με μια μαραθώνια προβολή-οδοιπορικό από τις πρώτες μέρες της avant garde μέχρι τη σύγχρονη σκηνή της Βρετάνης και τους γαλλόφωνους σκηνοθέτες του αύριο. Μια ευρεία επιλογή μικρού μήκους ταινιών, με αφετηρία το πολύτιμο αρχείο του IFcinéma, που επιμελήθηκαν οι προγραμματιστές του διεθνούς φεστιβάλ Animasyros.

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Aγορά Κινουμένων Σχεδίων είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο είδος του στην Ελλάδα κι ένα από τα είκοσι μεγαλύτερα διεθνώς. Το 2018 κλείνει δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο τομέα των ταινιών animation και από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου επιστρέφει στη βάση του, την Ερμούπολη της Σύρου, για την ενδέκατη και πιο φιλόδοξη μέχρι σήμερα έκδοσή του, κεντρική θεματική της οποίας θα είναι «το παιδί».

Η ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Συντήρηση & προσβασιμότητα των κινηματογραφικών αρχείων

Πέμπτη 22 Μαρτίου, 11.00΄- 15.30 - Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου

Σε χώρες όπως η Ελλάδα, όταν γυρίζεται μια ταινία, τα προβλήματα της παραγωγής και της διανομής της είναι τόσο μεγάλα που δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε η θέληση να προβλεφθεί τι θα γίνει αυτή η ταινία μετά από 40 χρόνια. Έτσι, αρκετά συχνά σημαντικές ταινίες πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορούν να προβληθούν μετά το θάνατο των δημιουργών τους, είτε γιατί δεν είναι γνωστό σε ποιόν ανήκουν τα δικαιώματα, είτε γιατί δεν υπάρχουν υποδομές, είτε γιατί έχουν χαθεί όλες οι κόπιες.

Με στόχο να ρίξει φως σ’ αυτή τη δεύτερη ζωή των κινηματογραφικών ταινιών, Θα επιχειρήσει να διερευνήσει όρους όπως κατάθεση πνευματικών δικαιωμάτων, δημόσια ιδιοκτησία, δικαιώματα εκμετάλλευσης, πολιτιστική χρήση, εθνικό κινηματογραφικό αρχείο, κινηματογραφική κληρονομιά, συντήρηση, καταλογογράφηση, αξιοποίηση, προσβασιμότητα, ψηφιοποίηση και να μας ευαισθητοποιήσει σε σχέση με την αναγκαιότητά τους. Τέλος θέλει να επισημάνει πως οι ταινίες είναι και ιστορικά ντοκουμέντα που δεν έχουμε το δικαίωμα να εξαφανίσουμε, που πρέπει να διασώσου- με προς χάρη του αυριανού θεατή, και του ιστορικού του μέλλοντος.

Δύο στρογγυλές τράπεζες θα διοργανωθούν για το σκοπό αυτό:

Η πρώτη, από τις 11.00΄ ως τις 13.00΄ όπου θα συμμετέχουν οργανισμοί και οι εκπρόσωποί τους και κατά τη διάρκειά της θα διερευνηθεί το θέμα της ταινίας αρχείου στην νόμιμη, θεσμική και ευρωπαϊκή της διάσταση.

Η δεύτερη, από τις 13.30΄ ως τις 15.30' θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Ελλάδα.

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ
Συνεργασία με το φεστιβάλ Gros Plan

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας ξεκινάει αυτή τη χρονιά μια καινούργια συνεργασία με το Φεστιβάλ Gros Plan δημιουργώντας από κοινού ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες.

Τα ερωτηματολόγια θα δίνονται στην αρχή των προβολών της κατηγορίας «Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου». Σκοπός: να προσφέρουμε ένα πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει, να αναπτύξουμε θετικές πρωτοβουλίες και να διασφαλίσουμε ότι οι ταινίες που αγαπήσατε θα προβληθούν σε όσο το μεγαλύτερο κοινό!

Στο τέλος του φεστιβάλ θα γίνει κλήρωση και ένας/μια νικητής/τρια από αυτούς που συμπλήρωσαν την έρευνά μας θα κερδίσει ένα σετ DVD

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

BARBARA
Γαλλία | France, 2017
ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Mathieu Amalric
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Mathieu Amalric, Philippe Di Folco
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Jeanne Balibar, Mathieu Amalric, Vincent Peirani
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Waiting for Cinéma, Alicéleo
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRÈCE : Weirdwave
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 97’

Φεστιβάλ Καννών 2017: Eιδικό βραβείο «ποίησης» | Festival de Cannes 2017 : Prix de la poésie du cinéma César 2018 : Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου & Καλύτερου ήχου | Meilleure actrice & Meilleur son

Μία ηθοποιός θα παίξει την Barbara και τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν σύντομα. Προετοιμάζει τον ρόλο της, τη φωνή, τα τραγούδια, τις παρτιτούρες, τις κινήσεις, το πλέξιμο, τις σκηνές. Όλα προχωρούν τόσο καλά που ο ρόλος αυτός την κυριεύει. Ο σκηνοθέτης από τη μεριά του, προετοιμάζεται επίσης μέσω των γνωριμιών του, μέσω των αρχείων, της μουσικής, κυριεύεται και εκείνος όπως και εκείνη, από την Barbara...

DJAM
Γαλλία, Τουρκία, Ελλάδα | France, Turquie, Grèce, 2017
ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ-ΣΕΝΑΡΙΟ | RÉALISATION-SCÉNARIO :Tony Gatlif
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Daphné Patakia, Simon Abkarian, Maryne Cayon
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Princes Films
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRÈCE : Tanweer
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 97’

Τη νεαρή Ελληνίδα Djam έστειλε στην Κωνσταντινούπολη ο θείος της Kakourgos, ο οποίος ήταν ναυτικός και λάτρης του Ρεμπέτικου, προκειμένου να βρει το σπάνιο εξάρτημα που χρειάζεται για το πλοίο τους. Εκεί συναντά τη νεαρή Γαλλίδα, Avril, μόνη και χωρίς χρήματα, που πήγε στην Τουρκία για να βοηθήσει εθελοντικά την κατάσταση με τους μετανάστες.

H Djam την παίρνει υπό την προστασία της στο δρόμο για τη Μυτιλήνη. Ένα ταξίδι γνωριμιών, μουσικής, ανταλλαγών και ελπίδας.

GARDE ALTERNÉE
ΑΠΟΨΕ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ;
Γαλλία | France, 2017
ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Alexandra Leclère
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Alexandra Leclère
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Didier Bourdon, Valérie Bonneton, Isabelle Carré
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Pan-Européenne
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRÈCE : Rosebud 21
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 104’

Ταινία λήξης

H Sandrine, παντρεμένη δεκαπέντε χρόνια, με δύο παιδιά, ανακαλύπτει ότι ο άντρας της Jean έχει εξωσυζυγική σχέση. Μετά το σοκ, αποφασίζει να συναντήσει την αντίπαλό της, τη Virginie, και να της προ-τείνει μία παράξενη συμφωνία: να έχουν τον Jean εκ περιτροπής. Οι δύο γυναίκες συμφωνούν και επιβάλλουν στον άντρα τους να ακολουθήσει αυτό το νέο τρόπο ζωής.

H TAINIA ΕΝΑΡΞΗΣ

LA PROMESSE DE L’AUBE
Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ
Γαλλία | France, 2017
ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Éric Barbier
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Marie Eynard, Éric Barbier
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Pierre Niney, Charlotte Gainsbourg, Didier Bourdon
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Jerico, Nexus Factory, Umedia ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRÈCE : Feelgood
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 130’

Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Romain Gary

Από τη δύσκολη παιδική του ηλικία στην Πολωνία, την εφηβεία του κάτω από τον ήλιο της Νίκαιας και μέχρι τα κατορθώματά του ως αεροπόρος στην Αφρική κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Romain Gary έζησε μια καταπληκτική ζωή. Αυτήν όμως την επιμονή να ζήσει χιλιάδες ζωές, να γίνει ένας σπουδαίος άνθρωπος και διάσημος συγγραφέας, την οφείλει στην Mina, τη μητέρα του. Αυτή η απεριόριστη μητρική αγάπη θα αποτελέσει και το βαρύ φορτίο της ζωής του...

Παρουσιάζει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας και δημοσιογράφος
Παρουσία τoυ σκηνοθέτη  Eric Barbier

Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση

OI ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ 19ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Dominique Adt, δημιουργός του ντοκιμαντέρ Christian Dior, l'élégance du paradis perdu
Éric Barbier, σκηνοθέτης της ταινίας La Promesse de l’Aube (Η υπόσχεση της Αυγής)
Pierre Deladonchamps, ηθοποιός στην ταινία Nos patriotes (Σύντροφοι)
Edouard Deluc, σκηνοθέτης της ταινίας Gauguin-Voyage de Tahiti (Γκωγκέν-Στην Ταϊτή)
Rossy De Palma, ηθοποιός στην ταινία Brillantissime (Ωραίο μου διαζύγιο)
Emmanuel Finkiel, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας La Douleur (Η οδύνη)
Éric Gravel, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Crash Test Aglaé (Μετωπική σύγκρουση)
Philippe Le Moult, Γενικός Γραμματέας του Μουσείου Christian Dior
Blandine Lenoir,
σκηνοθέτις της ταινίας Aurore (50 φορές Άνοιξη)
Bady Minck, παραγωγός της ταινίας Egon Schiele (Egon Schiele, ο θάνατος και η κοπέλα)
Δάφνη Πατακιά, μέλος της κριτικής επιτροπής, ηθοποιός στη ταινία DJAM
Claude Éric Poiroux, Γενικός Διευθυντής του Φεστιβάλ « Premiers Plans »
François Troukens, σκηνοθέτης της ταινίας Tueurs (Δολοφόνοι)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €
Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ, ΑΣΤΟΡ
Γενική είσοδος :6 €. (μειωμένο : 5  €)

Οι ενότητες του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

ΕΠIΣΗΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ | ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
SÉLECTION OFFICIELLE | FILMS EN COMPÉTITION

Aurore | 50 φορές άνοιξη – Blandine Lenoir
Brillantissime | Ωραίο μου διαζύγιο – Michèle Laroque
Fleuve noir | Μαύρος φάκελος – Érick Zonka
Gauguin-Voyage de Tahiti | Γκογκέν - Στην Ταϊτη – Édouard Deluc
Jeune femme | Μια νέα γυναίκα – Léonor Seraille
La douleur | Η οδύνη – Emmanuel Finkiel
La promesse de l'aube | Η υπόσχεση της αυγής – Éric Barbier
Le Brio - Yvan Attal
Le fils de Jean | Οικογενειακός φίλος – Philippe Lioret
Otez-moi d'un doute | Για καλό και για κακό – Carine Tardieu

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
PANORAMA DU CINÉMA FRANCOPHONE

Avant la fin de l'été | Πριν το τέλος του καλοκαιριού -  Maryam Goormaghtigh
Barefoot | Ξυπόλυτος στα θερισμένα σταχοχώραφα – Jan Sverak
C'est tout pour moi | 'Ολα δικά μου – Nawell Madani
Crash test Aglaé | Μετώπικη σύγκρουση – Éric Gravel
Diane a les épaules | Στηρίξου πάνω μου – Fabien Gorgeart
Drôles de petites bêtes | Αστεία τερατάκια – Arnaud Bouron & Antoon Krings
Egon Schiele | Egon schiele, ο θάνατος και η κοπέλα – Dieter Berner
Hochelaga, terre des âmes | Hochelaga, γή των πνευμάτων – François Girard
Kiss & Cry | Φιλί και δάκρυ – Lila Pinell & Chloé Mahieu
La belle & la belle | Καλλονές – Sophie Fillières
La mélodie | Η μελωδία – Rachid Hami
Laissez bronzer les cadavres | Αφήστε τα πτώματα να μαυρίσουν στον ήλιο - Ηélène Cattet & Bruno Forzani
Le collier rouge | Το κόκκινο περιδέραιο – Jean Becker
Les têtes de l'emploi | Κεφαλοκυνηγοί – Alexandre Charlot & Franck Magnier
Lhajjates | Σεβάσμιες – Mohamed Achaour
M – Sara Forestier
Nos patriotes | Σύντροφοι – Gabriel Le Bomin
Prendre le large | Απόδημη – Gaël Morel
Seuls | Μόνοι – David Moreau
Tous les rêves du monde | Ζήσε το όνειρό σου – Laurence Ferreira Barbosa
Tueurs | Δολοφόνοι – François Troukens & Jean-François Hensgens
Une part d'ombre | Κρυμμένα μυστικά – Samuel Tilman
Une saison en France | Καινούργια ζωή – Mahamat-Saleh Haroun
Une vie ailleurs | Η ζωή αλλού – Olivier Peyon

ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
MODE ET CINÉMA

Belle de jour | Η ωραία της ημέρας – Luis Bunuel
Et Dieu... créa la femme | Και ο Θεός... έπλασε τη γυναίκα – Roger Vadim
Falbalas | Φραμπαλάδες, ποτέ μου δεν σ'αγάπησα – Jacques Becker
La Belle et la Βête | Η Πεντάμορφή και το Τέρας – Jean Cocteau
Tout feu, tout flamme | Όλο φωτιά, όλο φλόγα – Jean-Paul Rappeneau

ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ « PREMIERS PLANS »
CARTE BLANCHE – FESTIVAL « PREMIERS PLANS »

Après la guerre | Φυγάς – Annarita Zambrano
Ni juge, ni soumise | Βοήθα Παναγιά μου... – Jean Libon & Yves Hinant
Petit paysan | Το χωριατόπαιδο – Hubert Charuel

Το 19ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ από 20 ως 28 Μαρτίου 2018, στη Αθήνα και από 29 Μαρτίου ως 4 Απριλίου 2018, στην Θεσσαλονίκη διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου, και της Τσεχικής Δημοκρατίας, στην Ελλάδα.