Σκηνοθετώντας τον «Πληροφοριοδότη»: Ο Τζόνας Μέκας δείχνει τον Μάρτιν Σκορσέζε εν ώρα δουλειάς! - cinemagazine.gr
11:18
14/5

Σκηνοθετώντας τον «Πληροφοριοδότη»: Ο Τζόνας Μέκας δείχνει τον Μάρτιν Σκορσέζε εν ώρα δουλειάς!

Από την ιστορία μιας ωραίας φιλίας, αυτής του μεγάλου Τζόνας Μέκας με τον Μάρτιν Σκορσέζε, στο γύρισμα ενός «σπιτικού» ντοκιμαντέρ, που σημειώνει έναν σκηνοθέτη στην ώρα των γυρισμάτων, των κρίσιμων αποφάσεων, της δημιουργίας.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

H σπάνια καριέρα ενός μεγάλου ντοκιμαντερίστα, που έφυγε στα 97 του στις αρχές της περυσινής χρονιάς, περιέχει πολλούς πολύτιμους κινηματογραφικούς λίθους και ένας εξ αυτών είναι το «Notes on an American Film Director at Work: Martin Scorsese», που παρακολουθεί τα γυρίσματα του τελικώς οσκαρούχου «Πληροφοριοδότη».

Υπάρχει μια μεγάλη απόλαυση στο να παρακολουθείς την ησυχία του πλατώ αλλά και την δημιουργική του φασαρία. Υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη, και ίσως λίγο πιο προσωπική για όλους εμάς που αντιμετωπίζουμε το σινεμά βιωματικά, να βλέπεις τους δημιουργούς να περιγράφουν τη σημασία του κινηματογράφου στη ζωή τους. Ο Σκορσέζε να λέει στον Μέκας πόση σημασία είχαν γι' αυτόν τα μικρού μήκους του Σταν Μπάκατζ ενώ γύριζε τα «Καλά Παιδιά». Τον Μέκας να παραλληλίζει τον «Πληροφοριοδότη» με μια ταινία του Αντρέ Ντε Τοθ («Play Dirty», 1969 με τον Μάικλ Κέιν), τον Σκορσέζε να στεναχωριέται γιατί το καλωδιακό του κανάλι έβαλε λίγα αστεράκια σε μια αγαπημένη το ταινία, πάλι του Ντε Τοθ. Κάτι τέτοια, μικρά, διασκεδαστικά. Και πολύ συντροφικά.

Μέκας και Σκορσέζε γνωρίστηκαν όταν ακόμα ο τελευταίος ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και η φιλία τους στέριωσε όταν ο Σκορσέζε ετοίμαζε την πρώτη του ταινία, το «Who's That Knocking At My Door».

Στον σύνδεσμο (εδώ) μπορείτε να δείτε το ωριαίο ντοκιμαντέρ, μια (ακόμα) σπουδαία συμβολή του Τζόνας Μέκας στην φιλμική ιστορία, μέσω του πνευματικού παιδιού του, Anthology Film Archives. Απολαύστε.