Μία... αρκούδα στη Μπερλινάλε! - cinemagazine.gr
15:46
11/2

Μία... αρκούδα στη Μπερλινάλε!

Υπεύθυνη για την εμφάνισή της η ομάδα των ακτιβιστών Yes Men, η οποία παρουσίασε στην Μπερλινάλε ένα από τα πιο feelgood ντοκιμαντέρ οικολογικής ευαισθητοποίησης που έχουμε δει.

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Όχι, δεν πρόκειται για το σήμα κατατεθέν το βερολινέζικου Φεστιβάλ, ούτε για κάποια από τις βαρύτιμες Άρκτους που η διοργάνωση απονέμει.

Η λευκή αρκούδα που εισέβαλε χθες το βράδυ σε αίθουσα του Sony Center αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του Πανοράματος «The Yes Men Are Revolting», δεν ήταν παρά ακόμα μία φάρσα των «Yes Men», μιας ομάδας ευρηματικών ακτιβιστών που με ιδρυτές τους Αμερικανούς Άντι Μπάιτσελμπαουμ και Μάικ Μπονάνο έχει βαλθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αλλά και να αλλάξει τα μυαλά στις ηγεσίες των ισχυρών κρατών γύρω από την καταστροφική αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος.

Εδώ και χρόνια, οι Yes Men έχουν κηρύξει ανένδοτο… τρολάρισμα στις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στις άκρως ζημιογόνες για το περιβάλλον παραδοσιακές πηγές ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ), οι οποίες φροντίζουν να μπλοκάρουν παράλληλα κάθε προσπάθεια προώθησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Έτσι, στο τρίτο κατά σειρά ντοκιμαντέρ που φέρνουν στη Μπερλινάλε («The Yes Men» και «The Yes Men Fix the World» τα προηγούμενα δύο), τους βρίσκουμε να υποδύονται άριστα μεγαλοστελέχη της Shell μέχρι Αμερικανούς αξιωματούχους, να στήνουν ψεύτικες συνεντεύξεις τύπου γεμάτες από δημοσιογράφους και να αναπαριστούν μέχρι και επίσημες διακρατικές συνδιασκέψεις για το κλίμα.

Και - το καλύτερο απ' όλα - έχουν καταφέρει μέχρι και φανατικούς υποστηρικτές της κατάχρησης υδρογονανθράκων να χορεύουν (κυριολεκτικά) για χάρη της νέας «πράσινης» πολιτικής των ΗΠΑ.

Από τις αυτοσχέδιες δράσεις τους ή μέχρι τις συνεργασίες με οργανώσεις σαν την Greenpeace, κι από τα ταξίδια τους όπου χτυπά κάθε φορά η καρδιά του οικολογικού κινήματος μέχρι το πρόσφατο ρεύμα του Occupy Wall Street, οι δύο αχώριστοι φίλοι Μάικ και Άντι μαζί με τους υπόλοιπους Yes Men έχουν τραβήξει επιτυχώς ουκ ολίγες φορές την προσοχή των μεγάλων ΜΜΕ εντός και εκτός Αμερικής, επιβάλλοντας μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις την ατζέντα τους στον δημόσιο διάλογο γύρω από την ανάγκη σωτηρίας του πλανήτη.

Όλα αυτά εντάσσονται στο χιουμοριστικά ενημερωτικό «The Yes Men Are Revolting» που σε πολλά σημεία θυμίζει Μάικλ Μουρ. Και παρόλο που συχνά το ίδιο το φιλμ εγείρει το ερώτημα ως προς την αποτελεσματικότητα του τρολαρίσματος, οι ίδιοι οι συντελεστές σπεύδουν να απαντήσουν on camera για τα πολλά παραπάνω βήματα πριν δικαιωθεί ο πολυετής αγώνας τους.

Το τρέιλερ της ταινίας

Το γεγονός άλλωστε πως οι Yes Men αποφεύγουν τη στείρα καταγγελία αντιπροτείνοντας την ακτιβιστική σάτιρα, είναι πιθανό να σηματοδοτεί μία αληθινά ριζοσπαστική στροφή στη δράση των απανταχού οικολογικών οργανώσεων.