«Μία Ολονυχτία για τον Σαίξπηρ»: Η νέα ταινία του Ηλία Γιαννακάκη στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - cinemagazine.gr
12:25
27/2

«Μία Ολονυχτία για τον Σαίξπηρ»: Η νέα ταινία του Ηλία Γιαννακάκη στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το νέο ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «Μία Ολονυχτία για τον Σαίξπηρ» ξεκλειδώνει με εικόνες τις λέξεις πίσω από την πρωτότυπη ολονυχτία που πραγματοποιήθηκε το 2016 στο Θέατρο Τέχνης και ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο βάρδο.

Το 2016 συμπληρώθηκαν 400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Στην Αθήνα, το περίφημο Yπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, άνοιξε τις πόρτες του για μια εντελώς πρωτότυπη ολονυχτία, ύστερα από μια πρωτοβουλία της γνωστής θεατρολόγου Δηώς Καγγελάρη.

Από το βράδυ του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου μέχρι το επόμενο πρωί, σημαντικοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες, λυρικοί καλλιτέχνες, μουσικοί, τραγουδοποιοί, καθώς και νεότεροι καλλιτέχνες, κριτικοί και φοιτητές συμμετείχαν σε ένα μοναδικό φεστιβάλ κατάδυσης στο Σαιξπηρικό σύμπαν, μέσα από μονολόγους, αποσπάσματα σκηνών, σονέτα, τραγούδια και αυτοσχεδιασμούς. Ανάμεσά τους η Ρένη Πιττακή, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Σταμάτης Κραουνάκης η Δέσποινα Κούρτη, η Όλια Λαζαρίδου, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Στάθης Λιβαθινός, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Αργύρης Μπακιρτζής, η Σοφία Σεϊρλή, η Φένια Παπαδόδημα, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης συγκεντρώθηκαν, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Ελισαβετιανό.

Η ταινία κατέγραψε όσα συνέβησαν εντός του Θεάτρου και συνέθεσε όψεις από τη σαιξπηρική μαγεία με εικόνες εκείνης της μακράς νύχτας από τους δρόμους της Αθήνας, σε μια προσπάθεια να συλλάβουμε κάτι από την αιώνια δύναμη των σαιξπηρικών κειμένων σε μια συνάντηση με τη νυχτερινή Αθήνα του σήμερα.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΟ 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 5/3/2018, ώρα 22.30 & Τετάρτη 7/3/2018, ώρα 15.00
Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, Αποθήκη Δ, Λιμάνι

«Μία Ολονυχτία για τον Σαίξπηρ»

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
​Μοντάζ: Αποστολία Παπαϊωάννου
Παραγωγή: Αποστολία Παπαϊωάννου
Έτος παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 71 λεπτά

Ο Ηλίας Γιαννακάκης είναι γνωστός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας και πολλές φορές βραβευμένος για τις ταινίες του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα ντοκιμαντέρ ΜακρόνησοςΓιάννης Κούρος - Αενάως ΚινούμενοςΚαλάβρυτα - Άνθρωποι και ΣκιέςΗ Γκόλφω στην Επίδαυρο, ενώ έχει πραγματοποιήσει 35 ντοκιμαντέρ για τη σειρά της ΕΡΤ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, δύο σειρές ιστορικών αθλητικών ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση και 4 θεατρικά ντοκιμαντέρ για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει κάνει δύο ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, την ΑΛΕΜΑΓΙΑ και τη ΧΑΡΑ, που έχουν διακριθεί και βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ.

Συντελεστές Ολονυχτίας Σαίξπηρ, Θέατρο Τέχνης, 17 Δεκεμβρίου 2016
Ιδέα-επιμέλεια: Δηώ Καγγελάρη
Βοηθός επιμελήτριας-Υπεύθυνη συντονισμού δράσης: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Σκηνογραφική επιμέλεια: Εύα Νάθενα
Επιμέλεια φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Επιμέλεια Προγράμματος: Γεωργία Σιδέρη, Μαριλένα Μόσχου
Σχεδιασμός Αφίσας: Nίκος Βουρλιώτης

Για τη διοργάνωση της βραδιάς συνεργάστηκαν όλοι οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.