Το Netflix απειλεί να αποσύρει πέντε ταινίες από το Φεστιβάλ Καννών - cinemagazine.gr
11:27
10/4

Το Netflix απειλεί να αποσύρει πέντε ταινίες από το Φεστιβάλ Καννών

Η συνεχιζόμενη αντιπαλότητα Netflix και Καννών επιδεινώθηκε, με τη streaming υπηρεσία να απειλεί πως θα αποσύρει πέντε ταινίες της από το φεστιβάλ.

Από τον Πάνο Γκένα

Η έκκρυθμη κατάσταση μεταξύ Netflix και Καννών ξεκίνησε ήδη από πέρσι, όταν στο Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν οι παραγωγές «Okja» του Μπονγκ Τζουν-χο και «The Meyerowitz Stories» του Νόα Μπάουμακ. Παράλληλα στη Γαλλία υπάρχει νόμος που υπαγορεύει ένα κενό 36 μηνών ανάμεσα στην κινηματογραφική διανομή και στην κυκλοφορία σε streaming πλατφόρμα, κάτι που αντιτίθεται στην φιλοσοφία του διαδικτυακού Netflix, που είναι «αφοσιωμένη» στην αποκλειστική διάθεση των τίτλων του στους συνδρομητές του παγκοσμίως.

Πέρσι αν και οι δυο παραπάνω τίτλοι παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ, το Netflix αρνήθηκε την κινηματογραφική διανομή, προκαλώντας έτσι μία έντονη συζήτηση που είχε ως αποτέλεσμα το ΔΣ του Φεστιβάλ να αλλάξει τον κανονισμό. Όπως επιβεβαίωσε και ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, όλες οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό θα πρέπει να κυκλοφορούν απαραίτητα και σε αίθουσα της Γαλλίας. Πριν ένα χρόνο το Φεστιβάλ είχε απολογηθεί για την «αγωνία» που είχε προκαλέσει η συμμετοχή των παραγωγών του Netflix στο επίμαχο τμήμα, ενώ ο CEO του Netflix, Ριντ Χάστινγκς, είχε γράψει στο Facebook πως «Το κατεστημένο μας κλείνει τις πόρτες του».

Αν και το πρόγραμμα των Καννών αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Πέμπτη 12 Απριλίου, το πιθανότερο είναι πως κανένας τίτλος του Netflix (από όσους έχουν υποβληθεί επισήμως στο Φεστιβάλ) δεν μπορεί να διαγωνιστεί για κάποιο βραβείο. Με αφορμή λοιπόν την νέα κατάσταση, το Vanity Fair αναφέρει ότι το Netflix προτίθεται να αποσύρει πέντε ταινίες που σκόπευε να κάνει πρεμιέρα στην Κρουαζέτ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους τίτλους: «Norway», τη βιογραφία του τρομοκράτη Άντερς Μπρέιβικ σε σκηνοθεσία Πολ Γκρίνγκρας των «Jason Bourne», το θρίλερ «Hold the Dark» με πρωταγωνιστή τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, το πολυαναμενόμενο «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, το ντοκιμαντέρ για τον Όρσον Γουέλς «They’ll Love Me When I’m Dead» και την παγκόσμια πρεμιέρα της τελευταίας (ολοκληρωμένης πλέον) ταινίας του Γουέλς «The Other Side of the Wind».

Ειδικά για το τελευταίο, ο παραγωγός Φρανκ Μάρσαλ δήλωσε πως φοβάται ότι η ταινία θα πέσει θύμα της σύγκρουσης Κάννες-Netflix: «Αν και η ταινία δεν προορίζεται για το Διαγωνιστικό, θα είναι μία παράπλευρη απώλεια αν αποφασίσουν να προχωρήσουν έτσι». Τελική απόφαση δεν έχει παρθεί, μιας και οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Να θυμίσουμε πως στο παρελθόν οι Κάννες έχουν δώσει βήμα στη διαδικτυακή πλατφόρμα (διαβάστε περισσότερα εδώ για την ομιλία του Τεντ Σαράντος, επικεφαλής περιεχομένου του Netflix που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Αγοράς του 68ου Φεστιβάλ Καννών το 2015), ενώ πρόσφατα ο Στίβεν Σπίλμπεργκ τάχθηκε υπέρ της παραδοσιακής κινηματογραφικής διανομής απέναντι στα χτυπήματα που αυτή δέχεται, κυρίως από το Netflix.

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 8 - 19 Μαΐου 2018. 

Διαβάστε ακόμη:
Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η Πρόεδρος του φετινού Φεστιβάλ Καννών
«Everybody Knows»: Η νέα ταινία του Ασγκάρ Φαρχαντί με Μπαρδέμ & Κρούζ ανοίγει τις Κάννες
«Solo: A Star Wars Story»: ο Χαν Σόλο προσγειώνει το Μιλένιουμ Φάλκον στις φετινές Κάννες