Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ υποστηρίζει πως το μέλλον του κινηματογράφου είναι το iPhone - cinemagazine.gr
10:50
29/1

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ υποστηρίζει πως το μέλλον του κινηματογράφου είναι το iPhone

Όχι πια «ψέματα και βιντεοταινίες». Ώρα για αλήθειες και ψηφιακό σινεμά, υποστηρίζει ο Σόντερμπεργκ.

Από τον Πάνο Γκένα
Ο πάντα ανήσυχος Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο σκηνοθέτης που σύστησε τον ανεξάρτητο, αμερικάνικο κινηματογράφο της δεκαετίας του '90 κερδίζοντας το 1989 τον Χρυσό Φοίνικα με το «Σεξ, Ψέματα, και Βιντεοταινίες», υποστηρίζει πως το μέλλον του κινηματογράφου είναι στο χέρι μας.

Μπορεί ο ίδιος να έχει δηλώσει κατά καιρούς πως συνταξιοδοτείται, αλλά οι κινούμενες εικόνες φαίνεται να είναι το φετίχ του και είτε μέσα από τη μικρή («The Knick») είτε μέσα από τη μεγάλη («Logan Lucky»), ο Σόντερμπεργκ δηλώνει συχνά δημιουργικο παρόν. Τώρα, μετά το διαδραστικό «Mosaic» του ΗΒΟ με τη Σάρον Στόουν, έβαλε μπρος το νέο του πείραμα με τίτλο «Unsane», ένα θρίλερ που γύρισε εξ ολοκλήρου με ένα iPhone. Με διάθεση να αποκηρύξει την παραδοσιακή κινηματογραφική παραγωγή των στούντιο, ο Σόντερμπεργκ θεωρεί πως τα smartphones θα αποτελέσουν την εναλλακτική λύση που σύντομα θα σαρώσουν την βιομηχανία του κινηματογράφου.

Βέβαια δεν είναι ο πρώτος σκηνοθέτης που το κάνει, μιας και είχε προηγηθεί ο Σον Μπέικερ που είχε γυρίσει το 2015 το «Tangerine» με iPhone. Από την άλλη το όνομα του Σόντερμπεργκ ενισχύει ακόμα περισσότερο την πειραματική διάθεση και φέρνει έξτρα αξιοπιστία στην τεχνολογία.

Το «Unsane», που πρόκειται να κάνει την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, είναι ένα μυστηριώδες θρίλερ με πρωταγωνίστρια την Κλερ Φόι του «The Crown». Ο Σόντερμπεργκ δήλωσε πως «όποιος δει την ταινία και δεν γνωρίζει το παρασκήνιο της παραγωγής, δεν θα καταλάβει πως γυρίστηκε με ένα τηλέφωνο» και σχετικά με την ποιότητα της εικόνας, ο σκηνοθέτης πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι ξεχνούν ότι πρόκειται για εικόνα 4Κ».

Οπότε όλοι όσοι έχετε μία καλή ιδέα και θέλετε να την «μεταφράσετε» σε εικόνες, έχετε τη λύση στα χέρια σας. «Ήταν μία από τις πιο απελευθερωτικές εμπειρίες που είχα ποτέ ως σκηνοθέτης», λέει ο Σόντερμπεργκ και φαίνεται πως έχει δίκιο. Για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, το «Unsane» έχει προγραμματιστεί για έξοδο στις 23 Μαρτίου 2018.