Ο Τσαρλς Μάνσον, ο «εγκέφαλος» πίσω από τη δολοφονία της Σάρον Τέιτ, πέθανε σε ηλικία 83 ετών - cinemagazine.gr
10:52
20/11

Ο Τσαρλς Μάνσον, ο «εγκέφαλος» πίσω από τη δολοφονία της Σάρον Τέιτ, πέθανε σε ηλικία 83 ετών

Ο Τσαρλς Μάνσον, ο διαβόητος ηγέτης της ομάδας Manson Family που δολοφόνησε την ηθοποιό Σάρον Τέιτ και άλλους έξι το 1969, πέθανε σε ηλικία 83 ετών σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια.

Από τις πλέον συζητήσιμες αναφορές της ποπ κουλτούρας που δεκαετίες μετά συνεχίζει να έχει αντίκτυπο (η νέα ταινία του Ταραντίνο θα σχετίζεται με τον Μάνσον), ο δολοφόνος της Σάρον Τέιτ - Τσάρλς Μάνσον - πέθανε σε ηλικία 83 ετών, από φυσικά αίτια, όπως αναφέρει και το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν.

Μικροαπατεώνας, που μπαινόβγαινε στις φυλακές από μικρή ηλικία, ο Μάνσον επανεφηύρε τον εαυτό του το καλοκαίρι του 1967. Ως μακρυμάλλης γκουρού που απήγγειλε αποσπάσματα της Βίβλου και στίχους των Beatles, προσέλκυσε μερικές δεκάδες οπαδών από την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, δημιουργώντας μία αλλόκοτη «οικογένεια» που ζούσε στο σετ όπου είχε γυριστεί το «Μονομαχία στον Ήλιο» (1946) των Κίνγκ Βιντορ, Ότο Μπράουερ σε παραγωγή του Ντέιβιντ Ο.Σέλζνικ.

Στις 9 Αυγούστου 1969, ο Μάνσον έστειλε τους θιασώτες του στο σπίτι όπου ζούσε η έγκυος, τότε, σύζυγος του Ρομάν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ. Ο Μάνσον πίστευε πως αν έσπερνε το χάος στον κόσμο των λευκών με δολοφονίες και βιαιότητες, θα μπορούσε να επιφέρει ρήξη στην υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και για αυτό λίγο μετά την μετακίνηση της ομάδας του στο Λος Άντζελες, έστειλε τους ακόλουθούς του να κάνουν ακριβώς αυτό.

Η ηθοποιός Σάρον Τέιτ, ξεκίνησε την καριέρα της στο Χόλιγουντ την δεκαετία του '60, παίζοντας στην τηλεοπτική σειρά The Beverly Hillbillies και έχοντας κάποιες μικρές συμμετοχές στον κινηματογράφο.To 1965 κέρδισε τον πρώτο της μεγάλο ρόλο, στην ταινία «Τα 13 Μάτια του Σατανά» και λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων, κατά τη διάρκεια της ακρόασης για το «Η Νύχτα των Βρυκολάκων», γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη του φιλμ, Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος της έδωσε τελικά το ρόλο. Οι δυο τους άρχισαν την σχέση τους σχεδόν άμεσα και παντρεύτηκαν λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1968. Η καριέρα της Τέιτ είχε αρχίσει να παίρνει την ανιούσα και τα επόμενα χρόνια απογειώθηκε με την συμμετοχή της στην «Κοιλάδα με τις Κούκλες».


Το τρέιλερ της ταινίας «Valley of the Dolls»

Το απόγευμα της 9ης Αυγούστου 1969, η Τέιτ, η οποία ήταν έγκυος και περίμενε την επιστροφή του Πολάνσκι από τη Γαλλία, αποφάσισε να βγει για φαγητό στο αγαπημένο της εστιατόριο, El Coyote, μαζί με τρεις φίλους της, τους Τζέι Σέμπρινγκ, Βόιτεκ Φρικόφσκι και την Άμπιγκειλ Φόλγκερ. Οι τέσσερις τους επέστρεψαν όλοι μαζί στο σπίτι της Τέιτ γύρω στις 22.30. Την ίδια ώρα τέσσερις ακόλουθοι του Μάνσον υπό τις διαταγές του, οι Τσαρλς «Τεξ» Γουάτσον, Σούζαν Άτκινς, Πατρίσια Κρένγουικλ και Λίντα Κασάμπιαν, κατέφθασαν στον περιβάλλοντα χώρο της έπαυλης παραβίασαν την κεντρική πύλη, έκοψαν τα καλώδια του τηλεφώνου και προχώρησαν προς το σπίτι. Η Κασάμπιαν έμεινε στην πύλη ως τσιλιαδόρος.

Το πρώτο άτομο που αντίκρισαν ήταν ο Στιβ Πάρεντ, φίλος του οικονόμου του σπιτιού, ο οποίος εκείνη την ώρα έβγαινε από την έπαυλη με το αυτοκίνητό του. Ο Γουάτσον τον μαχαίρωσε και τον πυροβόλησε τέσσερις φορές στο πρόσωπο, σχεδόν εξ επαφής.Φτάνοντας στο σπίτι ο Γουάτσον παραβίασε ένα παράθυρο, άνοιξε την μπροστινή πόρτα και έβαλε μέσα και τις δύο κοπέλες .Στη συνέχεια οι τρεις τους μάζεψαν την Τέιτ και τους τρεις καλεσμένους στο σαλόνι και άρχισαν να τους δένουν. Ο Σέμπρινγκ διαμαρτυρήθηκε για την βίαιη συμπεριφορά τους απέναντι στην έγκυο, με αποτέλεσμα να τον πυροβολήσει ο Γουάτσον, ο οποίος στη συνέχεια τον μαχαίρωσε εφτά φορές μέχρι να ξεψυχήσει.


Το τρέιλερ του «The Fearless Vampire Killers» του Ρομάν Πολάνσκι

Ο Φρικόφσκι προσπάθησε να διαφύγει από την μπροστινή πόρτα, δεν τα κατάφερε όμως και ο Γουάτσον μαζί με την Άτκινς τον χτύπησαν επανειλημμένως με ένα πιστόλι, τον μαχαίρωσαν 51 φορές και τον πυροβόλησαν 2. Η Φόλγκερ προσπάθησε επίσης να διαφύγει, από άλλη πόρτα αλλά την πρόλαβε η Κρένγουικλ και μαζί με τον Γουάτσον την μαχαίρωσαν 28 φορές. Η Τέιτ, που παρέμενε δεμένη, εκλιπαρούσε τους επιτιθέμενους να μην κάνουν κακό στο μωρό της, μάταια όμως. Τελικά την δολοφόνησαν με 16 μαχαιριές και στην συνέχεια αποχώρησαν.

Στην πτέρυγα του προσωπικού βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα ο οικονόμος, Γουίλιαμ Γκάρετσον, ο οποίος δεν άκουσε τίποτα μιας και είχε το στερεοφωνικό του στη διαπασών. Ήταν και ο μοναδικός που γλύτωσε.Το επόμενο πρωί, η πρώτη που αντίκρισε το αποτρόπαιο θέαμα ήταν μια υπηρέτρια που κατέφθασε για να καθαρίσει το σπίτι, η οποία ειδοποίησε τις αρχές.Η σύλληψη του Μάνσον και ολόκληρης της συμμορίας έγινε το Δεκέμβρη του 1969, όταν παραδόθηκε στις αρχές και η Κασάμπιαν, και η δίκη ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου 1970. Αν και αρχικά τα μέλη της συμμορίας καταδικάσθηκαν σε θάνατο, στη συνέχεια οι δικαστικές αρχές μείωσαν την ποινή σε ισόβια. Η κηδεία της Τέιτ και του αγέννητου παιδιού της έγινε στις 13 Αυγούστου 1969.