Κάποτε στις Κάννες! Μπραντ Πιτ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο κόκκινο χαλί, 6λεπτο χειροκρότημα και κουβέντες για Όσκαρ - cinemagazine.gr
11:07
22/5

Κάποτε στις Κάννες! Μπραντ Πιτ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο κόκκινο χαλί, 6λεπτο χειροκρότημα και κουβέντες για Όσκαρ

Πέρα από τις ταινίες και τα βραβεία, το Φεστιβάλ Καννών δανειζόταν ανέκαθεν λίγη από τη λάμψη των καλεσμένων του. Φέτος η πρεμιέρα του «Κάποτε στο Χόλιγουντ» έδωσε στην Κρουαζέτ την καλύτερη ευκαιρία.

Αποστολή στις Κάννες: Κωστής Θεοδοσόπουλος

Το πιο καυτό εισιτήριο των φετινών Καννών ήταν αναμφίβολα το «Κάποτε στο Χόλιγουντ». Επικές ουρές, μεγάλες προσδοκίες, τρεις λαμπεροί σταρ στο κόκκινο χαλί και ένας δαιμόνιος δημιουργός με φανατικό κοινό που ξέρει καλά τους κανόνες του σινεφίλ παιχνιδιού. Φέρνοντας το «Κάποτε» στις Κάννες, ο Ταραντίνο επιχείρησε ένα ταξίδι στο αναλογικο Χόλιγουντ του 1969 και προκάλεσε παροξυσμό στα σύγχρονα, ψηφιακά μέσα.

Μπραντ Πιτ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μαργκό Ρόμπι περπάτησαν το κόκκινο χαλί επιδεικνύοντας χαρακτηριστική άνεση και διαχρονική λάμψη (το υλικό από το οποίο φτιάχνονται τα χολιγουντιανά όνειρα). Η κοινή εμφάνιση άλλωστε των Πιτ και Ντι Κάπριο τόσο στην ταινία όσο και στο χαλί, ήταν κι ένας από τους λόγους που το φανταχτερό Φεστιβάλ ανυπομονούσε να φιλοξενήσει την πρεμιέρα. Ο Ταραντίνο περπάτησε μαζί τους το κόκκινο χαλί και στην κορυφή των σκαλιών φώναξε στο πλήθος «Vive le cinéma» («Να ζήσει ο κινηματογράφος»).

Με τη βοήθεια της πανέμορφης φωτογραφίας από τον Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον, μόνιμο συνεργάτη του από το «Kill Bill» και μετά,  αλλά και ενός εντυπωσιακού σχεδιασμού παραγωγής, ο Ταραντίνο αναπαριστά με φετιχιστική προσοχή και αγάπη την εποχή και το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η ταινία του. Όλοι οι πολύβουοι δρόμοι, οι φωτεινές ταμπέλες των καταστημάτων τη νύχτα, τα υπαίθρια drive ins, οι πολυτελείς επαύλεις στους λόφους που δεσπόζουν πάνω από την ξέφρενη Πόλη των Αγγέλων, ακόμη και οι τηλεοπτικές εκπομπές που βλέπουμε φευγαλέα να παίζουν στην τηλεόραση ή τα σποτάκια και οι μουσικές που ακούγονται από το ραδιόφωνο, αναβιώνουν με ακρίβεια και σχετικό δέος από μέρους του σκηνοθέτη, ίσως επειδή αποτελούν αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων. Με τον τρόπο αυτό ολόκληρο το φιλμ δίνει την ευκαιρία στους νοσταλγούς να ξαναζήσουν για δυόμισι ώρες στη μυθική πρωτεύουσα του θεάματος, με τέτοια αυθεντικότητα, μάλιστα, ώστε σε σημεία το «Κάποτε...στο Χόλιγουντ» («Once Upon a Time in...Hollywood») μοιάζει να ξεπήδησε από τις μέρες εκείνες. Γράφει ο Λουκάς Κατσίκας (διαβάστε το κείμενο της κριτικής εδώ).

Μετά το τέλος της προβολής το κοινό χειροκροτούσε για έξι λεπτά όρθιο, οι πρώτες εντυπώσεις και κριτικές του εξωτερικού κάνουν λόγο για μία από τις καλύτερες δουλειές του Ταραντίνο, ενώ υπάρχουν ήδη έντονες συζητήσεις για την οσκαρική καριέρα της ταινίας.

Υπομονή μέχρι το Σάββατο, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Απονομής των βραβείων των Φετινών Καννών. 25 χρόνια μετά το «Pulp Fiction» λέτε ο Κουέντιν Ταραντίνο να κάνει το «double feature» στον Χρυσό Φοίνικα με μία ταινία για τις ταινίες;

Περισσότερες πληροφορίες και νέο τρέιλερ του «Κάποτε στο Χόλιγουντ» εδώ.