OSCAR® 2019: Ερμηνεία στην Ολίβια Κόλμαν, Ταινία στο «Πράσινο Βιβλίο» και Σκηνοθεσία στο «Ρόμα»! - cinemagazine.gr
21:51
24/2

OSCAR® 2019: Ερμηνεία στην Ολίβια Κόλμαν, Ταινία στο «Πράσινο Βιβλίο» και Σκηνοθεσία στο «Ρόμα»!

Η 91η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ ολοκληρώθηκε με την Ολίβια Κόλμαν να κάνει την ανατροπή και τα «Πράσινο Βιβλίο», «Bohemian Rhapsody» και «Ρόμα» να μοιράζονται τα βραβεία της Ακαδημίας.

Από τους Πάνο Γκένα και Τάσο Μελεμενίδη

We will rock you αλλά με μέτρο! Η φετινή Τελετή Απονομής των Όσκαρ που είδαμε αποκλειστικά στην COSMOTE TV μοίρασε βραβεία σε τρεις ταινίες, έδωσε πρωτιές, αλλά παράλληλα άφησε μία διεκπεραιωτική επίγευση στο τηλεοπτικό - τουλάχιστον - κοινό.

Το «Πράσινο Βιβλίο» με συνολικά τρεις νίκες αποδείχθηκε ο φετινός Σοφέρ του κου Όσκαρ. Η ταινία του Πίτερ Φαρέλι κέρδισε το μεγάλο βραβείο της βραδιάς, εκείνο της Καλύτερης Ταινίας, το Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου για τον Μαχερσάλα Άλι (μόλις δυο χρόνια μετά τη νίκη του για το «Moonlight») και Πρωτότυπου Σεναρίου.

To προσωπικό λεύκωμα του Αλφόνσο Κουαρόν «Ρόμα» (επίσης τρία βραβεία) δεν έγραψε τελικά ιστορία στο θεσμό, αφού δεν κατάφερε να γίνει η πρώτη ξενόγλωσση ταινία με νίκη στην κατηγορία της Καλύτερης, έδωσε όμως βραβεία στο Netflix, ένα Όσκαρ Ξενόγλωσσης στο Μεξικό και δυο προσωπικά Όσκαρ στον δημιουργό της: εκείνο της Σκηνοθεσίας (δεύτερο Όσκαρ του Κουαρόν ως σκηνοθέτη πέντε χρόνια μετά το «Gravity» και πέμπτη φορά σε έξι χρόνια που το βραβείο πάει σε Μεξικανό σκηνοθέτη) και της Διεύθυνσης Φωτογραφίας (πρώτη φορά που σκηνοθέτης κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο). Ο Κουαρόν παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας αστειεύτηκε λέγοντας πως μεγάλωσε στο Μεξικό με «ξενόγλωσσες ταινίες» και ανέφερε ενδεικτικά τα «Σαγόνια του Καρχαρία», τον «Πολίτη Κέιν» και τον «Νονό» μεταξύ άλλων.

Το «Black Panther» της Marvel έδειξε νωρίς τα νύχια του με βραβεία Καλιτεχνικής Διεύθυνσης για τη δημιουργική σύσταση του κόσμου της Wakanda (Forever!) και Κοστουμιών για τη θρυλική Ρουθ Κάρτερ (είχε προταθεί στο παρελθόν με τα «Μάλκολμ Χ», «Amistad») αφήνοντας χωρίς βραβείο τη Σάντι Πάουελ (14 υποψηφιότητες, 3 Όσκαρ) παρά τη φετινή διπλή της υποψηφιότητα («Η Ευνοούμενη», «Η Μαίρη Πόππινς Επιστρέφει»). Ο στενός συνεργάτης του Ράιαν Κούγκλερ, ο Σουηδός Λούντβιγκ Γκόρανσον, έκανε την έκπληξη και κέρδισε το Όσκαρ Μουσικής για την ταινία, αφού υπέγραψε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα score του MCU.

Στην έτερη μουσική κατηγορία, αυτή του Τραγουδιού, η Lady Gaga και ο Μαρκ Ρόνσον κέρδισαν με ευκολία το Όσκαρ για το «Shallow», ίσως το πιο σίγουρο βραβείο της βραδιάς, σημειώνοντας τη μοναδική νίκη της ταινίας του Μπράντλεϊ Κούπερ που είχε ξεκινήσει πριν μήνες με τον αέρα του φαβορί. Ευτυχώς που τα μέλη της Ακαδημίας είχαν ήδη ψηφίσει, γιατί το ντουέτο Gaga - Κούπερ δεν μας τα είπε και πολύ καλά στη live εκτέλεση.  

Κι ενώ η ώρα περνούσε και η «Ευνοούμενη» φαινόταν πως δεν είχε την εύνοια των Όσκαρ, ήρθε η ανατροπή στον Α' Γυναικείο! Η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε πανάξια το Όσκαρ ερμηνείας, αφήνοντας όμως αβράβευτο το φαβορί Γκλεν Κλόουζ που τελικά δεν πλησίασε με τη «Σύζυγο» το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Η Κλόουζ κατέχει πλέον ένα αρνητικό, οσκαρικό ρεκόρ με εφτά χαμένες ευκαιρίες. Η Κόλμαν εμφανώς σοκαρισμένη, έδωσε έναν ξεχωριστό ευχαριστήριο λόγο, δίνοντας κατευθείαν εύσημα στον σκηνοθέτη της Γιώργο Λάνθιμο «τον καλύτερο σκηνοθέτη μου, για την καλύτερη ταινία μου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο αδικημένος Σπάικ Λι κέρδισε επιτέλους με την «Παρείσφρηση» ένα Όσκαρ, εκείνο του Διασκευασμένου Σεναρίου. Ο Λι ενθουσίασε το κοινό με τον πύρινο λόγο του «να νικήσουμε το μίσος» κάνοντας το σωστό και φυσικά το Dolby Theatre ανταπέδωσε χειροκροτώντας όρθιο. Να θυμίσουμε πως ο Σπάικ Λι είχε κερδίσει στο προηγούμενο Φεστιβάλ Καννών το Μέγα Βραβείο και είδε φέτος για πρώτη φορά ταινία του - αλλά και τον ίδιο - να προτείνεται στις κατηγορίες Ταινίας / Σκηνοθεσίας. Το 1989 είχε προταθεί μόνο για το σενάριο του «Do the Right Thing» και το 1997 ήταν συν-υποψήφιος για το ντοκιμαντέρ «4 Little Girls».

Το «Bohemian Rhapsody» και ο σαρωτικός αέρας των Queen έφεραν το Όσκαρ Α' Αντρικού στον ταλαντούχο (και φαβορί) Ράμι Μάλεκ που υποδύθηκε τον Φρέντι Μέρκιουρι. «Μπορεί να μην ήμουν προφανής επιλογή, αλλά απ' ότι φαίνεται δούλεψε» δήλωσε ταπεινά ο ηθοποιός. Η ταινία απέσπασε επίσης τα Όσκαρ Μοντάζ για τη δουλειά του συνθέτη/μοντέρ Τζον Ότμαν, Ήχου και Μοντάζ Ηχητικών Εφέ, συγκεντρώνοντας τελικά τα περισσότερα βραβεία της βραδιάς (4 από 5 υποψηφιότητες). Αξίζει να σημειωθεί πως κανείς από τους νικητές της ταινίας δεν ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη της, Μπράιαν Σίνγκερ.

Το γεγονός πως το «Bohemian Rhapsody», ο ποσοτικός νικητής της βραδιάς, είχε ρεύμα επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από την εισαγωγή της Τελετής. Χωρίς βασικό παρουσιαστή τα Όσκαρ ξεκίνησαν εντυπωσιακά με τους Queen και τον Άνταμ Λάμπερτ να ξεσηκώνουν το κοινό στην αίθουσα του Dolby Theatre ερμηνεύοντας ένα live medley τραγουδιών του δημοφιλούς συγκροτήματος, που φέτος έφτασε από τις παγκόσμιες αρένες στη σκηνή της Ακαδημίας.  Σίγουρα μία εναλλακτική πρόταση που αντικατέστησε τον δεδομένο και μερικές φορές (ειδικά τα τελευταία χρόνια) άβολο πρόλογο του εκάστοτε παρουσιαστή.

Βέβαια φέτος μετά το φιάσκο με τον Κέβιν Χαρτ, δεν είχαμε βασικό οικοδεσπότη και σύντομα η ενέργεια του προλόγου έδωσε τη θέση της σε μία μονότονη παράθεση βραβείων που δεν είχε εκπλήξεις. Γιατί μπορεί τριάντα χρόνια μετά την περιβόητη εισαγωγή των Όσκαρ με τον Ρομπ Λόου και... τη Χιονάτη η Ακαδημία να γλύτωσε μία αντίστοιχη καταστροφή, οι ξεχωριστοί συνδυασμοί και τα αναπάντεχα ζευγάρια των επιμέρους παρουσιαστών δεν λειτούργησαν με την ίδια δυναμική. Αυτοί που ξεχώρισαν ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα, μόνο οι Έλεν Μίρεν - Τζέισον Μομόα, ο Χαβιέ Μπαρδέμ με την Άντζελα Μπάσετ και η ευφάνταστη παρουσίαση του Όσκαρ Κοστουμιών από τους Μελίσσα ΜακΚάρθι και Μπράιαν Τάιρι Χένρι έδωσαν ροή και ποικιλία στη βραδιά.

Στα υπόλοιπα βραβεία, η Ρετζίνα Κινγκ (οι περισσότεροι τη θυμούνται στα τηλεοπτικά «24», «The Leftovers», «Seven Seconds»), κέρδισε όπως αναμενόταν το Όσκαρ Β' Γυναικείου για το αισθαντικό δράμα του Μπάρι Τζένκινς «If Beale Street Could Talk», το «Vice» περιορίστηκε στο Μακιγιάζ & Κομμώσεις και το μελαγχολικό «First Man» του Ντάμιεν Σαζέλ κέρδισε το Όσκαρ Οπτικών Εφέ (και όχι ο «Πόλεμος της Αιωνιότητας») επιβεβαιώνοντας πως η Ακαδημία επιλέγει για το Όσκαρ, εφέ δραματουργικής έμπνευσης.

Στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ (με τα εξαιρετικά «Won't You Be My Neighbor?» και «Three Identical Strangers» να απουσιάζουν) το «Free Solo» σκαρφάλωσε με ευκολία στη νίκη και κέρδισε το Όσκαρ, προσφέροντας την αισιόδοξη, ανθρώπινη ανάταση που συγκινεί καρδιές και κερδίζει ψήφους.

Σε μία απρόβλεπτη κούρσα, τα Όσκαρ φέτος αγκάλιασαν κινηματογραφική παράδοση («Πράσινο Βιβλίο») και τη διαδικτυακή διανομή του Netflix, έδωσαν πρωτιές σε νίκες αρκετών μαύρων καλλιτεχνών και γιόρτασαν την ιδιαίτερη κινηματογραφική χρονιά με μετριοπάθεια. Του χρόνου, που η Τελετή μεταφέρεται για την πρώτη Κυριακή του Φλεβάρη, ευχόμαστε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Και όταν λέμε καλύτερα δεν εννοούμε πρωτοβουλίες όπως το Όσκαρ Δημοφιλίας ή την εξυπηρέτηση του τηλεοπτικού χρόνου. Εννοούμε καλύτερες ταινίες και ανυπομονησία για την Τελετή.

INFO
Μείνετε συντονισμένοι στα κανάλια της COSMOTE TV, αφού προσεχώς θα απολαύσετε τις περισσότερες από τις βραβευμένες, αλλά και υποψήφιες, ταινίες των φετινών Όσκαρ. Συγκεκριμένα οι οσκαρικές «Green Book», «The Favourite», «Bohemian Rhapsody», «A Star is Born», Black Panther», «Blackkklansman», « First Man», «Spider-Man: Into The Spider-Verse», αλλά και τα «Mary Poppins Returns», «Cold War», «Avengers: Infinity War», «Capernaum» και «Shoplifters» θα προβληθούν από τα κανάλια της COSMOTE TV!

Επίσης αν δεν είδατε την 91η τελετή απονομής των Βραβείων OSCAR, μη χάσετε αυτή την Παρασκευή 1η Μαρτίου την μονταρισμένη τελετή διάρκειας 90 λεπτών στις 18.45 στο COSMOTE CINEMA 1HD!

Αναλυτικά οι νικητές των Όσκαρ 2019

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
Black Panther
Η Παρείσφρηση (BlacKkKlansman)
Bohemian Rhapsody 
Η Ευνοούμενη (The Favourite)
Το Πράσινο Βιβλίο (Green Book)
Ρόμα (Roma)
Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star is Born)
Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία (Vice)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Σπάικ Λι, Η Παρείσφρηση (BlacKkKlansman)
Πάβελ Παβλικόφσκι, Ψυχρός Πόλεμος (Cold War)
Γιώργος Λάνθιμος, Η Ευνοούμενη (The Favourite)
Αλφόνσο Κουαρόν, Ρόμα (Roma)
Άνταμ ΜακΚέι, Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία (Vice)

Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Κρίστιαν Μπέιλ, Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία (Vice)
Μπράντλεϊ Κούπερ, Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star is Born)
Γουίλεμ Νταφό, Στην Πύλη της Αιωνιότητας (At Eternity's Gate)
Ράμι Μάλεκ, Bohemian Rhapsody
Βίγκο Μόρτενσεν, Το Πράσινο Βιβλίο (Green Book)

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Γιαλίτζα Απαρίσιο, Ρόμα (Roma)
Γκλεν Κλόουζ, Η Σύζυγος (The Wife)
Ολίβια Κόλμαν, Η Ευνοούμενη (The Favourite)
Lady Gaga, Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star is Born)
Μελίσα ΜακΚάρθι, Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις; (Can You Ever Forgive Me?)

Β' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Μαχερσάλα Άλι, Το Πράσινο Βιβλίο (Green Book)
Άνταμ Ντράιβερ, Η Παρείσφρηση (BlacKkKlansman)
Σαμ Έλιοτ, Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star is Born)
Ρίτσαρντ Γκραντ, Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις; (Can You Ever Forgive Me?)
Σαμ Ρόκγουελ, Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία (Vice)

B' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Ρετζίνα Κινγκ, Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει (If Beale Street Could Talk)
Μαρίνα ντε Ταβίρα, Ρόμα (Roma)
Έιμι Άνταμς, Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία (Vice)
Έμα Στόουν, Η Ευνοούμενη (The Favourite)
Ρέιτσελ Βάις, Η Ευνοούμενη (The Favourite)

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Η Ευνοούμενη (The Favourite)
Ακρότητες (First Reformed)
Το Πράσινο Βιβλίο (Green Book)
Ρόμα (Roma)
Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία (Vice)

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Η Μπαλάντα του Μπάστερ Σκραγκς (The Ballad of Buster Scruggs)
Η Παρείσφρηση (BlacKkKlansman)
Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις; (Can You Ever Forgive Me?)
Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει (If Beale Street Could Talk)
Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star is Born)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ψυχρός Πόλεμος (Cold War)
Η Ευνοούμενη (The Favourite)
Never Look Away
Ρόμα (Roma)
Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star is Born)

ΜΟΝΤΑΖ
Η Παρείσφρηση (BlacKkKlansman)
Bohemian Rhapsody
Η Ευνοούμενη (The Favourite)
Το Πράσινο Βιβλίο (Green Book)
Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία (Vice)

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Black Panther
Η Ευνοούμενη (The Favourite)
Ο Πρώτος Άνθρωπος (First Man)
Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει (Mary Poppins Returns)
Ρόμα (Roma)

ΗΧΟΣ
Black Panther
Bohemian Rhapsody
Ο Πρώτος Άνθρωπος (First Man)
Ρόμα (Roma)
Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star is Born)

ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ
Black Panther
Bohemian Rhapsody
Ο Πρώτος Άνθρωπος (First Man)
Ένα Ήσυχο Μέρος (A Quiet Place)
Ρόμα (Roma)

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Η Μπαλάντα του Μπάστερ Σκραγκς (The Ballad of Buster Scruggs)
Black Panther
Η Ευνοούμενη (The Favourite)
Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει (Mary Poppins Returns)
Μαίρη Η Βασίλισσα της Σκοτίας (Mary Queen of Scots)

ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (Avengers: Infinity War)
Κρίστοφερ και Γουίνι (Christopher Robin)
Ο Πρώτος Άνθρωπος (First Man)
Ready Player One
Solo: A Star Wars Story

ΜΟΥΣΙΚΗ
Λούντβικ Γκόρανσον, Black Panther
Τέρενς Μπλάνσαρντ, Η Παρείσφρηση (BlacKkKlansman)
Νίκολας Μπριτέλ, Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει (If Beale Street Could Talk)
Αλεξάντρ Ντεσπλά, Το Νησί των Σκύλων (Isle of Dogs)
Μαρκ Σάιμαν, Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει (Mary Poppins Returns)

ΤΡΑΓΟΥΔΙ
All The Stars, Black Panther
I'll Fight, RBG
The Place Where Lost Things Go, Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει (Mary Poppins Returns)
Shallow, Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star is Born)
When A Cowboy Trades His Spurs For Wings, Η Μπαλάντα του Μπάστερ Σκραγκς (The Ballad of Buster Scruggs)

ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ
Border
Μαίρη Η Βασίλισσα της Σκοτίας (Mary Queen of Scots)
Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία (Vice)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Οι Απίθανοι 2 (Incredibles 2)
Το Νησί των Σκύλων (Isle of Dogs)
Η Μιράι του Μέλλοντος (Mirai)
Ραλφ εναντίον Ίντερνετ (Ralph Breaks the Internet)
Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν (Spider-Man: Into the Spider-Verse)

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Free Solo
Hale County This Morning, This Evening
Minding the Gap
Of Fathers and Sons
RBG

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
Καπερναούμ (Capernaum) - Λίβανος
Ψυχρός Πόλεμος (Cold War) - Πολωνία
Never Look Away - Γερμανία
Ρόμα (Roma) - Μεξικό
Κλέφτες Καταστημάτων (Shoplifters) - Ιαπωνία

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Detainment
Fauve
Marguerite
Mother
Skin

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Black Sheep
End Game
Lifeboat
A Night at the Garden
Period. End of Sentence.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Animal Behaviour
Bao
Late Afternoon
One Small Step
Weekends