Ο Πάνος Κούτρας συναντά την Κλερ Ντενί στην Κριτική Επιτροπή των φετινών Καννών - cinemagazine.gr
13:17
3/5

Ο Πάνος Κούτρας συναντά την Κλερ Ντενί στην Κριτική Επιτροπή των φετινών Καννών

Ο Πάνος Κούτρας επιστρέφει στις Κάννες ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού τμήματος Μικρού Μήκους και Cinéfondation.

Από τον Πάνο Γκένα

Οι Κάννες συνεχίζουν τις ανακοινώσεις λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του 72ου Φεστιβάλ και στη σημερινή συναντάμε το όνομα-έκπληξη του Πάνου Κούτρα ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής που θα αποφασίσει για τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους ταινίας, αλλά και για τα βραβεία του τμήματος Cinéfondation.

Με πρόεδρο την πολυβραβευμένη Κλερ Ντενί (θυμηθείτε το αφιέρωμα στη φιλμογραφία της στις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας και διαβάστε την κριτική για τη νέα ταινία της «Μαύρη Τρύπα» εδώ) η κριτική επιτροπή θα κρίνει για τον Χρυσό Φοίνικα τις 11 μικρού μήκους που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό (τα βραβεία θα απονεμηθούν στην Τελετή Λήξης το Σάββατο 25 Μαΐου) καθώς επίσης και για τα τρία βραβεία της Cinéfondation μέσα από 17 σπουδαστικές συμμετοχές (η ανακοίνωση θα γίνει την Πέμπτη 23 Μαΐου).

Ο Πάνος Κούτρας ξεκίνησε την καριέρα του με μικρού μήκους που σκηνοθέτησε σε Παρίσι και Λονδίνο. Το 1995 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής 100% Synthetic Films στην Αθήνα και σκηνοθέτησε την καλτ «Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά». Οι επόμενες ταινίες του «Αληθινή Ζωή» και η σπουδαία «Στρέλλα» έκαναν πρεμιέρα στα φεστιβάλ του Τορόντο και του Βερολίνου, ενώ το 2014 συμμετείχε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών με την «Xenia». Το 2015 επέστρεψε στις Κάννες ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα, ενώ αυτή την περίοδο προετοιμάζει την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο «Dodo».

Πέρα από την Πρόεδρο Κλερ Ντενί και τον Πάνο Κούτρα, τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι η ηθοποιός Στέισι Μάρτιν που πρωτογνωρίσαμε στο «Nymphomaniac» του Τρίερ το 2013, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Εράν Κολιρίν («Beyond the Mountains and Hills») από το Ισραήλ και ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Καταλίν Μιτουλέσκου που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους το 2004 με το «Traffic» από τη Ρουμανία.

Διαβάστε ακόμη:
Once Upon a time in... Κάννες! Ταραντίνο, Κεσίς, Νοέ τελικά στο πρόγραμμα των Καννών

Αλμοδόβαρ, Νταρντέν, Μάλικ και Ντολάν! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των φετινών Καννών
«Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου στο διαγωνιστικό των Καννών