Το Σωματείο Παραγωγών βράβευσε το «1917» και του δίνει προβάδισμα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας - cinemagazine.gr
11:58
20/1

Το Σωματείο Παραγωγών βράβευσε το «1917» και του δίνει προβάδισμα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Το αντιπολεμικό έπος του Σαμ Μέντες αρχίζει και γίνεται όλο και μεγαλύτερο φαβορί για το μεγάλο βραβείο της βραδιάς των Όσκαρ.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

7 στις 10 φορές στη δεκαετία που μας έφυγε και συνολικά 21 στις 30 από το 1989, το βραβείο του Σωματείου Παραγωγών συμπίπτει με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Τα στατιστικά αυτά αφήνουν φυσικά περιθώριο εξαιρέσεων όμως είναι πια δεδομένο για μια ταινία που φεύγει με το βραβείο καλύτερης ταινίας από τους παραγωγούς να θεωρείται αυτομάτως το φαβορί της βραδιάς των Όσκαρ. Η τελευταία φορά που δε συνέβη ήταν το 2017, όταν το «La La Land» ήταν για μισό λεπτό περίπου βραβευμένο με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, μέχρι να διορθωθεί το ιστορικό λάθος και να ανακοινωθεί το «Moondlight».

Η εκδήλωση που έγινε το βράδυ του Σαββάτου άλλαξε και το κλίμα υπέρ του «1917» καθώς το προηγούμενο βράδυ τα «Παρασιτα» κέρδισαν το βραβείο του σωματείου μοντερ για καλύτερη δραματική ταινία και προς το παρόν έπαιρναν το ρόλο του φαβορί (πολύ συχνά ταβραβεία μοντάζ και ταινίας τα κερδίζει το ίδιο φιλμ). Ο Σαμ Μέντες δέχτηκε συγκινημένος το βραβείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το 1917 είναι ένα φιλμ που ακόμη δεν πιστεύω πως καταφέραμε και το γυρίσαμε». Η σχεδόν διετής δέσμευση για πολλούς συνεργάτες του ήταν άλλωστε ένα πολύ δύσκολο κομμάτι για την παραγωγή, με τον Μέντες να ευχαριστεί περισσότερο από όλους τη συμπαραγωγό του Πίπα Χάρις που κράτησε όλο το project ζωντανό.

Το «Toy Story 4» κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο animation και αυτομάτως έγινε φαβορί στην κατηγορία του, ενώ το αντίστοιχο δε μπορεί να συμβεί στο «Apollo 11 που πήρε μεν το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ όμως δε βρίσκεται στην τελική πεντάδα των Όσκαρ. Στην τηλεόραση, το «Succession» εδραιώνεται με τον δεύτερο κύκλο του να παίρνει το βραβείο της καλύτερης δραματικής σειράς και η «Fleabag» πρόσθεσε άλλη μια νίκη στο φετινό της κρεσέντο, στην κατηγορία της καλύτερης κωμικής σειράς.

Δείτε αναλυτικά υποψήφιους και νικητές (με κόκκινα οι τελευταίοι).

 

Βραβείο Darryl F. Zanuck Award για Καλύτερη Ταινία

1917

Ford v Ferrari
The Irishman
Jojo Rabbit
Joker
Knives Out
Little Women
Marriage Story
Once Upon a Time in Hollywood
Parasite

Καλύτερη Animated Ταινία

Abominable
Frozen II
How to Train Your Dragon: The Hidden World
Missing Link
Toy Story 4

Καλύτερη Σειρά - Δράμα

Big Little Lies (Season 2)
The Crown (Season 3)
Game of Thrones (Season 8)
Succession (Season 2)
Watchmen (Season 1)

Καλύτερη Σειρά - Κωμωδία

Barry (Season 2)
Fleabag (Season 2)
The Marvelous Mrs. Maisel (Season 3)
Schitt’s Creek (Season 5)
Veep (Season 7)

Καλύτερη Μίνι Σειρά

Chernobyl
Fosse/Verdon
True Detective
Unbelievable
When They See Us

Καλύτερη Τηλεταινία

American Son
Apollo: Missions to the Moon
Black Mirror: Striking Vipers
Deadwood: The Movie
El Camino: A Breaking Bad Movie