«Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται»: Η ταινία που έβαλε «φωτιά» στις Κάννες απόψε στις Νύχτες Πρεμιέρας - cinemagazine.gr
12:48
25/9

«Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται»: Η ταινία που έβαλε «φωτιά» στις Κάννες απόψε στις Νύχτες Πρεμιέρας

Λεσβιακό δράμα εποχής, φεμινιστικό μανιφέστο, σπουδή στην έννοια της ανάμνησης μα πάνω απ’ όλα, μια ανεπανάληπτη ιστορία αγάπης που απεικονίζει με συναισθηματική ακρίβεια την ακαταμάχητη έλξη μεταξύ δύο γυναικών. 

Από τον Κωστή Θεοδοσόπουλο

Στολίδι του φετινού διαγωνιστικού τμήματος των Καννών, που έφυγε από το φεστιβάλ με το Βραβείο Σεναρίου και τον Queer Φοίνικα και πήρε θερμότατες κριτικές από το σύνολο των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στο Φεστιβάλ, το φιλμ της Σελίν Σιαμά συνεχίζει τη φεστιβαλική του πορεία αυτό το φθινόπωρο και έχει πλεόν διεθνές τρέιλερ για να τη στηρίξει. 

Η Σιαμά, δημιουργός των «Girlhood», «Tomboy» και «Water Lilies», σεναριογράφος των «Being 17» (Αντρέ Τεσινέ) και «My Life as a Zucchini» (Κλοντ Μπαράς), αποτελεί μια από τις ανερχόμενες φωνές του ευρωπαϊκού σινεμά, ενώ με το «Πορτρέτο» έρχεται για να επαληθεύσει εμφατικά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για τη νέα της δουλειά. 

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:  "Βρετάνη, Γαλλία, κάπου στα τέλη του 18ου αιώνα. Στην ζωγράφο Μαριάν (Νοεμί Μερλάν) έχει ανατεθεί να φιλοτεχνήσει το γαμήλιο πορτρέτο της Ελοῒζ (Αντέλ Ενέλ), μιας νεαρής γυναίκας που έχει μόλις αφήσει το μοναστήρι και ζει με την κόμισσα μητέρα της (Βαλέρια Γκολίνο) σε έναν απομονωμένο πύργο των γαλλικών ακτών. Για να καταπολεμήσει την διστακτικότητα της Ελοῒζ, η Μαριάν δεν αποκαλύπτει τον σκοπό της επίσκεψής της αλλά την παρατηρεί καθημερινά ώστε να τη ζωγραφίζει στα κρυφά το βράδυ. Σύντομα, το μυστικό της Μαριάν αποκαλύπτεται και καθώς η κόμισσα αναχωρεί για ένα ταξίδι στην Ιταλία, αφήνει στη νεαρή καλλιτέχνιδα και την κόρη της περιθώριο πέντε ημερών για να ολοκληρωθεί ο πίνακας."

Η ταινία «Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται» θα προβληθεί στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 22:15 στο Ιντεάλ. Περισσότερα εδώ.