Νέα και αιώνια! Η Ανιές Βαρντά εμπνέει το επίσημο πόστερ του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών - cinemagazine.gr
12:51
15/4

Νέα και αιώνια! Η Ανιές Βαρντά εμπνέει το επίσημο πόστερ του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του φετινού προγράμματος (18/04) οι Κάννες κυκλοφόρησαν το επίσημο πόστερ του 72ου Φεστιβάλ.

Από τον Πάνο Γκένα

Η πρωτοπόρος Ανιές Βαρντά, η νονά της Νουβέλ Βαγκ, έφυγε από τη ζωή πριν λίγες εβδομάδες, αλλά το δημιουργικό της φως σίγουρα θα συνεχίσει να εμπνέει γενιές κινηματογραφιστών και σινεφίλ. Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτηκε το μεγαλύτερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του κόσμου, αυτό των Καννών, και αποφάσισε να τιμήσει στο φετινό πόστερ του μία δημιουργό που που με τη σειρά της είχε τιμήσει το γαλλικό σινεμά και το Φεστιβάλ, όλα τα χρόνια της καριέρας της.

«Η Ανιές στο εκτυφλωτικό φως του ήλιου.

Προς τα πάνω,
Όσο ψηλά θα μπορούσε να βρεθεί.
Σκαρφαλωμένh στους ώμους ενός αδιάφορου τεχνικού.
Προσκολλημένη σε μία κάμερα που φαίνεται να την απορροφά εξ ολοκλήρου.
Μία νέα γυναίκα, ετών 26, στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο.»

Με αυτή την ποιητική εισαγωγή ξεκινά το επίσημο Δελτίο Τύπου που ανήγγειλε το πόστερ. Η φωτογραφία, τραβηγμένη τον Αύγουστο του 1954 στη γειτονιά της Σέτε, στα νότια της Γαλλίας, είναι από τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας της Βαρντά «Pointe Courte» με πρωταγωνιστές τη Σίλβια Μονφόρντ και τον Φιλίπ Νουαρέ. Η φωτογραφία, δηλωτική ενός σινεμά που αψηφά τις συμβάσεις και τολμά πάση θυσία το νέο, αντιπροσωπεύει την ανανεωτική διάσταση του έργου της Βαρντά.

Η Βαρντά συνέδεσε το όνομά της με το Φεστιβάλ Καννών από το ντεμπούτο της. Το «Pointe Courte» προβλήθηκε εκεί το 1955, στα 65 χρόνια καριέρας της παρουσίασε 13 φορές ταινία της στο Επίσημο Πρόγραμμα, το 2005 ήταν μέλος της Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού και το 2013 της επιτροπής για τη Χρυσή Κάμερα. Όταν παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα το 2015 δήλωσε πως «η ανθεκτικότητα και η αντοχή είναι προτιμότερα από τις τιμές» και αφιέρωσε το βραβείο σε όλους τους «θαρραλέους και ευρηματικούς κινηματογραφιστές, αυτούς που δημιουργούν αυθεντικό σινεμά, μυθοπλασίας ή τεκμηρίωσης, που δεν είναι στο προσκήνιο αλλά συνεχίζουν».

Avant-garde, δημοφιλής, οικεία και οικουμενική. αυτή η πυραμιδοειδής σύνθεση της φωτογραφίας είναι μία εικόνα αισιοδοξίας και έμπνευσης.

Μείνετε συντονισμένοι στο Σινεμά cinemagazine.gr, μιας και την Πέμπτη θα ανακαλύψουμε παρέα τις επιλογές του φετινού, πολυαναμενόμενου προγράμματος. Το 72ο Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί 14 - 25 Μαΐου 2019.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Νέα και αιώνια! Η Ανιές Βαρντά εμπνέει το επίσημο πόστερ του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών
  • Νέα και αιώνια! Η Ανιές Βαρντά εμπνέει το επίσημο πόστερ του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών