«Sapiens»: Ρίντλεϊ Σκοτ και Ασίφ Καπάντια θα διασκευάσουν το best-seller του Χαράρι - cinemagazine.gr
13:07
13/7

«Sapiens»: Ρίντλεϊ Σκοτ και Ασίφ Καπάντια θα διασκευάσουν το best-seller του Χαράρι

Το best-seller «Sapiens: Μία Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου» του Γιουβάλ Νόε Χαράρι, ετοιμάζεται για την κινηματογραφική του μεταφορά.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ένας σπουδαίος σκηνοθέτης με όραμα (όσο κι αν μας έχει απογοητεύσει τελευταία) και ο βραβευμένος με Όσκαρ ντοκιμαντερίστας των συγκινητικών «Senna» και «Amy» συνασπίζονται για να αφηγηθούν την πιο φιλόδοξη ιστορία του κόσμου, εκείνη του ανθρώπου.

To «Sapiens» του Γιουβάλ Νόε Χαράρι κυκλοφόρησε το 2011 και αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 8 εκατομμύρια. Ιστορικός και Καθηγητής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, ο Χαράρι διατρέχει στο βιβλίο την ανθρώπινη ιστορία, φιλτράροντας μέσα από την καταγραφή του τη βιολογία και την ανθρωπολογία, τη γενετική και την ιστορία, την οικονομία και την παλαιοντολογία, σε μία προσπάθεια να προσφέρει πρωτότυπες απαντήσεις σε αιώνια ερωτήματα.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:

Εκατό χιλιάδες χρόνια πριν τουλάχιστον έξι «ανθρώπινα» είδη κατοικούσαν στη γη. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα: ο Homo Sapiens, δηλαδή εμείς. Πώς τα κατάφερε το είδος μας στη μάχη για την κυριαρχία; Πώς βρέθηκαν οι τροφοσυλλέκτες πρόγονοί μας να στήνουν πόλεις και βασίλεια; Πώς φτάσαμε να πιστεύουμε σε θεούς, σε έθνη και σε ανθρώπινα δικαιώματα; Να εμπιστευόμαστε χρήματα, νόμους και βιβλία; Να υποδουλωνόμαστε σε γραφειοκρατίες, χρονοδιαγράμματα και καταναλωτικά μοντέλα; Και πώς θα είναι ο κόσμος μας στις χιλιετίες που θα έρθουν;

Η φωτιά μας έδωσε δύναμη.
Το κουτσομπολιό μας βοήθησε να συνεργαστούμε.
Η γεωργία μάς άνοιξε την όρεξη για περισσότερα.
Η μυθολογία διατήρησε το νόμο και την τάξη.
Το χρήμα μάς έδωσε κάτι που μπορούμε να εμπιστευτούμε.
Οι αντιφάσεις δημιούργησαν τον πολιτισμό.
Η επιστήμη μάς έκανε θανάσιμα επικίνδυνους.
Αυτός είναι ο συναρπαστικός απολογισμός
της εκπληκτικής μας ιστορίας - από ασήμαντοι πίθηκοι, άρχοντες του κόσμου.

Το Hollywood Reporter αναφέρει πως ο Ρίντλεϊ Σκοτ και ο Ασίφ Καπάντια θα συνεργαστούν για τη μεταφορά του μη-μυθιστορηματικού βιβλίου, με τον πρώτο να αναλαμβάνει χρέη παραγωγού. Ο Καπάντια δήλωσε πως «Πρόκειται για ένα βιβλίο που αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο και η διασκευή μας θα πρέπει να κάνει το ίδιο, να προκαλέσει μία αφύπνιση για το ποιοι είμαστε, από που προερχόμαστε και που πάμε». ο Ρίντλεϊ Σκοτ συμπληρώνει: «Για χρόνια ψάχναμε ένα πρότζεκτ για να συνεργαστούμε με τον Ασίφ και το Sapiens έχει όλα τα στοιχεία για να είναι μαζικά διασκεδαστικό και ταυτόχρονα ιστορικά σημαντικό». Με τη σειρά του ο συγγραφέας ελπίζει να «προσφέρουμε μία μιξη επιστήμης, φαντασίας, ιστορίας, μυθοπλασίας και ευφυΐας για να ζωντανέψουμε το απίθανο ταξίδι του είδους μας, το οποίο ξεκίνησε σαν ένα ασήμαντο ζώο και τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα να γίνει θεός».