Ο Μάρτιν Σκορσέζε ανιχνεύει τη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης του '70 - cinemagazine.gr
10:55
27/11

Ο Μάρτιν Σκορσέζε ανιχνεύει τη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης του '70

Ούτε ρυτίδα κόπωσης για τον χαρμόσυνα αειθαλή 77χρονο σκηνοθέτη που προσθέτει ένα ακόμα σχέδιο στα σκαριά του.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο Σκορσέζε και η μουσική, ειδικά η ροκ μεριά της, είναι δυο συστατικά αλληλένδετα τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Από το «Last Waltz» για τους The Band (1978), μέχρι...φέτος κι αυτό το θαυμάσιο «Rolling Thunder Revue» για την μνημειώδη περιοδεία του Ντίλαν το '75, ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει επισκεφθεί μια ακόμα φορά τον μέγιστο της λαϊκής μουσικής («No Direction Home», 2005), τον Τζορτζ Χάρισον στο «Living on the Material World» (2011) και βέβαια τους Στόουνς στο «Shine a Light» του 2008. Να θυμίσουμε επίσης το βραχύβιο «Vinyl» για το HBO που ο Σκορσέζε υπέγραφε στην παραγωγή μαζί με τον Μικ Τζάγκερ.

Τώρα όλα δείχνουν πως είναι η σειρά μιας συνολικής θεώρησης της νεοϋορκέζικης μουσικής σκηνής του '70 που από το φόντο μιας σειράς ταινιών του θα περάσει στο, συνήθως καταπληκτικό ντοκιμαντερίστικα, μικροσκόπιο του φακού του σκηνοθέτη. 

Στην παραγωγή θα είναι το φοβερό δίδυμο των Ρον Χάουαρντ και Μπράιαν Γκλέιζερ - που θέλουν να αναθερμάνουν τα ντοκιμαντέρ της εταιρείας τους. H Imagine Entertainment (περισσότερα εδώ), είναι μια ιστορική ανεξάρτητη εταιρεία που έφτιαξαν οι δύο τους πριν 33 χρόνια, έχει στεγάσει πασίγνωστες δουλειές, ενώ είναι υπεύθυνη και για το φετινό «Παβαρότι» που πρωτοείδαμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Διανομέας δεν έχει βρεθεί ακόμη, παρότι η Apple Tv+ πλατφόρμα έχει υπογράψει να το δει πρώτη. Ο Σκορσέζε μοιάζει να είναι σε μια διαρκή ζύμωση με την αναδυόμενη πραγματικότητα των ποικίλων νέων μορφών παραγωγής, προβολής, διανομής, ενώ ας υπενθυμισουμε τέλος πως ο «Ιρλανδός», θα έχει απόψε την πρεμιέρα του στην ζωηρότερη κινηματογραφικά εξ αυτών. 

Με αφορμή την κυκλοφορία του «Ιρλανδού» το cinemagazine.gr αφιέρωσε μία εβδομάδα στο έργο του Μάρτιν Σκορσέζε. Διαβάστε αναλυτικά στα παρακάτω άρθρα:

Scorsese Week: Η φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε (#01 - #05)
Scorsese Week: Η φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε (#06 - #15)
Scorsese Week: Η φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε (#16 - #25)
Scorsese Week: 10 πράγματα που δεν ξέρετε για τον Μάρτιν Σκορσέζε
Scorsese Week: Ψηφοφορία αναγνωστών - Ποια είναι η καλύτερη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε;
Scorsese Week: Ταξίδι στην «Αιώνια Πόλη» ενός 11χρονου Σκορσέζε
Μουσική, ανθρώπινες ιστορίες και 7η Τέχνη στα ντοκιμαντέρ του Μάρτι

«Το σινεμά ήταν η μοναδική διέξοδος»: Ο Μάρτιν Σκορσέζε εξομολογείται αποκλειστικά στο cinemagazine