12:53
7/1

«Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου απόψε στην ΕΡΤ2

Η βραβευμένη στις Νύχτες Πρεμιέρας μικρού μήκους ταινία «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου θα προβληθεί σήμερα Τρίτη 7 Ιανουαρίου στην ΕΡΤ2 (23:00).

Από τον Πάνο Γκένα

Το 2018 πριν τον Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών με τη μικρού μήκους ταινία «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς», ο Βασίλης Κεκάτος είχε διαγράψει ήδη μία λαμπρή φεστιβαλική πορεία με την ταινία «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν».

Ανάμεσα στο υπαρξιακό δράμα και τη σουρεάλ κωμωδία, η «Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» είναι μία μαύρη σάτιρα για τα ίχνη αντίληψης και αποδοχής που ορίζουν τη γραμμικότητα ζωής και θανάτου. Στην ταινία ο Μάκης (Ανδρέας Κωνσταντίνου) εργάζεται σε ένα επαρχιακό ιχθυοτροφείο. Ενα πρωί, καθ'οδόν για τη δουλειά του, πληροφορείται πως πέθανε την προηγούμενη μέρα. Ύστερα από μερικές αποτυχημένες απόπειρες να αποδείξει πως είναι ζωντανός, αποδέχεται στωικά την κατάσταση του και αποφασίζει να προστατέψει τουλάχιστον τα δυο καναρίνια του.

Η ταινία «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 71ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, προβλήθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Σάντανς, ενώ το σενάριό της είχε συμμετάσχει στο Euro Connection του Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand καθώς επίσης και στο European Short Pitch της Nisi Masa. Πέρσι, στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η ταινία απέσπασε τα βραβεία Ανδρικής Ερμηνείας για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου και Β' Καλύτερης Ταινίας.

Για όλους εμάς που εργαζόμαστε στις Νύχτες Πρεμιέρας στέκει ιδιαίτερα σημαντικό και συγκινητικό το γεγονός πως πέρα από τα αξιόλογα βραβεία της επιτροπής, τα χρήματα που συνόδευσαν το περσινό βραβείο (1.000 ευρώ με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) ήταν τα πρώτα που επενδύθηκαν για τη δημιουργία της «Απόστασης». Την παραπάνω πληροφορία εκμυστηρεύτηκε ο Βασίλης Κεκάτος όταν κέρδισε πριν λίγες εβδομάδες το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Μικρού Μήκους για την ταινία «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας (διαβάστε περισσότερα στο άρθρο εδώ).

INFO
Η ταινία «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» θα προβληθεί την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2019 στις 23:00 από την ΕΡΤ2.

CREDITS

Σκηνοθεσία-σενάριο: Βασίλης Κεκάτος | Παίζουν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αλεξάνδρα Κ*, Άγγελος Σκασίλας, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου | Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Βαλσάμης | Μοντάζ: Σμάρω Παπαευαγγέλου | Σκηνογραφία-κοστούμια: Εύα Γουλάκου | Ήχος: Γιάννης Αντύπας - Βάλια Τσέρου | Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου | Συμπαραγωγοί: Delphine Schmit-Guillaume Dreyfus Tripode Productions | Παραγωγή: Blackbird Production | Διάρκεια: 19΄