«Η Σιγή των ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Σάντανς - cinemagazine.gr
15:02
4/12

«Η Σιγή των ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Σάντανς

Η βραβευμένη στις Νύχτες Πρεμιέρας μικρού μήκους ταινία «Η Σιγή των ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου επιλέχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Σάντανς, επιβεβαιώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ελληνικό σινεμά.

Από τον Πάνο Γκένα

Το Σάντανς, ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως, επέλεξε την ελληνική ταινία μικρού μήκους «Η Σιγή των ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους (International Narrative Short Films)! Η ταινία, που πρόσφατα απέσπασε τα βραβεία Ανδρικής Ερμηνείας (για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου) και Β' Καλύτερης Ταινίας στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 4.723 διεθνείς ταινίες.

Η ομάδα προγράμματος του Φεστιβάλ, που αξιολόγησε σχεδόν 10.000 ταινίες μικρού μήκους στο σύνολο (4.720 αμερικανικές και οι διεθνείς που προαναφέραμε), επέλεξε 73 τίτλους από 33 χώρες. «Η νέα ομάδα προγραμματισμού έλαβε υπόψιν ένα πλήρες φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από τα είδη και τα αφηγηματικά σχήματα της επιλογής [...] Η φετινή σοδειά των μικρού μήκους είναι σφοδρή, στοχαστική, οραματιστική. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακαλύπτουμε τόσες πολλές νέες φωνές και προοπτικές στον σημερινό κόσμο», δήλωσε η Κιμ Γιουτάνι, Υπεύθυνη Προγράμματος του Φεστιβάλ.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας, μίας σουρεαλιστικής, μαύρης σάτιρας για τη ζωή και τον θάνατο, «Ο Μάκης εργάζεται σε ένα επαρχιακό ιχθυοτροφείο. Ενα πρωί, καθ'οδόν για τη δουλειά του, πληροφορείται πως πέθανε την προηγούμενη μέρα. Ύστερα από μερικές αποτυχημένες απόπειρες να αποδείξει πως είναι ζωντανός, αποφασίζει να αποδεχτεί την κατάσταση του».

Η ταινία «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 71ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ενώ το σενάριό της είχε συμμετάσχει στο Euro Connection του Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand καθώς επίσης και στο European Short Pitch της Nisi Masa.

CREDITS
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεκάτος
Σενάριο: Βασίλης Κεκάτος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Βαλσαμής
Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Ήχος: Γιάννης Αντύπας
Ηθοποιοί: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Άγγελος Σκασίλας, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Κωστής Ταβουλάρης, Αλεξάνδρα Κ*
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Σκηνικά: Εύα Γουλάκου
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Eλλάδα
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 19΄