Έφυγε η Σωτηρία Λεονάρδου του «Ρεμπέτικου» και του ελληνικού σινεμά - cinemagazine.gr
17:41
11/11

Έφυγε η Σωτηρία Λεονάρδου του «Ρεμπέτικου» και του ελληνικού σινεμά

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της πολυτάλαντης ερμηνεύτριας και ηθοποιού Σωτηρίας Λεονάρδου.

Η Σωτηρία Λεονάρδου με το έργο της και κυρίως με την εμβληματική ερμηνεία της στην ταινία «Ρεμπέτικο» ταξίδεψε τον σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο σε όλο τον κόσμο. Η ταινία σε παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ απέσπασε το βραβείο της Αργυρής Άρκτου στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1984,  το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βαλένθια και το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ της Αλεξάνδρειας.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Σωτηρία Λεονάρδου σπούδασε μουσική, θέατρο, χορό και πολεμικές τέχνες. Έγινε γνωστή αρχικά από τη συμμετοχή της στην ταινία  «Ρεμπέτικο» (1983) σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη, στην οποία ήταν συνδημιουργός στη συγγραφή του σεναρίου και στην οποία πρωταγωνίστησε. Στην ταινία ερμήνευσε τα τραγούδια  «Καίγομαι - Καίγομαι» και «Μπουρνοβαλιά» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου. 

Βραβεύτηκε με το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1983   και με το 1ο κρατικό βραβείο σεναρίου το 1984 για την ταινία «Ρεμπέτικο».  Το 1996 βραβεύτηκε με το Β’ κρατικό βραβείο γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη. 

Συμμετείχε ως ηθοποιός στις ακόλουθες κινηματογραφικές ταινίες: «Nτανίλο Τρέλες: Ο φημισμένος ανδαλουσιανός μουσικός» του Σταύρου Τορνέ (1986), «Oh Babylon» του Κώστα Φέρρη (1989), «Ανταύγειες Πάθους» του Σπύρου Βασιλείου (1987), «Η Κοιλιά της Μέλισσας» του Βασίλη Ελευθερίου (2001), «Ο Χάρος Βγήκε Παγανιά» του Αλέξανδρου Κολλάτου (2003) και «The last Porn Movie» του Κώστα Ζάππα (2006). 

Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ «Δεν Έχω Χρόνο Μάτια Μου». Στην προσωπική της δισκογραφία περιλαμβάνονται επίσης  τα άλμπουμ «ΜΙS» 1999,   «Γυναίκες» 2006 και «Του Ανέμου οι Λέξεις» 2007. Ως ερμηνεύτρια είχε αρκετές συμμετοχές σε άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών όπως στο δίσκο «Το Φανάρι του Διογένη» του Νικόλα Άσημου το 1989 και στο δίσκο των Πυξ Λαξ «Για τους Πρίγκηπες της Δυτικής Όχθης» το 1994. 

Επίσης πρωταγωνίστησε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές «Οικογένεια Ζαρντή» 1984 και «Το Πάθος» 1985. 

Φωτογραφίες από το αρχείο του ΕΚΚ από την ταινία «Ρεμπέτικο» και από την ταινία «Ντανίλο Τρέλες: Ο φημισμένος αναδαλουσιανός μουσικός».