O Σπάικ Λι μοιράζεται μαζί μας το όνειρο που δεν έκανε ταινία - cinemagazine.gr
10:26
30/3

O Σπάικ Λι μοιράζεται μαζί μας το όνειρο που δεν έκανε ταινία

Ο πρόεδρος του επόμενου, όποτε κι αν είναι αυτό, Φεστιβάλ των Καννών, από τα βάθη της καραντίνας του κι αυτός, ανοίγει τα παλιά συρτάρια, ανασκάπτει το dream project που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και το μοιράζεται μαζί μας.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο λόγος περί του Τζάκι Ρόμπινσον, του θρυλικού παίκτη του μπέιζμπολ, του πρώτου μαύρου παίκτη στην ιστορία του αμερικανικού πρωταθλήματος και αυτού για χάρη του οποίου έσπασε η αλυσίδα του ρατσισμού στο άθλημα.

Ο Σπάικ Λι ήθελε να ανέκαθεν παθιασμένα να το γυρίσει, στα μέσα της δεκαετία του '90 απευθύνθηκε στον Ντενζέλ Γουίσονγκτον να υποδυθεί τον ρόλο του Τζάκι, ο Ντενζέλ απάντησε «είμαι πολύ γέρος για να τον παίξω» και η ιστορία άρχισε να καταχωνιάζεται στα κιτάπια του ονειρευτή της.

Στα οποία και τώρα ο Σπάικ ξανακατεβαίνει για να βγάλει στην επιφάνεια την 5η εκδοχή του σεναρίου που είχε γράψει, 1996 η χρονιά, και να το μοιραστεί μαζί μας. (Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ). «Δεν χρειάζεται να είσαι λάτρης του μπέιζ μπολ για να σου αρέσει. Είναι μια μεγάλη αμερικανική ιστορία», λέει ο Σπάικ για να συνεχίσει: «Ελπίζω να σας αρέσει. Κι αν όχι, πάλι καλά. Έτσι κι αλλιώς δεν θα γυριστεί ποτέ».

Πέρυσι ο Λι κατάφερε να αποδώσει τιμές στον σπουδαίο αθλητή μέσω ενός διαφημιστικού υπό τον τίτλο «Αντίκτυπος», που τιμούσε τις μεγάλες στιγμές του Ρόμπινσον στην ιστορία του αθλήματος. Το σενάριο βασίζεται στην αυτοβιογραφία του του Τζάκι «I Never Had It Made», που δημοσιεύθηκε το 1972, τη χρονιά του θανάτου του αθλητή.