10:47
1/10

Στο «Limbo» το μεγάλο βραβείο μικρού μήκους των Νυχτών Πρεμιέρας!

To «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη ήταν η μεγάλη νικήτρια ταινία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος μικρού μήκους του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, αφού κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (χρηματικό έπαθλο 1.500e) , Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας.

Ολοκληρώθηκε το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με την ανακοίνωση των βραβείων από την κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους: Χρήστος Καρακέπελης (Πρόεδρος) / σκηνοθέτης, Λευτέρης Αδαμίδης / κριτικός κινηματογράφου/ διανομέας, Μαργαρίτα Μαντά / σκηνοθέτης, Κλαούντιο Μπολιβάρ / διευθυντής φωτογραφίας, Βίκυ Παπαδοπούλου / ηθοποιός.

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού τμήματος: Βίκυ Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Μαντά, Λευτέρης Αδαμίδης, Χρήστος Καρακέπελης και Κλαούντιο Μπολιβάρ

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής:

Η κριτική επιτροπή είδε και αξιολόγησε με σεβασμό τις 46 ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίστηκαν και εκ μέρους του φεστιβάλ ευχαριστεί τους δημιουργούς τους για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη διόργανωση.

Και στις 46 ταινίες οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το υψηλό επίπεδο παραγωγής και τεχνικών προδιαγραφών. Ωστόσο, πέρα από αυτό εκτείνεται το μεγάλο πεδίο της καλλιτεχνικής κατάθεσης που αποτέλεσε τελικά και το κριτήριό μας για την απονομή των βραβείων. Η «γραφή» κάποιων δημιουργών, στη σκηνοθεσία, στο σενάριο, στην υποκριτική, στο φως , η συγκρότηση τελικά μιας αισθητικής γλώσσας είναι τα υλικά που ξεχώρισαν τις ταινίες και τους συντελεστές που θα βραβεύσουμε απόψε. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα βραβεία καθρεφτίζουν ένα σύγχρονο πρόσωπο του ελληνικού σινεμά, ικανό να συνομιλήσει με το ελληνικό και διεθνές κοινό, με μια γλώσσα θαρραλέα προσωπική και καθαρά κινηματογραφική.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Καλύτερης Ταινίας: LIMBO της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Β' Καλύτερης Ταινίας: ΑΛΕΠΟΥ της Ζακλίν Λέντζου

Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη για το LIMBO

Καλύτερου Σεναρίου: Αλέξανδρος Σκούρας για την ταινία ΚΥΒΟΣ

Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας για το LIMBO

Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Νίκος Ζεγκίνογλου για την ΑΛΕΠΟΥ

Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Έλενα Τοπαλίδου για το HELGA AR I LUND

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: AURELIA των Χρήστου Μπουραντά & Κρέοντα Κρυωνά

Η απονομή των Βραβείων στους νικητές θα γίνει σήμερα το απόγευμα στην Τελετή Λήξης του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, στον κινηματογράφο Ιντεάλ στις 20:30, ενώ θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Εκείνη» του Πολ Βερχόφεν.