Berlinale 2019: Η «Ιστορία Τριών Αδελφών» και η παραμυθένια κόντρα με την Παράδοση - cinemagazine.gr
12:57
13/2

Berlinale 2019: Η «Ιστορία Τριών Αδελφών» και η παραμυθένια κόντρα με την Παράδοση

Ο Τούρκος σκηνοθέτης Εμίν Αλπέρ αφηγείται το «A Tale of Three Sisters» και ανοίγει αυλαία στην ενδοχώρα της πατρίδας του με ένα θεατρικό και σε στιγμές παραμυθένιο, ρουστίκ δράμα.

Αποστολή στο Βερολίνο: Πάνος Γκένας

Ο σκηνοθέτης και ιστορικός Εμίν Αλπέρ, βραβευμένος στο Φεστιβάλ Βερολίνου με το ντεμπούτο του «Beyond the Hill» (2012) και στη Βενετία με το «Frenzy» (2014), επιστρέφει φέτος στο Διαγωνιστικό της Μπερλινάλε με το «A Tale of Three Sisters», μία γοητευτικη, αλλά συγκρατημένη, κινηματογραφική παραβολή για το αναπόδραστο της μοίρας.

Τρεις αδελφές, η Ρεϊγιάν (20), η Νουρχάν (16) και η Χαβά (13), βρίσκονται ξανά μαζί στο πατρικό τους. Και οι τρεις υπήρξαν υπηρέτριες - ψυχοκόρες, σύμφωνα με μία παράδοση που θέλει ανήλικα κορίτσια να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού εύπορες οικογένειες, αλλά πλέον καμία δεν εργάζεται. Η Ρεϊγιάν είναι μητέρα, η Νουρχάν απολύθηκε από το σπίτι του Δρ. Νεκάτι λόγω συμπεριφοράς και η Χαβά είναι ακόμα άνεργη. Ο πατέρας τους αποφασίζει να αναλάβει δράση και να αποκαταστήσει τα κορίτσια του, άλλωστε έχει ήδη παντρέψει τη Ρεϊγιάν με τον αφελή Βεϊσάλ, και καλεί τον Δρ. Νεκάτι να περάσει τη νύχτα στο χωριό.

Μία ρουστίκ ενδοσκόπηση στις ασφυκτικές παραδόσεις και ταυτόχρονα μία τσεχοφικών αποχρώσεων θεατρική αναπαράσταση, η «Ιστορία» εμπνέεται από μία ανθρώπινη λαχτάρα διαφυγής σε έναν μικρόκοσμο που φαίνεται πνιγηρός και αναζητά «ένα καλύτερο μέλλον». Οι τρεις αδερφές, ο πατέρας, ο σύζυγος ξέρουν καλά πως το μέλλον είναι μακριά από τα πρόχειρα, πετρόχτιστα σπίτια του ενός δωματίου στο χωριό και ζητούν επίμονα από τον κορυφαίο της κοινωνικής πυραμίδας, εδώ τον επιφανή γιατρό, μία ευκαιρία για να βρεθούν στην πόλη, ένα ιδανικό όπως το όνειρο της Ιρίνας των «Τριών Αδερφών» του Τσέχωφ για τη Μόσχα.

Τοποθετημένη στην καρδιά της Τουρκίας, στα βουνά της Κεντρικής Ανατολίας, η ταινία δίνει στον Διευθυντή Φωτογραφίας Εμρέ Ερκμέν αρκετές ευκαιρίες για να χρησιμοποιήσει το φυσικό σκηνικό υπέρ της, αντιπαραβάλλοντας την ατέρμονη ρουτίνα της εσώκλειστης ζωής. Αυτή η αντιπαραβολή έχει αρκετό οπτικό ενδιαφέρον και δίνει μία σχεδόν παραμυθένια ποιότητα σε μερικές σκηνές της «Ιστορίας» (μία αναπάντεχη συνάντηση με ληστές), την ώρα που ο Αλπέρ επιλέγει ειρωνικά να κινηματογραφήσει τις αδελφές να κάνουν σχέδια όταν εκτελούν μία παραδοσιακή συνταγή, στήνει σημαντικές κουβέντες γύρω από τη φωτιά (τα πρόσωπα των χαρακτήρων φωτίζονται συνήθως από μία φωτιά που σιγοκαίει σε ευθεία αναλογία με τις προσδοκίες τους), ενώ σουρεαλιστικές πινελιές (η Χαβά τρώει χώμα, οι κωλοτούμπες μία εύθυμης χωριανής) δίνουν έξτρα ενδιαφέρον στην αφήγηση.

Από την άλλη η λιτή και χωρίς εκπλήξεις πλοκή, όπως και η πρόδηλη θεατρικότητα του σεναρίου, «γειώνουν» αρκετά το αποτέλεσμα, ενώ το φινάλε που υπογραμμίζει τους επαναλαμβανόμενους κύκλους του αναπότρεπτου πεπρωμένου «αδειάζει» μεμψίμοιρα το κοινό. Σκοπός όμως του Αλπέρ ήταν να αφηγηθεί εξαρχής την «Ιστορία» του μία φορά και έναν (κακό) καιρό.

Το 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 7-17 Φεβρουαρίου 2019 και το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr σας υπόσχεται καθημερινά τις πιο ζεστές ανταποκρίσεις!

Διαβάστε ακόμη:
Berlinale 2019: Το «Πιράνχας» είναι ένα απρόσμενα συγκρατημένο δράμα για τα «τσικό» της ναπολιτάνικης μαφίας
Berlinale 2019: Το «System Crasher» είναι ένα αναπάντεχα ανάλαφρο ντεμπούτο για το πιο δομικό παιδικό τραύμα

Berlinale 2019: Το «Χρυσό Γάντι» του Φατίχ Ακίν είναι η μεγάλη απογοήτευση του φεστιβάλ
Berlinale 2019: Το «Ghost Town Anthology» του Ντενί Κοτέ είναι μία πένθιμη, ατμοσφαιρική αλληγορία

Berlinale 2019: Το «The Ground Beneath My Feet» είναι ένα διεισδυτικό δράμα για τη μοναξιά και το στίγμα της ασθένειας
Συνέντευξη Τύπου «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»: Ψάχνοντας τον Χαμένο Παράδεισο
Berlinale 2019: «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» είναι η πιο ενδιαφέρουσα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα​
Berlinale 2019: Ζητήματα πίστης και ηθικής στη νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν «Με τη Χάρη του Θεού»
Berlinale 2019: Το Φεστιβάλ ξεκινά και αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε!
Η Ζιλιέτ Μπινός, πρόεδρος της επιτροπής της Μπερλινάλε 2019
«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»: Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα έχει τρέιλερ (και πρεμιέρα στο Βερολίνο)