Ο Ταραντίνο απολογείται δημόσια για σχόλια που έκανε στο παρελθόν για την υπόθεση Πολάνσκι - cinemagazine.gr
12:22
9/2

Ο Ταραντίνο απολογείται δημόσια για σχόλια που έκανε στο παρελθόν για την υπόθεση Πολάνσκι

Ο σκηνοθέτης είχε μιλήσει υποτιμητικά το 2003 για την Σαμάνθα Γκέιμερ, που βιάστηκε από τον Ρομάν Πολάνσκι στα 13 της χρόνια, και σήμερα εξέφρασε τη λύπη του για την συμπεριφορά του. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Στην μετά-Γουάινστιν εποχή, ο Κουέντιν Ταραντίνο, έχοντας φύγει πια από την προστασία του άλλοτε συνεργάτη του και νιώθοντας πλέον άβολα ως βασικός συνεργάτης του για μια 20ετία με τα σύγχρονα κινήματα να στρέφονται κατά των επιλογών του, αν και δεν έχει βρεθεί ως τώρα κατηγορούμενος για κάτι συγκεκριμένο. Ήδη η αντίδρασή του στις δηλώσεις της Ούμα Θέρμαν πριν από λίγες μέρες ήταν εν μέρει απολογητική, το ίδιο άλλωστε είχε κάνει στις πρώτες του δηλώσεις μετά το σκάνδαλο Γουάινστιν, δηλώνοντας πως ήξερε κάποια πράγματα και θα μπορούσε να είχε αποτρέψει περιστατικά στο παρελθόν. 

Ως καλός δημιουργός πάντως, δεν είχε πρόβλημα να βρει σπίτι για τη νέα του ταινία, καθώς αρκετές εταιρίες κονταροχτυπήθηκαν για την ταινία του σχετικά με τον Τσαρλς Μάνσον και το 1969, με τη Sony τελικά να κερδίζει. Κινηματογραφώντας όμως, μεταξύ άλλων, την ιστορία του φόνου της Σάρον Τέιτ, ο Ταραντίνο εμπλέκει εμμέσως στην ταινία του τον Ρόμαν Πολάνσκι και αυτό έφτανε για να θυμηθούν αρκετοί στις ΗΠΑ τις δηλώσεις στήριξης προς τον ίδιο το 2003, για την υπόθεση βιασμού της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιγκερ. Ο Ταραντίνο είχε δηλώσει τότε στο σόου του Χάουαρντ Στερν πως το θύμα του Πολάνσκι ήταν ένα «κορίτσι των πάρτι και «δε πιστεύει ότι είναι βιασμός, όχι για την ηλικία γενικώς, αλλά για τα συκγκεκριμένα 13χρονα κορίτσια.». Η Γκέιμερ είχε αντιδράσει τότε λέγοντας την επόμενη μέσα πως ήταν ξεκάθαρα βιασμός και το θέμα ξεχάστηκε, μέχρι τώρα όπου φαίνεται πως σκαλίζεται όλο το παρελθόν του σκηνοθέτη.

Το αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Ταραντίνο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Σαμάνθα Γκέιμερ και να της ζητήσει συγγνώμη για τις τότε δηλώσεις του, ενώ έβγαλε και επίσημη ανακοίνωση: «Θέλω να απολογηθώ δημόσια στη Σαμάνθα Γκέιμερ για τα αλαζονικά σχόλια που είχα κάνει στο σόου του Χάουαρντ Στερν σχετικά με αυτήν και το έγκλημα που έγινε εις βάρος της. 15 χρόνια μετά, αντιλαμβάνομαι πόσο λάθος ήμουν. Η κυρία Γκέιμερ όντως βιάστηκε από τον Πολάνσκι. Όταν ο Στερν ανέφερε τον Πολάνσκι έκανα το λάθος να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου με σκοπό να είμαι προκλητικός. Δε σκέφτηκα τότε τα αισθήματα της κυρίας Γκέιμερ και πραγματικά λυπάμαι πολύ. Κυρία Γκέιμερ, δε γνώριζα και ήμουν αναίσθητος, και πάνω απ' όλα, έσφαλα.»

Ίσως υπάρχει κάτι διπλωματικό στην όλη συμπεριφορά του Ταραντίνο τον τελευταίο καιρό, υπό τον φόβο να στιγματιστεί από το κίνημα #MeToo, κάτι που μπορεί να στοίχιζε στην καριέρα του, πιθανά όμως να είναι και η αλλαγή στάσης ενός ανθρώπου που δούλευε για χρόνια κάτω από την «προστασία» του Γουάινστιν και πλέον αντιμετωπίζει τις πράξεις του και το μέλλον της βιομηχανίας με πολύ διαφορετικό τρόπο.