Περιμένοντας το...«Tenet»: Ανακοινώθηκε η διάρκεια της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν - cinemagazine.gr
9:12
15/7

Περιμένοντας το...«Tenet»: Ανακοινώθηκε η διάρκεια της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Επιβεβαιώνεται ο Ρόμπερτ Πάτινσον; Πού στέκει ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη; Αυτά και άλλα μικρά, διασκεδάζοντας την αναμονή και την λογικά επερχόμενη νέα αναβολή της ημερομηνίας εξόδου του φιλμ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Πριν από 15 μήνες, ένας έκθαμβος Ρόμπερτ Πάτινσον έλεγε πως συμμετέχει στο «πιο τρελό πράγμα που έχει δει ποτέ του» και πως έχει την διάρκεια «τριών ταινιών». Ο ηθοποιός βέβαια αναφερόταν παιχνιδιάρικα στο θέμα και το κόλπο (ή την σύλληψη, θα δούμε) της ταινίας - ουδείς περίμενε ότι ο (έτσι κι αλλιώς θιασώτης μεγάλων διαρκειών) Νόλαν θα παρέδιδε ορθά κοφτά στην Warner ταινία 7.5 ωρών.

Το «Tenet» λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Κορέα, είναι ένα δευτερόλεπτο συντομότερo από τα 150 λεπτά. Κλασική, «χορταστική» -και πλήρως νολανική- διάρκεια, που εγγυάται το μέγεθος του event στο στούντιο (αν και αυτό ήταν δεδομένο πάντως) αλλά είναι και αρκετή για να αιτηθεί αφομοίωση στο σύμπαν του αινιγματικού έργου. Για να δούμε ποια σειρά έχει ανάμεσα στην υπόλοιπη φιλμογραφία του σκηνοθέτη.

- Following (1998): 1 hour, 9 minutes

- Dunkirk (2017): 1 hour, 46 minutes

- Memento (1999): 1 hour, 53 minutes

- Insomnia (2002): 1 hour, 58 minutes

- The Prestige (2006): 2 hours, 10 minutes

- Batman Begins (2005): 2 hours, 20 minutes

- Inception (2010): 2 hours, 28 minutes

- Tenet (2020): 2 hours, 29 minutes

- The Dark Knight (2008): 2 hours, 32 minutes

- The Dark Knight Rises (2012): 2 hours, 44 minutes

- Interstellar (2014): 2 hours, 49 minutes

Κάτω από δύο ταινίες της τριλογίας του «Σκοτεινού Ιππότη» και το «Interstellar» και σχεδόν ακριβώς πάνω στην διάρκεια του «ομόλογου» «Inception» (φυτιλιάζοντας τις ήδη υπάρχουσες φήμες ότι πρόκειται για άτυπο σίκουελ), η καινούργια ταινία θα φέρει στην αίθουσα κόσμο που πατάει 2-3 φορές τον χρόνο και θα ξετινάξει τους συνωμοσιολόγους και το nurd talk πάνω στα αινίγματά της.

Πράγματα όλα τους πολύ ωραία κι επεξηγηματικά του γιατί ο Νόλαν είναι προπύργιο του κινηματογράφου και της νοοτροπίας της αίθουσας στον αλωμένο από την τηλεόραση κόσμο του θεάματος. Το πρόβλημα στο υπέροχο έτος που διανύουμε βέβαια είναι ποια είναι η γνώμη του κορονοϊού - δηλαδή σε μεγάλο βαθμό ημών, που δεν φαίνεται να υποφέρουμε ζυγό στον τράχηλό μας κι έχουμε ξεχυθεί ασυλλόγιστα γιορτάζοντας το καλοκαίρι - και την νέα εξάπλωση της επιδημίας. Είναι περίπου βέβαιο ότι με την Καλιφόρνια να βιώνει αμείωτα την επιδημία η ταινία θα έχει ένα ακόμα κεφάλαιο στην περιπέτεια των αναβολών της.

Για μια ταινία που παίζει τόσο με τον χρόνο, το «Tenet» ήδη έχει εκτοξευτεί στην στρατόσφαιρα των ιστορικότερων ταινιών του σινεμά, έστω και για δυστυχείς εξωκινηματογραφικούς λόγους.