Berlinale 2019: «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» είναι η πιο ενδιαφέρουσα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα - cinemagazine.gr
15:46
9/2

Berlinale 2019: «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» είναι η πιο ενδιαφέρουσα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα

Λίγες ώρες πριν την επίσημη πρεμιέρα της τρίτης ταινίας του Σύλλα Τζουμέρκα στο 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, γράφουμε τις εντυπώσεις μας για το «Θαύμα», μία εκρηκτική και ονειρική αναζήτηση εξόδου διαφυγής.

Αποστολή στο Βερολίνο: Νεκτάριος Σάκκας

Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», μοιάζει να έχει γυριστεί με τον σκηνοθέτη των «Χώρα Προέλευσης» και «Εκρηξη» να προσφέρει όλους τους διαθεσιμους αφηγηματικούς μηχανισμούς της στην υπηρεσία της αίσθησης. Ό,τι επιδιώκει να αφήσει με την τρίτη του ταινία, η οποία κάνει απόψε την επίσημη πρεμιέρα της στο Πανόραμα της 69ης Μπερλινάλε, είναι μια έντονη οπτικοακουστική αίσθηση που παρότι παίρνει ως αφετηρία το είδος του αστυνομικού θρίλερ, διασχίσει στο διάβα της τις «θάλασσες» του ονείρου, των υπερβατικών μεταφυσικών αναζητήσεων και - κυρίως - μιας υπαρξιακά ορμώμενης αναγκαιότητας για ένα θαύμα εν μέσω μιας βαθιά άρρωστης και ζοφερής (νεοελληνικής) πραγματικότητας. Ένα θαύμα διαφυγής που ισοδυναμεί με την ίδια τη ζωή, ή μάλλον μια κάποια διασφάλιση της συνέχειάς της.

Καθόλου τυχαία υπό αυτή την έννοια, το «Θαύμα» που ο τίτλος αναφέρει αφορά στο μακρύ ταξίδι που τα χέλια κάνουν κάθε χρόνο από το Μεσολόγγι ως τον Ατλαντικό (σ.σ. τη θάλασσα των Σαργασσών) προκειμένου να αναπαραχθούν. Μια πορεία ανάλογη - δίχως επιστροφή - διεκδικεί για λογαριασμό της η Ρίτα (Γιούλα Μπούνταλη), μια εργάτρια σε τοπική μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας χελιών που αναζητά διέξοδο από τον τόπο και τους ανθρώπους που την έχουν σημαδέψει.

Η έτερη πρωταγωνίστρια της ταινίας, Ελισάβετ (Αγγελική Παπούλια), είναι εδώ και μία δεκαετία διοικητής στο αστυνομικό τμήμα Μεσολογγίου. Την όχι και τόσο ήρεμη καθημερινότητα της μικρής πόλης θα αναστατώσει για τα καλά μία μυστηριώδης αυτοκτονία, ανοίγοντας έναν άγριο κύκλο βίας που επηρεάζει καθοριστικά τις ζωές των δύο γυναικών.

Το νέο σενάριο που υπογράφουν και πάλι από κοινού οι Τζουμέρκας και Μπούνταλη δεν απαιτεί από το θεατή εκείνη την εμμονική προσκόλληση που ένα τυπικό θρίλερ με στοιχεία μυστηρίου θα απαιτούσε. Στο «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» βρίσκουμε - όπως και στην «Έκρηξη» - δύο δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες, η συγκλίνουσα πορεία των οποίων κινεί όλα τα νήματα πάνω σε έναν άξονα υπαρξιακής υφής και πλαίσιο έναν μικρόκοσμο κακοφορμισμένων μυστικών και ηθικού τέλματος. Και αυτός είναι ο λόγος που η Ρίτα, ένας άνθρωπος που ξεκάθαρα σιγοβράζει και η Ελισάβετ, μία από τους πιο αντισυμβατικούς αστυνομικούς διοικητές που είδαμε ποτέ στο σινεμά, κουμπώνουν τέλεια σε ένα σύμπαν που αν επιχειρήσεις να τον πιάσεις με όρους λογικής δε βγάζει ακριβώς νόημα.

Η όποια σεναριακή ασυνέχεια ωστόσο δικαιολογείται - και ως ένα βαθμό δικαιώνεται τελικά - από ιντριγκαδόρικες ονειρικές σκηνές (ή μήπως εφιαλτικές;) που πραγματεύονται τη βιβλική έννοια του θαύματος με όρους νεωτερικότητας, υποβλητικές σεκάνς που εκμεταλλεύονται στο έπακρο την καλοζυγισμένη διεύθυνση φωτογραφίας του Πέτρους Σιόβικ και φυσικά την πιο γαργαλιστικά ετερόκλητη μουσική επένδυση που έχουμε συναντήσει σε ελληνική (συμ)παραγωγή, η οποία περιλαμβάνει από τον ηλεκτρονικό ήχο των Drog_A_Tek και τις ορχηστρικές συνθέσεις του Jean-Paul Wall μέχρι Φοίβο. Και μιας και αναφέραμε τον Φοίβο, αξίζει να σημειωθεί πως ο Χρήστος Πασαλής (παίζει τον αδερφό της Ρίτας) μας προσφέρει στο ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή το ιδανικότερο - και σίγουρα αναπάντεχο - κλείσιμο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ σε μπουζούκια.

Κι αυτό το τελευταίο αποτελεί ακόμα ένα δείγμα των αρκετών καλών ιδεών που διαθέτει το «Θαύμα», πιθανότατα η καλύτερη μέχρι τώρα δουλειά του Σύλλα Τζουμέρκα στο σινεμά.

CREDITS
Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας | Σενάριο: Γιούλα Μπούνταλη, Σύλλας Τζουμέρκας | Ηθοποιοί: Αγγελική Παπούλια, Γιούλα Μπούνταλη, Χρήστος Πασσαλής, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δόβρης, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρία Φιλίνη, Κρίστιαν Κουλμπίντα, Μιχάλης Κίμωνας, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Θάνος Τοκάκης, Λαέρτης Βασιλείου, Κατερίνα Χέλμη κ.α. | Μοντάζ: Andreas Wodraschke | Σκηνικά: Jorien Sont | Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη | Μουσική: Jean-Paul Wall, drogAtek, Φοίβος | Παραγωγός: Μαρία Δρανδάκη | Συμπαραγωγοί: Titus Kreyenberg, Ellen Havenith, Olle Wirenhed, Tomas Eskilsson | Συνεργάτες παραγωγοί: Meinolf Zurhorst, Jeroen Beker | Διεύθυνση φωτογραφίας: Petrus Sjövik | Ήχος: Marco Vermaas, Felix Stewert | Κομμώσεις, μακιγιάζ & ειδικά εφέ μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, Linda Boije af Gennäs | Σχεδιασμός οπτικών εφέ: Luuk Meijer, Jack Kuiper | Βοηθός σκηνοθέτη: Μίλτος Ντζούνης | Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης | Συντονισμός post-production: Amrita Kraakman | Παραγωγή: Homemade Films, unafilm, PRPL, Dragon Films, Film i Väst, ΖDF/ARTE, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Netherlands Film Fund & Film Production Incentive, Svenska Filminstitutet, EΡΤ, Eurimages, MEDIA. Με τη συνεργασία της εταιρίας Ιχθυοκαλλιέργειες – Β.Γείτονας κ Σία

Το 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 7-17 Φεβρουαρίου 2019 και το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr σας υπόσχεται καθημερινά τις πιο ζεστές ανταποκρίσεις!

Διαβάστε ακόμη:
Berlinale 2019: Ζητήματα πίστης και ηθικής στη νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν «Με τη Χάρη του Θεού»
Berlinale 2019: Το Φεστιβάλ ξεκινά και αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε!
Η Ζιλιέτ Μπινός, πρόεδρος της επιτροπής της Μπερλινάλε 2019
«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»: Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα έχει τρέιλερ (και πρεμιέρα στο Βερολίνο)