Τηλεοπτικός «Batman» στο HBO Max «συνοδεύει» την ταινία του Ματ Ριβς - cinemagazine.gr
10:01
14/7

Τηλεοπτικός «Batman» στο HBO Max «συνοδεύει» την ταινία του Ματ Ριβς

Η ογκώδης συνεργασία φέρνει κοντά τον Ριβς με τον δημιουργό του «Sopranos» και του «Boardwalk Empire», αλλά και το HBO Max με το τηλεοπτικό κομμάτι της Warner Bros. Επίκειται θόρυβος.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μιλώντας για θόρυβο δεν αναφέρεται κανείς στην αισθητική του προϊόντος. Στην πραγματικότητα εξελίσσεται η σε βιομηχανικό επίπεδο αναπαραγωγή του υπερηρωικού storytelling, κυκλώνοντας τον (ή απλά καλύπτοντας την ανάγκη του) θεατή. Εδώ και δύο δεκαετίες, έτσι κι αλλιώς, στο σινεμά εξελίσσεται το μυθοποιητικό γεγονός  της εποχής μας, που είναι οι αφηγήσεις των σούπερ ηρώων. Αυτό δεν συνδέεται με το πόσο μας αρέσει η κατάσταση, αλλά με το πόσο φαινεται να υπάρχει μια εκκωφαντική ζήτηση περιεχομένου σχετιζόμενου με το θέμα. Η βιομηχανία αποκρίνεται και μένει να δούμε τον βαθμό εξέλιξης (και το σημείο κορεσμού) του σύμπαντος, εδώ, της DC.

Στα πλαίσια αυτού, συνέρχεται από δημιουργικής πλευράς ο Ματ Ριβς, του franchise του «Πλανήτη των Πιθήκων» και φυσικά του επικείμενου «The Batman», ο Τέρενς Γουίντερ (δημιουργός των «Sopranos» και του «Boardwalk Empire» - υποψήφιος για Όσκαρ σεναρίστας του «Λύκου της Γουόλ Στριτ» επίσης), με τους συνεργαζόμενους κολοσσούς του HBO Max και του τηλεοπτικού τμήματος της Warner.

Σκοπός η δημιουργία μιας τηλεοπτικής σειράς που θα εξελίσσεται στην Γκόθαμ της επερχόμενης ταινίας του Ριβς και θα ανατέμνει χαρακτήρες, σχέσεις και το εξουσιαστικό δέντρο της πόλης. Ενδεχόμενα δε ο ίδιος ο Μπάτμαν να μην είναι μείζον μέρος της χαρακτηρολογίας της σειράς!

«Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία, όχι μόνο διεύρυνσης του κόσμου που δημιουργώ για την ταινία αλλά και της επίτευξης ενός βάθους και μιας λεπτομέρειας, που μόνο ένα μακρόβιο φορμά μπορεί να επιτύχει», λέει ο Ριβς. «Είναι ευτυχές επίσης να συνεργαστώ με τον Τέρενς Γουίντερ, που έχει τόσο διεισδυτικά γράψει για διεφθαρμένους κόσμους εγκλήματος», ολοκληρώνει ο σκηνοθέτης - που ευγενικά μας λέει ότι το σινεμά (του) δεν μπορεί να πάει και τόσο βαθιά στην τοιχογραφία των κόσμων του, όσο η τηλεόραση.

Αρχίζει να αποσαφηνίζεται ότι η στάση των αναπτυσσόμενων διαύλων-κολοσσών εκκινεί μια συνεργασία με το σινεμά ως προς την ανάπλαση και εξέλιξη του «σύμπαντος» που έχει γραπώσει τις ανάγκες του νεανικού, κυρίως, κοινού. Και η Marvel και η DC, θα εξαργυρώσουν την ανάγκη αυτή, στην πορεία δίνοντας (ελπίζεις) εκτεταμένες πολιτικές αλληγορίες για την εποχή και τον κόσμο μας.

Το ερώτημα του κατά πόσον όλ' αυτά ωφελούν την αίθουσα αρχίζει να μοιάζει αναχρονιστικό, καθώς είναι το περιεχόμενο που ορίζει, ανέκαθεν συνέβαινε, ίσως όχι τόσο «κυριολεκτικά» αλλά συνέβαινε, την εμπορικότητα άρα και την σχετικότητα του χώρου προβολής. Για την ώρα η τηλεόραση διεισδύει πλημμυριστικά, μεταφράζοντας το υλικό του σινεμά στο μακρόβιο, μυθιστορηματικό περιβάλλον του φορμά της. Το σινεμά, αυτού του είδους, κρατά πια μόνο το σκήπτρο της θεαματικότητας, του όγκου και του event.

O νέος κινηματογραφικός «Batman» αναμένεται, εκτός απροόπτου, τον Οκτώβριο του 2021.