Το «Talisman» του Στίβεν Κινγκ γίνεται ταινία (με 35 χρόνια καθυστέρηση!) - cinemagazine.gr
11:52
13/3

Το «Talisman» του Στίβεν Κινγκ γίνεται ταινία (με 35 χρόνια καθυστέρηση!)

Ένα project που οραματίστηκε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ πριν ακόμη κυκλοφορήσει το βιβλίο των Κινγκ και Στράουμπ το 1984, φαίνεται πως επιτέλους θα πραγματοποιηθεί. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ίσως να μην υπήρξε ποτέ περίοδος τα τελευταία 40 χρόνια που γυρίζονταν μανιωδώς ταινίες βασισμένες σε έργα του Κινγκ, όμως τελευταία είναι περισσότερο από σαφές ότι υπάρχει μια αναζωπύρωση, καθώς πέρα από καινούριο υλικό βλέπουμε πια και remakes παλιότερων μεταφορών, όπως το πολύ πετυχημένο «It» αλλά και το «Pet Sematary» που έρχεται σύντομα. 

Αυτή η ενισχυμένη περίοδος «Στίβεν Κινγκ» που ζούμε, δίνει την ευκαιρία και σε projects που χάθηκαν στα συρτάρια στο παρελθόν, να ξαναβγούν και να διεκδικήσουν την (δεδομένη) αγάπη του κοινού. Ένα από αυτά είναι το «Talisman» («Το Φυλαχτό» ήταν η ελληνική μετάφραση του βιβλίου) το οποίο κυκλοφόρησε το 1984, γραμμένο από τους Στίβεν Κινγκ και Πίτερ Στράουμπ. το απίστευτο με το βιβλίο είναι πως τα δικαιώματά του πωλήθηκαν πριν κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία, σε μια παρουσίαση που έκαναν οι 2 συγγραφείς και ο, ενθουσιασμένος με το υλικό τότε, Στίβεν Σπίλμπεργκ στα γραφεία της Universal. Ο Σπίλμπεργκ όντως άρπαξε τα δικαιώματα, αλλά δεν κατάφερε ποτέ, ούτε απευθείας μέσω του στούντιο αλλά και ούτε μέσω της δικής του Amblin, να φτιάξει την ταινία που ήθελε. 

Ο σκηνοθέτης δεν το ξέχασε ποτέ, είχε προσπαθήσει και την προηγούμενη δεκαετία αλλά δεν βρήκε πάλι τις κατάλληλες συνθήκες, ενώ το 2017 είχε ξαναδηλώσει πως η ταινία θα γίνει σίγουρα κάποια στιγμή σε παραγωγή του ίδιου, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για τον ίδιο να αναλάβει τη σκηνοθεσία. Και φαίνεται πως η στιγμή έφτασε, καθώς σύμφωνα με το Collider, η Amblin προχώρησε σε συμφωνία με τον σκηνοθέτη Μάικ Μπάρκερ (σκηνοθέτη αρκετών επεισοδίων του «Handmaid's Tale») και ξεκινά οριστικά την ανάπτυξη της ταινίας μαζί με τον επί χρόνια συνεργάτη του Σπίλμπεργκ, Φρανκ Μάρσαλ, ως συμπαραγωγό. Περισσότερα για ημερομηνίες και πρωταγωνιστές θα έχουμε σύντομα.

Σύμφωνα με την επίσημη ελληνική σύνοψη του βιβλίου: «Μια μουντή φθινοπωριάτικη μέρα, ένα δωδεκάχρονο αγόρι στέκεται σε μια παραλία του Ατλαντικού, κοντά σ' ένα κλειστό λούνα παρκ κι ένα παλιό ξενοδοχειακό συγκρότημα, το Αλάμπρα. Το παρελθόν έχει οδηγήσει εκεί τα βήματά του: ο πατέρας του δεν υπάρχει πια, η μητέρα του πεθαίνει και στη ζωή του δεν υπάρχει καμιά τάξη, κανένα νόημα. Όμως σε λίγο όλα πρόκειται ν' αλλάξουν για τον Τζακ Σόγιερ. Γιατί έχει επιλεγεί να κάνει ένα ταξίδι σ’ έναν άλλο, παράλληλο κόσμο, όπου πολλοί λίγοι μπορούν να "περάσουν"...

Σ' αυτή την ξένη, εφιαλτική Αμερική, ανάμεσα σε αθώους και τέρατα, σε απίστευτους κινδύνους κι ακόμα πιο απίστευτες αλήθειες, ο Τζακ θα πρέπει να ψάξει για το Φυλαχτό που μπορεί να σώσει τη ζωή της μητέρας του. Το Φυλαχτό που, για δικούς τους λόγους, αναζητούν μανιασμένα και κάποιοι άλλοι...»