«Η Δίκη των 7 του Σικάγου»: Οι αληθινοί χαρακτήρες και το χρονικό μιας δικαστικής παρωδίας - cinemagazine.gr
12:23
20/10

«Η Δίκη των 7 του Σικάγου»: Οι αληθινοί χαρακτήρες και το χρονικό μιας δικαστικής παρωδίας

Το δικαστικό δράμα του Άαρον Σόρκιν έφτασε πλέον και στα σπίτια μας μέσω του Netflix και για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες για το παρασκήνιο της αληθινής ιστορίας, ένα βίντεο εξηγεί τα απαραίτητα. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Μετά από μια σύντομη πορεία στους κινηματογράφους της χώρας (διαβάστε την κριτική μας εδώ), η σκηνοθετική απόπειρα του Άαρον Σόρκιν πάνω στη «Δίκη των 7 του Σικάγου» ανέβηκε στην πλατφόρμα που τη χρηματοδότησε, το Netflix. Η αποτυπώνει μερικώς το χρονικό των όσων συνέβησαν στα επεισόδια που έγιναν στο Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο το 1968 και τη δίκη που ακολούθησε, που αρκετές φορές αναφέρεται σήμερα ως μια  από τις μαύρες σελίδες του δικαστικού συστήματος της χώρας. 

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, «Η Δίκη των 7 του Σικάγου» είναι ένα καυστικό πολιτικό θρίλερ από τον Σόρκιν. Ακολουθεί τα πραγματικά γεγονότα του 1968, όπου κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στους δρόμους για όσα συμβαίναν στο Βιετνάμ πήραν μεγάλες διαστάσεις και η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον έδωσε το σήμα για πλήρη καταστολή - κάτι που τις μεταμόρφωσε σε εξέγερση. Επί πέντε μέρες και πέντε νύχτες, το Σικάγο καιγόταν. Οι οργανωτές της διαδήλωσης – συμπεριλαμβανομένων των Έιμπι Χόφμαν (Σάσα Μπάρον Κοέν), Τζέρι Ρούμπιν (Τζέρεμι Στρονγκ), Τομ Χέιντεν (Έντι Ρεντμέιν), και Μπόμπι Σιλ (Γιάχια Αμπντούλ-Μάτιν ΙΙ) – κατηγορήθηκαν πως συνωμότησαν και υποκίνησαν την εξέγερση, και η δίκη που ακολούθησε είναι μία από τις πιο διαβόητες στην ιστορία.

Με δεδομένη τη δυσκολία της κάλυψης όλων των γεγονότων μέσα στο δίωρο της ταινίας, αρκετά ρεπορτάζ και βίντεο ανέλαβαν αυτή τη δουλειά. Αυτό ισχύει και με το σημερινό που παρουσιάζουμε, όπου γίνεται η σύγκριση μεταξύ των ηθοποιών αλλά και σκηνών της ταινίας με τους αληθινούς χαρακτήρες και τα πραγματικά περιστατικά, φτάνοντας ως το φινάλε και την οριστική δικαίωση των κατηγορούμενων.