Yamas! Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον στην Ελλάδα για το «The Trip to Greece» - cinemagazine.gr
12:30
15/7

Yamas! Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον στην Ελλάδα για το «The Trip to Greece»

Στην Ελλάδα επέστρεψε για τα γυρίσματα της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς «Το Ταξίδι στην Ελλάδα» ο Mάικλ Γουιντερμπότομ, επιλέγοντας τη χώρα μας ως κινηματογραφικό προορισμό για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, καθώς εδώ γύρισε την τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο «Greed» το φθινόπωρο του 2018.

Το «The Trip to Greece» είναι το τέταρτο μέρος της αναγνωρισμένης τηλεοπτικής σειράς (The Trip, The Trip to Italy, the Trip to Spain) η οποία κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση από το BBC (The Trip & The Trip to Italy) και το Sky Atlantic (Τhe Trip to Spain). Από την σειρά «The Trip» δημιουργήθηκαν επίσης οι αντίστοιχες δημοφιλείς ταινίες μεγάλου μήκους που κυκλοφόρησαν σε χώρες όπως Η.Π.Α., Αυστραλία, ενώ πραγματοποίησαν πρεμιέρα σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς. 

Στη σειρά πρωταγωνιστούν δύο από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς του Ηνωμένου Βασιλείου: ο Στιβ Κούγκαν (υποψήφιος στα βραβεία BAFTA για τον ρόλο του ως Σταν Λόρελ για το «Stan & Ollie») και ο Ρομπ Μπράιντον (υποψήφιος στα βραβεία BAFTA για τις βρετανικές παραγωγές «Gavin & Stacey», «Would I lie to you», «Marion & Geoff»).

Το «The Trip to Greece» εμπνέεται από την Οδύσσεια του Ομήρου και το ταξίδι του Οδυσσέα πίσω στην πατρίδα του και την οικογένειά του στην Ιθάκη. Οι ηθοποιοί υποδύονται φανταστικές εκδοχές του εαυτού τους καθώς διασχίζουν την Ελλάδα σε ένα ταξίδι έξι ημερών. Ως ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό ταξίδι-δρόμου, η σειρά σκοπεύει να δείξει τους πρωταγωνιστές να απολαμβάνουν ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα στον πολιτισμό, τη διατροφή και τη φιλοξενία.


φωτογραφία © 2019 HELLENIC FILM COMMISSION

Η σειρά περιλαμβάνει πολλά γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους όπως ο Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς, η Αρχαία Αγορά της Αθήνας, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το νησί της Ύδρας, το  Σπήλαιο του Διρού, το  Παλάτι του Νέστορα, το Νιόκαστρο Ναυαρίνου στην Πύλο,  η Αρχαία Στάγειρα, καθώς και πολλά γυρίσματα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία σε Αθήνα, Ύδρα, Λέσβο, Χαλκιδική, Πήλιο, Καβάλα και Πελοπόννησο. Σε κάθε χώρο συζητούνται θέματα όπως η ιστορία της Αθήνας και η ανάπτυξη της Ακρόπολης, η Δημοκρατία και η ιδέα της Πόλης και της πόλης-κράτους στην Ελλάδα, καθώς και η ιστορία και η προέλευση του αρχαίου Δράματος, της Τραγωδίας και της Κωμωδίας.

Πως σχολιάζουν ο Στιβ Κούγκαν και ο Ρομπ Μπράιντον τις κωμωδίες του Αριστοφάνη και τις μεγάλες τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους; Τι λένε για τον Ναό του Απόλλωνα, τη λειτουργία του Μαντείου των Δελφών και τη σημασία της Πυθίας κατά τη διάρκεια 1000 χρόνων της Ελληνικής ιστορίας; Πώς σχολιάζουν το δίπολο Δημοκρατία vs Τυραννία; Τον Αθηναϊκό και τον Πελοποννησιακό πόλεμο ή την εκδοχή του Πλάτωνα για τον θάνατο του Σωκράτη; 

Η τηλεοπτική σειρά «The Trip to Greece» είναι μια πρωτότυπη βρετανική παραγωγή του Sky, θα προβληθεί στο Sky One στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα κυκλοφορήσει ως κινηματογραφική ταινία παγκοσμίως το 2020. Παραγωγοί της σειράς είναι η Μελίσσα Πάρμεντερ και ο Τζος Χάιμς και εταιρείες παραγωγής οι Revolution films, Baby Cow και SmallMan Productions. Tις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει ο Τρίσταν Γουέιλι της εταιρείας Goalpost, ενώ τη διανομή στην Ελλάδα η Filmtrade.

Location Manager της σειράς στην Ελλάδα είναι η Ελένη Φαναριώτου (από την εταιρεία Fixer in Greece). Το συνεργείο αποτελείται από 5 Έλληνες και 15 μέλη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κινηματογραφικού Κέντρου παρακολούθησε τα γυρίσματα στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας και είχε την ευκαιρία να αποσπάσει ενδιαφέροντα σχόλια για την εμπειρία της κινηματογράφησης στην Ελλάδα. 

«Συζητώντας για το πού θα μπορούσαμε να πάμε μετά τα γυρίσματα της σειράς στην Ισπανία και στην Ιταλία, η Ελλάδα προέκυψε λόγω της προφανούς πολύ πλούσιας ελληνικής μυθολογίας και φιλοσοφίας. Αλλά, επίσης, λόγω της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας η οποία δημιουργεί μια άλλη δυναμική τώρα. Μερικοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εμπνέονται από αυτήν την πρόκληση στο status quo που αμφισβητεί τα δεδομένα. Στη συγκεκριμένη σειρά, ο Ρομπ κι εγώ παίζουμε με την ιδέα του ποιοι είμαστε. Μιλάμε για τους εαυτούς μας, αλλά και για πιο εσωτερικά θέματα. Είναι ένα όχημα για τον Ρομπ και εμένα να εξερευνήσουμε τους εαυτούς μας ως μεσήλικες άνδρες στην κρίση της μέσης ηλικίας, καθώς και την κουλτούρα και τη διάθεση μιας άλλης χώρας. Στην Ελλάδα θέλουμε να συζητήσουμε για τη Δημοκρατία, την ελληνική μυθολογία, την ελληνική φιλοσοφία, την πολιτική της σύγχρονης Ελλάδας -που είναι ενδιαφέρουσα σε σχέση με την Ευρώπη -, καθώς και τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη. Διατυπώνουμε ερωτήσεις για μεγάλα θέματα, αλλά και τα απλά ερωτήματα στη ζωή σε σχέση με τα μεγάλα ερωτήματα. Και, βεβαίως, τρώμε πραγματικό φαγητό στα εστιατόρια, από πρωτοκλασάτα μενού μέχρι σε απλά εστιατόρια. Είναι μια εξερεύνηση της γαστρονομικής πλευράς της Ελλάδας», σχολίασε ο Στιβ Κούγκαν πρωταγωνιστής στη σειρά The Trip to Greece, στη Βένια Βέργου, Διευθύντρια του Hellenic Film Commission.

«Η Βένια και ολόκληρη η ομάδα του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου εργάστηκαν ακούραστα μαζί με την υπέροχη Location Manager Ελένη Φαναριώτου της Fixer In Greece, καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε όλες τις άδειες για τέτοιες απίστευτες αρχαιολογικές τοποθεσίες εδώ στην Ελλάδα - είμαστε πολύ ευγνώμονες και ενθουσιασμένοι που είχαμε μια τέτοια θαυμάσια υποστήριξη», δήλωσε η Μελίσσα Πάρμεντερ, παραγωγός. 

Η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κινηματογραφικού Κέντρου υποστήριξε τη σειρά «The Trip to Greece» παρέχοντας καθοδήγηση στην εταιρεία παραγωγής διευκολύνοντας τις άδειες λήψης κινηματογράφησης για τους αρχαιολογικούς χώρους που ζητήθηκαν για κινηματογράφηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.