Μία ώρα με την Τίλντα Σουίντον: Ένα βίντεο και μια επιλογή των αγαπημένων της ταινιών - cinemagazine.gr
15:37
19/3

Μία ώρα με την Τίλντα Σουίντον: Ένα βίντεο και μια επιλογή των αγαπημένων της ταινιών

H βρετανίδα ηθοποιός τιμήθηκε από το BFI και με αυτή την αφορμή πρόλαβε να ολοκληρώσει (λίγο πριν το κλείσιμο των κινηματογράφων) ένα δικό της αφιέρωμα επιλέγοντας αγαπημένες της ταινίες και μιλώντας για την καριέρα της. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η Βρετανία άργησε κάποιες μέρες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τελικά έκλεισε και αυτή τους κινηματογράφους. Στο Λονδίνο, οι κινηματογράφοι του κρατικού θεσμού BFI έτρεχαν, ως συνήθως, αξιόλογα αφιερώματα και πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το προσωπικό αφιέρωμα στον εθνικό θησαυτό που λέγεται Τίλντα Σουίντον, με αφορμή την αποδοχή του BFI Fellowship που της προτάθηκε φέτος. 

Η Σουίντον έπαιξε το ρόλο του curator επιλέγοντας 11 αγαπημένες  της ταινίες, έφερε φίλους και γνωστούς στη βρετανική πρωτεύουσα (ήταν εκεί και ο Μπονγκ Τζουν-χο με τον οποίο έχει συνεργαστεί στις 2 προηγούμενες ταινίες του) και εμφανίστηκε η ίδια σε μια ομιλία με συντονιστή τον γνωστό Άγγλο κριτικό Μαρκ Κερμόντε, στην οποία μίλησε για όλη της την κινηματογραφική πορεία και τις συνεργασίες της με σκηνοθέτες όπως ο Ντέρεκ Τζάρμαν, η Σάλι Πότερ, η Λιν Ράμσεϊ και φυσικά ο Μπονγκ Τζουν-χο. 

Οι ταινίες που πρότεινε η Τίλντα Σουίντον ήταν:

«I Was Born, but…» και «Tokyo Story» του Γιασουχίρο Όζου
«Journey to Italy» του Ρομπέρτο Ροσελίνι
«La Belle et la Bête» του Ζαν Κοκτώ
«M» του Φριτζ Λανγκ
«Medea» του Πιερ Πάολο Παζολίνι
«My Childhood», «My Ain Folk»  και «My Way Home» του Μπιλ Ντάγκλας
«Stranger by the Lake» του Αλέν Γκιροντί

«Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν