Το «Lady Bird» με τη Σίρσα Ρόναν σπάει τα κοντέρ του Rotten Tomatoes - cinemagazine.gr
10:54
28/11

Το «Lady Bird» με τη Σίρσα Ρόναν σπάει τα κοντέρ του Rotten Tomatoes

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Γκρέτα Γκέργουικ ξεπέρασε το ρεκόρ του «Toy Story 3» και με 165 θετικές κριτικές έγινε η πιο «fresh» ταινία στην ιστορία του δημοφιλούς site. 

Από τον Πάνο Γκένα

Μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, με διθυραμβικές κριτικές που τη συνοδεύουν από την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Telluride, παύει πια να είναι το μικρό μυστικό φεστιβάλ και κριτικών, καθώς ξεκίνησε μια θριαμβευτική πορεία στις αμερικανικές αίθουσες, που γέμισαν στο μικρό και στοχευμένο άνοιγμα στο οποίο προχώρησε η πάντα «υποψιασμένη» εταιρεία διανομής Α24 (Moonlight, Ο Αστακός). Ο λόγος για το «Lady Bird» το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Γκρέτα Γκέργουικ (Frances Ha, Μistress America, Καταπληκτικές Γυναίκες) ως σκηνοθέτη, μία ιστορία που έχει στον πυρήνα της τη σχέση μητέρας-κόρης και πρωταγωνίστριες τις Σίρσα Ρόναν και Λόρι Μέτκαλφ. 

Το «Lady Bird» κατέχει πλέον με περηφάνια ένα σημαντικό ρεκόρ, αυτό της ταινίας με τις καλύτερες κριτικές στην ιστορία του Rotten Tomatoes. Έχοντας ποσοστό 100%, αυτό που την ξεχωρίζει σε σχέση με τις υπόλοιπες ταινίες που έχουν πετύχει κάτι αντίστοιχο είναι ο αριθμός των θετικών κριτικών που δίνουν αυτό το ποσοστό. Το ρεκόρ κατείχε ως τώρα το «Toy Story 3» που χτύπησε 100άρι με 163 θετικές κριτικές, με το «Lady Bird» να το ξεπερνά φτάνοντας στις 165. Παράλληλα, η ερμηνεία της Ρόναν βραβεύθηκε χθες με το Gotham, ενώ αναμένονται περισσότερες σε αντίστοιχα «ανεξάρτητα» βραβεία, που το πιθανότερο είναι να την φέρουν κοντά σε ένα Όσκαρ.

«Όταν έγραφα το σενάριο, ήθελα πραγματικά η ταινία να είναι ένα καλειδοσκόπιο», είχε δηλώσει η Γκέργουικ στο RogerEbert.com. «Νομίζω πως η τραγωδία της παιδικής ηλικίας είναι πως την εκτιμάς αφού έχει τελειώσει, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσεις τα δώρα που έχεις τη δεδομένη στιγμή». Η Κριστίν "Lady Bird" ΜακΦέρσον (Σίρσα Ρόναν) βρίσκει ευκαιρίες να εναντιωθεί στη μητέρα της, αναγνωρίζοντας πως είναι μια γυναίκα που της μοιάζει πολύ, ματαιόδοξη και με ισχυρή θέληση. Η μητέρα της (Λόρι Μέτκαλφ) εργάζεται ακούραστα ως νοσοκόμα για να συντηρήσει την οικογένειά της, αφού ο σύζυγός της και πατέρας της Lady Bird (Τρέισι Λετς) έχει χάσει τη δουλειά του. Οι αναταράξεις των οικογενειακών δεσμών και οι σχέσεις που μας διαμορφώνουν στο επίκεντρο μιας ταινίας που σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας οικογένειας με τον πιο αληθινό, σκληρό και συνάμα τρυφερό τρόπο.

Το καστ της «Lady Bird» συμπληρώνουν ο υποψήφιος για Όσκαρ Λούκας Χέτζες («Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασα») και η ερμηνευτική αποκάλυψη της χρονιάς Τιμοτέ Σαλαμέ του «Call Me By Your Name». Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.