«Tong Wars»: Ο Γουόνγκ Καρ Βάι επιστρέφει με χαμό στην... Chinatown! - cinemagazine.gr
10:13
23/10

«Tong Wars»: Ο Γουόνγκ Καρ Βάι επιστρέφει με χαμό στην... Chinatown!

Ευτυχώς δεν θα φτάσει «2046» για να δούμε νέο έργο από τον Γουόνγκ Καρ Βάι!

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Γουόνγκ Καρ Βάι είναι ένας σκηνοθέτης που μπορεί να αποτυπώσει συναισθήματα και αναμνήσεις. Το έκανε επιτυχημένα στο «Happy Together» («Ευτυχισμένοι Μαζί»), απογείωσε λίγα χρόνια μετά την «Ερωτική Επιθυμία» μας και ανέλυσε με κάθε εικαστικό μέσο τη γοητεία του ρομάντσου στο λαβυρινθώδες «2046».

Μετά το «Οι Νύχτες μου Μακριά σου» (η πρώτη και μοναδική αγγλόφωνη ταινία του) επέστρεψε με το επικό «Grandmaster» και ενώ αναμέναμε πως θα ακολουθήσει τα βήματα των Ντέιβιντ Λιντς, Στίβεν Σόντερμπεργκ, Κάρι Φουκουνάγκα και Τζέιν Κάμπιον κάνοντας μία τηλεοπτική στάση, τελικά επιλέγει να κάνει χαμό στην Chinatown!

Όχι πως το επόμενο καλλιτεχνικό του σχέδιο έχει να κάνει με την καλτ ταινία φαντασίας του Τζον Κάρπεντερ, αλλά το «Tong Wars» (όπως ονομάστηκε το χρονικό των συγκρούσεων) θα αφορά μια ιστορία που απασχολούσε για χρόνια τον Καρ Βάι και αφορά μια περίοδο στα τέλη του 19ου αιώνα, γεμάτη βίαιες συγκρούσεις στα ενδότερα της Chinatown του Σαν Φρανσκίσκο.

Οι λεπτομέρειες για τη σειρά είναι ελάχιστες, αλλά σε πρόσφατη συνομιλία με δημοσιογράφους στο Φεστιβάλ Lumiere στη Λυών, ο Καρ Βάι εξήγησε πως προετοιμάζεται για κάτι επικό: «Με προσέλκυσε η ευκαιρία να διγηθώ την ιστορία της πρώτης κινεζο-αμερικανικής εμπειρίας με τον πιο αυθεντικό και σωστό τρόπο. Δεν υπάρχουν πολλές ταινίες που σχετίζονται με αυτή την ιστορία» δήλωσε, και πρόσθεσε πως η σειρά αρχίζει το 1905 και ολοκληρώνεται το 1971.

Όσο για την τηλεόραση ως μέσο αφήγησης, κάτι στο οποίο όλο και περισσότεροι σκηνοθέτες βρίσκουν δημιουργική διέξοδο: «Η δομή μιας τηλεοπτικής σειράς παρέχει στους κινηματογραφιστές έναν μεγαλύτερο καμβά για να πουν τις ιστορίες τους. Φυσικά και ξέρω πως δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί αρκετοί ανησυχούν για το αν αυτού του είδους η αφήγηση στέκεται ανταγωνιστικά στον κινηματογράφο. Δεν το νομίζω όμως. Είναι απλώς διαφορετικά παιδιά των Lumiere», κάνοντας αναφορά στους πρωτεργάτες του κινηματογράφου. «Έχω κάνει 10 ταινίες. Για 'μένα είναι σαν μια ταινία. Είναι σαν διαφορετικά επεισόδια της ζωής μου».

Όμως, ο Καρ Βάι δεν έχει εγκαταλείψει τη σκηνοθεσία για τη μεγάλη οθόνη, προς όφελος της μικρής. Στην ίδια κουβέντα μίλησε και για το επερχόμενο «Blossoms». Πατώντας πάνω σε μια σειρά διηγημάτων του Τζιν Γιουτσένγκ με τον ίδιο τίτλο, θα αφηγηθεί τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων στην πολύβουη Σαγκάη, ξεκινώντας από τις αρχές του '60 και φτάνοντας μέχρι και σήμερα, σκορπίζοντας την πλοκή του σε περισσότερους από 50 ήρωες. Ο ίδιος δήλωσε πως πρόκειται για μία πολύ προσωπική ταινία. «Η Σαγκάη είναι η πατρίδα μου και η εποχή που περιγράφει το βιβλίο είναι η εποχή της απουσίας μου από το Χονγκ Κονγκ...Έλειπα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90. Αυτή είναι η ευκαιρία μου να συμπληρώσω όλα όσα έχω χάσει». Η ταινία αργεί εξαιτίας της προετοιμασίας της παραγωγής, παρόλο που ασχολείται μαζί της για περισσότερα από δύο χρόνια. «Έχω δουλέψει σαν αρχιτέκτονας και ιστορικός, γιατί πρέπει να αποκαταστήσουμε και να ανοικοδομήσουμε τη Chinatown του Σαν Φρανσίσκο και μέρος της Σαγκάης, που δεν υπάρχει πια. Είναι δύσκολο, αλλά πολύ ενδιαφέρον».

Για τις φήμες που τον ήθελαν να αναλαμβάνει το «Gucci» με θέμα την ιστορία της Πατρίτσια Ρετζιάνι, η οποία καταδικάστηκε το 1999 για τη δολοφονία του πρώην συζύγου της Μαουρίτσιο Γκούτσι, του τελευταίου κληρονόμο της αυτοκρατορίας των Gucci, ο Καρ Βάι απάντησε αποστωμοτικά «Λαμβάνετε πολλές πληροφορίες από το διαδίκτυο και μερικές φορές αυτές οι πληροφορίες δεν είναι 100% σωστές, εντάξει;».

Όπως και να'χει ανυπομονούμε για κάθε επόμενο βήμα!