Τα «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας» αποκτούν μια άτυπη συνέχεια που θα γυριστεί στην Αφρική - cinemagazine.gr
12:01
28/9

Τα «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας» αποκτούν μια άτυπη συνέχεια που θα γυριστεί στην Αφρική

Ο σκηνοθέτης Τόνι Κέι μπορεί κάποτε να αποκήρυξε το «American History X», επιστρέφει όμως τώρα με το «American History Y».

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Tα πασίγνωστα και πολύ αγαπημένα (και) στη χώρα μας «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας» του 1998 απέκτησαν πολλούς φανατικούς θεατές που διατηρούν το φιλμ δημοφιλές ως σήμερα, είχαν όμως και έναν λαλίστατο επικριτή - τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας της ταινίας. Τον σκηνοθέτη τους Τόνι Κέι που κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωταγωνιστή Έντουαρντ Νόρτον και το στούντιο της New Line πως παρουσίασαν μια εκδοχή τελείως διαφορετική από αυτή που ο ίδιος ήθελε. Ο Κέι προσπάθησε να βγάλει το όνομά του από την ταινία, ακόμη και μετά τη φήμη που αυτή απέκτησε, το επίσημο αίτημά του στο Σωματείο των Σκηνοθετών απορρίφθηκε και έτσι συνδέθηκε με κάτι που ο ίδιος αποκάλεσε ως «προσβολή για τη δημιουργικότητα». 

Με τα χρόνια ο λόγος του σκηνοθέτη σταμάτησε να είναι τόσο πύρινος κατά του φιλμ, με τον ίδιο να χρεώνει στον εγωισμό του τα όσα έκανε τότε και πως έχει προσπαθήσει να απολογηθεί σε όσους θεώρησε πως έθιξε. Επίσης, τυπικά και ουσιαστικά παραμένει ο σκηνοθέτης ενός τίτλου που οποιαδήποτε στιγμή σήμερα αξιοποιούνταν εμπορικά θα κινούσε την περιέργεια ενός μεγάλου μέρους του κοινού. Έτσι, το σωτήριο έτος 2020, 22 χρόνια μετά το «American History X» εγένετο «American History Y». 

Σύμφωνα με το Deadline, ο βρετανός  σκηνοθέτης ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει μια ταινία με αυτό τον τίτλο, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον γνωστό αφρικανό ηθοποιό Τζιμον Χούνσου («Ματωμένο Διαμάντι», «Φύλακες του Γαλαξία»). Ο Κέι ανέφερε: «Γνώρισα τον Τζιμόν λίγο μετά τα "Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας". Η συνάντησή μας ήταν κάπως σαν κάθαρση για μένα και ήξερα πως ήταν ένας ηθοποιός με τον θα έπρεπε να συνεργαστώ στο μέλλον. Θα έπρεπε να υπάρχει καλό υλικό για να συμβεί αυτό και ευτυχώς υπάρχει τώρα ένα πρότζεκτ που αξίζει. Οι κάμερες δουλεύουν ήδη μέσα στο κεφάλι μου και είναι έτοιμες για να πάμε να δουλέψουμε στην Αφρική». Ενθουσιασμένος φάνηκε και ο Χούνσου λέγοντας πως «η ταινία έρχεται σε μια περίοδο που προσπαθούσε να φέρει περισσότερες αφρικανικές ιστορίες στον κινηματογραφικό κόσμο».

Λεπτομέρειες για το σενάριο και την πιθανότητα σύνδεσης της πλοκής με την ταινία του 1998 δεν υπάρχουν και το «American History Y» περιγράφεται προς το παρόν απλά ως ιστορία «τραγωδίας και λύτρωσης». Πιθανότατα πάμε για ένα «πνευματικό» σίκουελ με εντελώς διαφορετικό καστ και χαρακτήρες σε σχέση με την πρώτη ταινία. Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί και - για αρχή τουλάχιστον - να ικανοποιήσει τον σκηνοθέτη της.