Τρέιλερ: Οι αδερφοί Νταρντέν επιστρέφουν στις Κάννες με το «Ahmed» - cinemagazine.gr
15:30
30/4

Τρέιλερ: Οι αδερφοί Νταρντέν επιστρέφουν στις Κάννες με το «Ahmed»

Οι δυο φορές βραβευμένοι με Χρυσό Φοίνικα, Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν, ετοιμάζονται για την παγκόσμια πρεμιέρα του «Ahmed» στο επικείμενο Φεστιβάλ Καννών.

Από τον Πάνο Γκένα

Δουλεύουν μαζί από το 1987 σε ταινίες μυθοπλασίας, ενώ προηγουμένως είχαν δοκιμαστεί στο ντοκιμαντέρ. Η πρώτη τους ταινία, το πολεμικό δράμα «Falsch», δεν βρήκε την ανταπόκριση που θα τους έδινε την ώθηση να γίνουν γνωστοί, αλλά η καταξίωση δεν άργησε. Το 1996 με την «Υπόσχεση» και λίγο αργότερα με τη «Ροζέτα», οι αδερφοί Νταρντέν από το Βέλγιο κατάφεραν να γίνουν ένα από τα πλέον καταξιωμένα σκηνοθετικά και συγγραφικά δίδυμα.

Συνώνυμο της Κρουαζέτ, οι Νταρντέν βρίσκονται σε μία ελίτ κάστα σκηνοθετών που έχουν τιμηθεί δυο φορές με Χρυσό Φοίνικα. Μετά τη «Ροζέτα» (1999) και «Το Παιδί» (2005), ταινίες που απέσπασαν τη μεγάλη τιμή, αλλά και τα «Γιος» (Ειδική Μνεία), «Η Σιωπή της Λόρνα» (Βραβείο Σεναρίου), «Το Παιδί με το Ποδήλατο» (Μέγα βραβείο), «Δύο Ημέρες, μία Νύχτα» (Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής) - όλα βραβευμένα στις Κάννες εκτός από το πιο πρόσφατο «Το Άγνωστο Κορίτσι - επιστρέφουν στις Κάννες με το «Αχμέντ».

Tαινία με αφετηρία το γνωστό πεδίο κοινωνικού ρεαλισμού στο οποίο έχουν αριστεύσει, και που μπορεί να αποδειχθεί η πιο αμφιλεγόμενη της καριέρας τους, το «Αχμέντ» έχει ως θέμα την ιστορία ενός 13χρονου Βέλγου, παγιδευμένου ανάμεσα στις διδαχές του ιμάμη και τους πειρασμούς της ζωής. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη: Πώς μπορεί η αγάπη για τη ζωή να υπερνικήσει την επιθυμία του να σκοτώσει κάποιον; (σ.τ.σ. τον δάσκαλο στο σχολείο του).

Η ταινία θα προβληθεί στο Επίσημο Διαγωνιστικό του 72ου Φεστιβάλ Καννών, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα την Κριτική Επιτροπή του.

Διαβάστε ακόμη:

Αλμοδόβαρ, Νταρντέν, Μάλικ, Λόουτς και Ντολάν! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των φετινών Καννών
Η μικρού μήκους «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου στο διαγωνιστικό των Καννών