Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στο We Are One: A Global Film Festival - cinemagazine.gr
10:46
29/5

Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στο We Are One: A Global Film Festival

Ταινίες των Βασίλη Κεκάτου, Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, Θανάση Νεοφώτιστου και Αθηνάς Τσαγγάρη θα προβληθούν στο πρώτο, παγκόσμιο, virtual κινηματογραφικό φεστιβάλ «We Are One» που ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 29 Μαΐου.

Από τον Πάνο Γκένα

Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και οι κλειστές αίθουσες υποχρέωσαν πολλές «ζωντανές» πολιτιστικές δράσεις να αναθεωρήσουν τον προγραμματισμό και τον τρόπο διεξαγωγής τους. Κάποιες αναβλήθηκαν (Κάννες), άλλες ακολούθησαν διαδικτυακές λύσεις (Τραϊμπέκα) και κάποιοι ελπίζουν σε κανονική (όσο γίνεται) διοργάνωση (Βενετία). Το σίγουρο είναι πως ο πολιτισμός έδωσε ένα γενναιόδωρο στήριγμα στον κόσμο που υποχρεώθηκε να μείνει σπίτι, προσφέροντας μία πληθώρα διαδικτυακών λύσεων. Και συνεχίζει!

Το YouTube σε συνεργασία με τα 20 μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως ανακοίνωσαν το πρώτο virtual κινηματογραφικό φεστιβάλ που θα διαρκέσει 10 ολόκληρες μέρες από Παρασκευή 29 Μαΐου έως Κυριακή 7 Ιουνίου 2020. Πρόκειται για την σημαντικότερη δράση, τέτοιας εμβέλειας και οικουμενικής σύμπραξης στον κινηματογραφικό τομέα, αφού τον προγραμματισμό της έχουν αναλάβει τα φεστιβάλ των Καννών, Βερολίνου, Βενετίας, BFI (Λονδίνου), Σάντανς, Τραϊμπέκα, Ανεσί, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Τορόντο, Νέας Υόρκης, Σαράγιεβο, Γκουανταλαχάρας, Μαρακές, Μουμπάι, Μακάο, Ιερουσαλήμ, Σίντνεϊ, Τόκιο. 

Στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες (διαβάστε περισσότερα εδώ) συναντάμε τέσσερις ελληνικές συμμετοχές ταινιών μικρού μήκους. Δείτε παρακάτω τις ημέρες/ώρες προβολών στο YouTube και πατήστε Set Reminder για να μην τις χάσετε. Αναλυτικά:

«Η Απόσταση ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου
ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΪΟΥ 15:20

Νύχτα, παλιά Εθνική Οδός. Σ’ ένα ξεχασμένο βενζινάδικο δυο άγνωστοι συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50€. Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.

Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο 72o Φεστιβάλ Καννών.

«Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη
ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΪΟΥ 20:00

Υποτίθεται πως τα κτίρια δεν κουνιούνται. Αλλά στη Λεωφόρο Λιμπερταδόρ 2050, ένα κτίριο κουνιέται. Μια περίεργη ναυτία εισχωρεί στους τοίχους και αποσυντονίζει τους κατοίκους. Αυτοί που ζουν στους ψηλούς ορόφους φοβούνται οτι θα πέσουν- αυτοί που μένουν από κάτω φοβούνται οτι θα πνιγούν.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας και απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους (μυθοπλασία) από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

«24 Frames Per Century» της Αθηνάς Τσαγγάρη
ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 16:45

Στην άκρη ενός μικροσκοπικού πλανήτη, δυο δεινόσαυροι αναμένουν υπομονετικά μια σύντομη συνάντηση.

Ένας ελεγειακός φόρος τιμής στην «Περιφρόνηση» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ανάθεση του Φεστιβάλ Βενετίας (2013) και σε επιμέλεια του Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης.

«Route -3» του Θανάση Νεοφώτιστου
ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 18:15

Στο βαγόνι του τραμ στη Γραμμή-3, κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας στο κέντρο του Σαράγιεβο, η μεσήλικη κυρία με το λεοπάρ φόρεμα κερνάει τους επιβάτες φέτες ζουμερού πορτοκαλιού. Μια φέτα είναι το μόνο που συνδέει την Νάντια, την πριγκίπισσα με το ροζ χιτζάμπ, τον Λούκα, τον παρθένο αλάνι έφηβο και τόσους άλλους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, επιβάτες της γραμμής. Όλους, εκτός από ένα ντροπαλό, πλην καυλωμένο, έφηβο με το όνομα Αμάρ.

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 44ου Φεστιβάλ του Τορόντο και πραγματοποιήθηκε σε παραγωγή του Obala Art Center, που διοργανώνει το Φεστιβάλ του Σαράγιεβο.

To πρώτο virtual κινηματογραφικό φεστιβάλ θα είναι δωρεάν στο λινκ youtube.com/weareone και το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, μουσικές ταινίες και online συζητήσεις.

Η δράση δεν θα περιλαμβάνει διαφημίσεις, αλλά θα υπάρχει προτροπή για οικονομική ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς και τοπικών φιλανθρωπικών οργανώσεων.