Παραμυθένια Χριστούγεννα με κλασικές τσεχικές ταινίες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ? νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:04
23/12

Παραμυθένια Χριστούγεννα με κλασικές τσεχικές ταινίες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας και το Εθνικό Μουσείο Πράγας αυτά τα Χριστούγεννα μεταμορφώνουν το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης σε ένα παραμυθένιο χώρο μέσα από δημοφιλείς τσεχικές ταινίες και έκθεση με τα ωραιότερα Κάστρα της Τσεχίας! 

Πριγκίπισσες, πρίγκιπες, βασιλιάδες, κακές μητριές, υπέροχα τοπία, χιόνια και άλογα, άγγελοι και διαολάκια, έρωτας και αγάπη, όλα αυτά έρχονται να ζωντανέψουν μέσα από τρία τσέχικα παραμύθια που θα προβληθούν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον Κινηματογράφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Οι πλέον γνωστές και δημοφιλείς τσεχικές ταινίες «Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι», «Τρία Φουντούκια για την Σταχτοπούτα» και «Ο Άγγελος του Κυρίου», θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στις μαγικές πολιτείες των παραμυθιών. Ταινίες που για την Τσεχία αποτελούν ένα μοναδικό Χριστουγεννιάτικο έθιμο. Οι συγκεκριμένες θεωρούνται μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων για τους Τσέχους, όπως η γαλοπούλα στο τραπέζι μας ή ο Άγιος Βασίλης. Οι πολιτείες αυτές μα και οι πρωταγωνιστές, όπως σε κάθε σωστό παραμύθι, χρειάζονται τα Κάστρα τους! Γι’ αυτό στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φέτος φιλοξενούμε την έκθεση με τα ωραιότερα Κάστρα της Τσεχίας, εκεί που όλοι έχουμε ονειρευτεί πως εκτυλίσσονται οι μύθοι των παιδικών μας χρόνων αλλά και ...ίσως κάποια δικά μας... όνειρα.

Αναλυτικά οι Ταινίες:

Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι / Princezna se zlatou hvězdou (1959, 78’)

Σκηνοθεσία: Martin Fryč
Σενάριο: K. M. Walló, Martin Frič

Ο γέρος βασιλιάς έχει μια όμορφη κόρη, την Λάντα, την πριγκίπισσα με το χρυσό αστέρι στο μέτωπό της. Ένας πλούσιος και κακός βασιλιάς έρχεται να την διεκδικήσει, αλλά εκείνη δεν θέλει να τον παντρευτεί. Ύστερα από προτροπή της υπηρέτριάς της, η πριγκίπισσα ντύνεται με ένα παλτό φτιαγμένο από γούνα ποντικιού και φεύγει να ανακαλύψει τον κόσμο. Αφού διασχίσει βουνά και πεδιάδες, φτάνει στη γη του πρίγκιπα Ράντοβαν. Έχοντας την όψη ενός φτωχού κοριτσιού, τυλιγμένη με το γκρι γουνάκι της, βρίσκει δουλειά στην κουζίνα του πριγκιπικού κάστρου. Στο κάστρο ετοιμάζεται μια γιορτή κατά την οποία ο πρίγκιπας θα επιλέξει την μέλλουσα σύζυγό του. Η Λάντα είναι περίεργη να δει τον πρίγκιπα. Φορά το μοναδικό καλό φόρεμα που πήρε μαζί της και... Ο Ράντοβαν ερωτεύεται την άγνωστη πριγκίπισσα με την πρώτη ματιά. Η Λάντα όμως τον απορρίπτει καθώς δεν θέλει να θέσει τον ίδιο ή τη χώρα του σε κίνδυνο και το βάζει στα πόδια. Που θα τη ξαναβρεί και πως τελειώνει το παραμύθι? Καλά φυσικά!

Τρία φουντούκια για την Σταχτοπούτα / Tři oříšky pro Popelku (1973, 75’)
Σκηνοθεσία: Václav Vorlíček
Σενάριο: František Pavlíček

Στον ομώνυμο ρόλο, στην ταινία πρωταγωνιστεί διάσημη Τσέχα ηθοποιός η Libuše Šafránková. Η Σταχτοπούτα είναι μια νεαρή γυναίκα που η μητριά της και η θετή αδελφή της, την εκμεταλλεύονται. Η υπόθεση ωστόσο παίρνει άλλη τροπή όταν εμφανίζεται ένας γοητευτικός πρίγκιπας. Η Σταχτοπούτα δεν πέφτει απλά στην αγκαλιά του. Σε αυτή την εκδοχή ο πρίγκιπας πρέπει να πείσει τη νεαρή ότι είναι ένας επιδέξιος σκοπευτής που είναι πρόθυμος να φοράει κυνηγητικά ρούχα και ξέρει να λύνει γρίφους. Η Σταχτοπούτα έχει επίσης τρία μαγικά φουντούκια που κρύβουν εκπλήξεις. Την υπέροχη μουσική και τη χειμωνιάτικη διάθεση της ταινίας θα εκτιμήσουν μικροί και μεγάλοι.

Ο Άγγελος Κυρίου / Anděl Páně (2005, 91’)
Σκηνοθεσία: Jiří Strach
Σενάριο: Lucie Konášová

Μια ιστορία για την αγάπη, τη συγχώρεση και την ικανότητα του να βοηθάς τους άλλους με αυταπάρνηση. Ο Πετρονέλ είναι ένας πολύ γλυκός αλλά χαοτικός άγγελος που ότι και αν αγγίζει, χαλάει ή καταστρέφεται, ακόμα και όταν μιλάμε για το γραφείο που του έχουν εμπιστευτεί τιμητικά ως Φύλακα στην Ουράνια Πύλη. Για τιμωρία ο Θεός τον στέλνει στη Γη, ώστε να μάθει πόσο δύσκολο είναι να ζεις μια ζωή χωρίς αμαρτίες. Μα τι συμφορές όταν προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι μεταφέρει το μήνυμα του Θεού ενώ είναι συνάμα τόσο αφηρημένος! Τι μπορεί να περιμένει κανείς από έναν αφελή άγγελο που πιστεύει ότι ο Διάβολος Ουρίας είναι φίλος του; Για καλή του τύχη έχει υποστήριξη από τον Ουρανό - όλους τους αγίους και τα θαύματά τους. Εν τέλει, σοβαρεύει και δέχεται με προθυμία ακόμα και στην Κόλαση να πάει, προκειμένου να βοηθήσει να στεριώσει ένας έρωτας.

Ημέρες & Ώρες Προβολής

Τετάρτη 25/12
11.00: Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι
17.00: Τρία Φουντούκια για τη Σταχτοπούτα

Πέμπτη 26/12
11.00: Τρία Φουντούκια για τη Σταχτοπούτα
17.00: Ο Άγγελος του Κυρίου

Παρασκευή 27/12
17.00: Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι

Σάββατο 28/12
11.00: Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι
17.00: Ο Άγγελος του Κυρίου

Τετάρτη 1/1
11.00: Τρία Φουντούκια για τη Σταχτοπούτα
17.00: Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι

Πέμπτη 2/1
17.00: Ο Άγγελος του Κυρίου

Παρασκευή 3/1
17.00: Τρία Φουντούκια για τη Σταχτοπούτα

Σάββατο 4/1
11.00: Τρία Φουντούκια για τη Σταχτοπούτα
17.00: Ο Άγγελος του Κυρίου

Τιμή Εισιτηρίου: Γεν. Είσοδος 3€
(οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους)

Την Έκθεση «Τα Κάστρα της Τσεχίας» δημιούργησε και παραχωρεί στο Τσεχικό Κέντρο Αθήνας το Εθνικό Μουσείο της Πράγας. Θα πραγματοποιηθεί στο foyer του Ισογείου. Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου έως Κυριακή 12 Ιανουαρίου.

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης: 18.00-22.00 | Είσοδος Ελεύθερη