Oscars 2017: Διπλή συγγνώμη από την Ακαδημία και την ελέγκτική εταιρία για το φιάσκο του φινάλε

2017-02-28 12:36:57
Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η Ακαδημία απολογείται με επίσημη ανακοίνωση ενώ η PricewaterhouseCoopers (PwC), η εταιρία που χειρίζεται όλη τη διαδικασία της ψηφοφορίας και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Όσκαρ, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για όσα συνέβησαν στο τέλος. 

Τρεις ώρες μετά τη λήξη της 89ης τελετής των Όσκαρ, ήρθε η πρώτη, σύντομη όπως ήταν λογικό, ανακοίνωση για το μπέρδεμα με το βραβείο καλύτερης ταινίας από την PricewaterhouseCoopers (PwC), την εταιρία που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την καταμέτρηση των ψήφων και την διασφάλιση πως το αποτέλεσμα θα μείνει μυστικό ως τη στιγμή της ανακοίνωσής του στη σκηνή. Η εταιρία αναλάμβανε μεν την ευθύνη, ζητούσε συγγνώμη από όλους (παρουσιαστές, Ακαδημία και ABC) και ενημέρωνε πως «διεξάγει έρευνα» για το τί είχε συμβεί.

Η έρευνα δε χρειαζόταν να είναι πολύ ενδελεχής, άλλωστε σχετικά σύντομα διευκρινίστηκε στα πηγαδάκια των παρασκηνίων ο λόγος που οδήγησε στην λάθος ανακοίνωση του νικητή. Χθες, η PwC έβγαλε δεύτερη, και μάλλον τελική, ανακοινωση προσπαθώντας να κάνει όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται, ελπίζοντας να μη διαλυθει έτσι μια επαγγελματική σχέση 83 χρόνων, πως είναι η αποκλειστικά μόνη υπεύθυνη για το σφάλμα. Σύμφωνα λοιπόν με όσα λέει το κείμενο, η PwC αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη για μια σειρά λαθών και την μη έγκαιρη τήρηση του πρωτοκόλλου που υπάρχει αν διαπιστωθεί ένα τέτοιο λάθος. Ο συνεργάτης της εταιρίας, Μπράιαν Κάλιναν, έδωσε τον δεύτερο φάκελο (που υπάρχει για ασφάλεια) για τον Α' Γυναικείο Ρόλο στους 2 παρουσιαστές, αντί να τους δώσει αυτόν για την Καλύτερη Ταινία, και το λάθος δε διαπιστώθηκε όσο γρήγορα χρειαζόταν για να διορθωθεί πριν ανακοινωθεί η ταινία που θα κέρδιζε. 

Στη συνέχεια, η PwC ζητά ονομαστικά συγγνώμη από τους Γουόρεν Μπίτι, Φέι Ντάναγουεϊ, Τζίμι Κίμελ, το ABC, την Ακαδημία και φυσικά το καστ και τους παραγωγούς των 2 ταινιών που πρωταγωνίστησαν σε αυτό το μπέρδεμα. Υπευνθυμίζει τέλος τον νευραλγικό ρόλο της εταιρίας στην διαδικασία εδώ και 83 χρόνια, ελπίζοντας πως, παρά το σφάλμα, θα συνεχίζει να προσφέρει τις υποηρεσίες της στην Ακαδημία.

Ο Κάλιναν ήταν το ένα από τα 2 άτομα της εταιρίας που βρίσκονταν πίσω από τη σκηνή και έδιναν τον φάκελο που έπρεπε στους παρουσιαστές, οπότε σε αυτόν πιστώνονται όλες οι ευθύνες ενώ σύμφωνα με πηγές της εταιρίας, ο ίδιος είναι «βαθύτατα λυπημένος» με ό,τι έγινε. Άσχετα με το τί θα συμβεί με το επαγγελματικό του μέλλον, είναι αυτός που θα κουβαλά για τη ρετσινιά του ανθρώπου που έδωσε τον λάθος φάκελο σε ένα τόσο δημοφιλές γεγονός ενώ ήδη εμφανίστηκαν δημοσιογραφικά κείμενα που τον στοχοποιούν ανοιχτά. Για παράδειγμα, περίπου 5 λεπτά πριν το μεγάλο λάθος, ο Κάλιναν ανέβαζε στο Twittter μια φωτογραφία της Έμα Στόουν να κάνει δηλώσεις στα παρασκήνια αγκαλιά με το βραβείο της, κάτι που πιθανότατα να του είχε ζητηθεί για το publicity της εταιρίας και τώρα έχει στραφεί εναντίον του, ως ανεύθυνη πράξη σε μια στιγμή που θα έπρεπε να είναι εντελώς προσηλωμένος στη δουλειά του.

UPDATE:

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου απολογείται με τη σειρά της μέσα από την επίσημη ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε 24 ώρες μετά το λάθος.

«Λυπούμαστε πολύ για τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της κατηγορίας Καλύτερης Ταινίας στην τελετή Όσκαρ χθες βράδυ. Ζητούμε συγγνώμη στο σύνολο του καστ του «La La Land» και του «Moonlight», των οποίων η εμπειρία μεταβλήθηκε ριζικά από αυτό το σφάλμα. Εκτιμούμε πολύ την τεράστια ευγένεια με την οποία αντιμετώπισαν την περίσταση. Σε όλους τους εμπλεκόμενους - συμπεριλαμβανομένων των παρουσιαστών μας Γουόρεν Μπίτι και Φέι Ντάναγουεϊ, τους κινηματογραφιστές και τους θεατές μας που παρακολουθούν σε όλο τον κόσμο - ζητούμε συγγνώμη.

Για τα τελευταία 83 χρόνια, η Ακαδημία έχει εμπιστευθεί την PwC για να χειριστεί την κρίσιμη διαδικασία καταγραφής των αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ακριβούς παράδοσής τους. Η PwC έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις παραβιάσεις των καθιερωμένων πρωτοκόλλων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της τελετής. Περάσαμε τη χθεσινή και τη σημερινή μέρα διερευνώντας τις συνθήκες και θα καθορίσουμε τις μελλοντικές μας δράσεις. Είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο σεβασμό της ακεραιότητας των Όσκαρ και της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών».

Η COSMOTE TV αποτελεί για  τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ