Θα δούμε επιτέλους το «Blood Meridian» του Κόρμακ ΜακΚάρθι στη μεγάλη οθόνη; - νεα || cinemagazine.gr
15:44
25/4

Θα δούμε επιτέλους το «Blood Meridian» του Κόρμακ ΜακΚάρθι στη μεγάλη οθόνη;

Τη σκυτάλη από τον Τοντ Φιλντ παίρνει ο συνήθης ύποπτος Τζον Χίλκοουτ που διασκεύασε κάπως αναιμικά το αριστόυργημα του λογοτέχνη, τον «Δρόμο». 

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Πολλοί δοκίμασαν στο παρελθόν να μεταφέρουν στο σινεμά το «Blood Meridian» - στη χώρα μας κυκλοφορεί ως «Ματωμένος Μεσημβρινός»- έναν από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της νεοαμερικανικης λογοτεχνίας, μια αφιλτράριστη ματιά στην καρδιά του σκότους, μια ανατομία της Άγριας Δύσης που εστιάζει στην αγριότητα για να οριοθετήσει την έννοια της Δύσης, γεωπολιτικά, κοινωνικά, αλλά και μεταφορικά - νιώθεις ότι διαβάζεις το χρονικό της δύσης του ανθρώπινου γένους. Για καιρό είχε ασχοληθεί μαζί του ο Τοντ Φιλντ και πολύ στεναχωριόμαστε που δεν προχώρησε εκείνη η απόπειρα.

Ο κλήρος φαίνεται να πέφτει στον συνήθη ύποπτο, τον Τζον Χίλκοουτ, ο οποίος είχε καλή σχέση με τον ΜακΚάρθι όσο ζούσε, έχοντας αναλάβει να μεταφέρει στην οθόνη το αριστούργημά του, τον «Δρόμο», με ανάμεικτα αποτελέσματα. Πού έπασχε εκείνη η μεταφορά και πού θα πάσχει κι ετούτη, αν ο Χίλκοουτ δεν αλλάξει τροπάρι; Στην αδυναμία κινηματογραφικής απόδοσης του τρόπου ΜακΚάρθι ο οποίος συνοψίζεται σε μια απλότητα που περιφρονεί ακόμα και τα σημεία στίξης, καθώς και στη συμβιωτική σχέση του υλικού σύμπαντος κι ενός πάντα αόρατου πλην αισθητού πνευματικού κόσμου που συνυπάρχει με τον δικό μας. Ο κινηματογραφικός «Δρόμος» έμεινε στην περιγραφικότητα, στο ρεπεράζ στα συντρίμμια του Κατρίνα και στον Βίγκο Μόρτενσεν. Κι επειδή ούτε και στο «Blood Meridian» είναι η πλοκή το δυνατό σημείο ή το ζητούμενο, αν ο Χίλκοουτ δεν εντοπίσει μέσα του τον υποσχόμενο δημιουργό της κινηματογραφικής murder ballad «Τhe Proposition», ας χαμηλώσουμε όλοι τον πήχη των προσδοκιών μας.

Το σενάριο θα αναλάβει ο πολύς Τζον Λόγκαν, με βιογραφικό που περιλαμβάνει από «Aviator» μέχρι «Skyfall», αλλά τίποτα που να υποδεικνύει ότι διαθέτει τη δέουσα ευαισθησία. Μολαταύτα, ως γνήσιοι μακαρθικοί, μια προσμονή την έχουμε.