Τέταρτο «Before»; Ο Ίθαν Χοκ, πάντως, είναι μετά βεβαιότητας μέσα - νεα || cinemagazine.gr
8:49
16/4

Τέταρτο «Before»; Ο Ίθαν Χοκ, πάντως, είναι μετά βεβαιότητας μέσα

Ο 53χρονος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, παρουσιάζοντας τη νέα του ταινία, απάντησε μετά χαράς στην ερώτηση δημοσιογράφου για την σειρά ταινιών που φέτος κλείνει τα 30 της (κι όμως...) χρόνια.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Φέτος κλείνουν 30 χρόνια από τότε που ο Τζέσι και η Σελίν συναντήθηκαν σ' ένα τρένο, κατέβηκαν στην Βιέννη και για ένα βράδυ καθρέφτισαν βράδια κι όνειρα μιας γενιάς. Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ το συνέλαβε και ως μαέστρος του «σινεμά μέσα στον χρόνο» που είναι, 9 χρόνια μετά παρέδωσε το «Ηλιοβασίλεμα» και 9 ακόμα αργότερα τα «Μεσάνυχτα», όλα Πριν, όλα με τον τρόπο τους αξέχαστα - και τα δύο τελευταία πια γραμμένα πρακτικά και από τους τρεις συνδημιουργούς. Στον κύκλο της τριλογίας συνελήφθη ένας ζωικός/συναισθηματικός κύκλος - που από μια πλευρά όμως δεν κλείνει στα 40κάτι. Η αλήθεια είναι, λέμε εμείς δηλαδή, ότι αυτή η 9ετία δεν έπρεπε να πάψει, το 2022 θέλαμε έργο, να δούμε στο πανί που βρισκόμαστε (καμμιά φορά το πανί ξέρει καλύτερα). Δεν συνέβη, μάλλον δεν θα συμβεί.

Εκτός κι αν η ερώτηση του δημοσιογράφου στον Χοκ, κατά την διάρκεια του γκαλά που παρουσίασε το «Wildcat», με την κόρη του Μάγια πρωταγωνίστρια,  πιάνει τόπο: «Θα επέστρεφες αν ο Λινκλέιτερ ερχόταν μ' ένα σενάριο;» «Οπωσδήποτε», απάντησε άμεσα ο Χοκ. «Ο λόγος που οι ταινίες αυτές δούλεψαν ήταν επειδή και οι τρεις μας βρεθήκαμε στην ίδια κατάσταση. Αν υπάρχει η κοινή παρόρμηση...»

O Χοκ πάντως επί της παρούσης δουλεύει ασταμάτητα, ποτέ δεν σταμάτησε, είναι από τους αξιολογότερους εργάτες της βιομηχανίας, μακράν αυτός που έκανε τη διαφορά από την τάξη του Κίτινγκ στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών». Tώρα μετέφερε Φλάνερι Ο' Κόνορ, για την ακρίβεια ένα biopic για την ζωή της, και από την καρέκλα του σκηνοθέτη κατευθύνει την κόρη. Οι κριτικές είναι αποθαρρυντικές αλλά ας το δούμε κι εμείς, είναι τρελοί οι Αγγλοσάξωνες του metacritic.