Ο Τιμοτέ Σαλαμέ σε «Back to the Future», ο Τζ.Τζ. Έιμπραμς επιστρέφει στην σκηνοθεσία - νεα || cinemagazine.gr
9:29
19/4

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ σε «Back to the Future», ο Τζ.Τζ. Έιμπραμς επιστρέφει στην σκηνοθεσία

Μια κάρτα «Βγες από την φυλακή» (των σκηνοθετών) έλαχε στον άνθρωπο που, σύμφωνα με τους φανς, κατέστρεψε τον «Πόλεμο των Άστρων» και τώρα σειρά παίρνει ένα άλλο αγαπημένο franchise της εποχής που το Χόλιγουντ δε λέει να ξεπεράσει.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο Έιμπραμς δεν είναι μια τυχαία περίπτωση. Μπορεί η φήμη του να εξολοθρεύτηκε, κατά κάποιον τρόπο, λόγω της θεωρούμενης αποτυχίας του στο κλείσιμο του Πολέμου των Άστρων με την «Άνοδο των Σκαϊγουόκερ», όμως ο ίδιος αποτελεί ένα κεντρικό πρόσωπο της world building μανίας που κατακλύζει το χολιγουντιανό σύμπαν από την έλευση του 21ου αιώνα κι έπειτα. Μην ξεχνάμε ποιος έφτιαξε (μαζί με τους Λίμπερ και Λίντελοφ) το τηλεοπτικό «Lost», που ακόμα κι αν φαίνεται ξεπερασμένο σε κάποιους λόγω του που έχει φτάσει η τηλεόραση σήμερα, παραμένει από τις επιδραστικότερες, αν όχι η επιδραστικότερη, σειρά της εποχής της.

Εν συνεχεία ο Έιμπραμς ανήλθε ραγδαία. Ο Κρουζ του έδωσε το 3ο Mission Impossible, λίαν παρεξηγημένο, τα άκουσε πάλι κι εκεί, αλλά ακόμα στους παραγωγούς συγκαταλέγεται, έκανε το «Super 8», ώστε να βεβαιωθεί ότι υφίσταται καλλιτεχνικά λόγω Σπίλμπεργκ (ανθυπό), και μετά μπήκε, διόλου ως δια μαγείας σε Star Trek και Star Wars, όντας ο επίσημος «άνθρωπός μας ο J.J.» για τα όποια μεγάλα εισιτήρια έψαχνε κάποτε η βιομηχανία μέσω των πιο μεγάλων της IP. Δεν ξέρω πόσοι είναι μέσα και παραγωγικά πίσω από τρία τέτοια franchises ταυτόχρονα μέχρι σήμερα.

Tώρα οι ισχυρές φήμες τον θέλουν και επισήμως Πάπα του '80ς revival - ένα revival βέβαια που κρατάει περίπου από...τα '80ς, αφού ένα ριμέικ («φόρος τιμής» σύμφωνα με τις πληροφορίες) του «Επιστροφή στο Μέλλον» είναι σε συζητήσεις. Και μάλιστα, για να δέσει το γλυκό, ο Τιμοτέ Σαλαμέ ακούγεται πώς θα πρωταγωνιστεί. (Ένα δείγμα του πόσο μπροστά στην εποχή των macho πρωταγωνιστών ήταν ο Μαικλ Τζ. Φοξ - κι ένα δείγμα του πως βλέπει ή θέλει να μεταμορφώσει η βιομηχανία τον Σαλαμέ.) Συμπρωταγωνίστριά του στοχεύεται η Ελ Φάνινγκ. Οι πληροφορίες του φίλου από το World of Reel, που μας δανείζει την είδηση, εγγυώνται ότι ένα τέτοιο σχέδιο κυκλοφορεί στην πιάτσα και ότι όντως ο Έιμπραμς πρόκειται να το σκηνοθετήσει. Η Warner Bros. πάντως, τηρεί σιγή ιχθύος.

Και τις τρεις τότε ταινίες (1985-1989-1990) σκηνοθέτησε ο Ρόμπερτ Ζεμέκις, ενώ όλες ήταν παραγωγές της Amblin και διανομή της Universal.