Ένα franchise γεννιέται; Στο Χόλιγουντ μελετούν τον Ποπάι για επόμενο IP μεγάλου προϋπολογισμού - νεα || cinemagazine.gr
9:52
20/3

Ένα franchise γεννιέται; Στο Χόλιγουντ μελετούν τον Ποπάι για επόμενο IP μεγάλου προϋπολογισμού

Η υπόθεση βρίσκεται στα σπάργανα, καθώς δύο εταιρείες αναζητούν τον τρόπο (και τις συνεργασίες) που θα ξαναφέρουν στη ζωή τον 95χρονο ήρωα των κλασικών κόμικ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η Chernin Entertainment, υπεύθυνη μεταξύ άλλων για τους σύγχρονους «Πλανήτες των Πιθήκων», και η King Features (ο γίγαντας παραγωγής και διανομής που κάποτε ίδρυσε ο Γουίλιαμ Ράντολφ Χίρστ και κατέχει, μεταξύ απείρων άλλων, τον Ποπάι), έχουν...σπανάκι στο μυαλό τους. Με την καλή έννοια, μένει να αποδειχθεί. Όμως η σθεναρή αναζήτηση IP που μπορεί να αποδειχθούν χρυσοφόρες κάποια στιγμή θα περνούσε και από εκεί. 

Οπότε η είδηση λέει ότι ο Ποπάι the sailor man και η γυναίκα του, η λιγνή Όλιβ Όιλ, ναι και ο αγαπημένος Πόλντο, σκέφτονται να επισκεφθούν εκ νέου την μεγάλη οθόνη και μάλιστα σε παραγωγή μεγάλου προϋπολογισμού. Αν το καταφέρουν - με επιτυχία και ιδίως στον κόσμο της κινηματογραφικής «Barbie» πια - θα είναι μια τρανή απόδειξη ότι δεν υπάρχουν καλά και σώνει ξεπερασμένα properties, ότι και η ιστορία των παιχνιδιών κύκλους κάνει, αρκεί να εκμοντερνίσεις τις ιδιότητές τους. 

Ο Ποπάει εμφανίστηκε ως στριπ στα τέλη της δεκαετίας του '20, το 1929 στο «Thimble Eater», και στην ακμή του έδωσε animation και κόμικ που σάρωσαν γενιές και γενιές. Η φιγούρα του αγαθού ναύτη που τρώει σπανάκι και πλακώνει τους πάντες είναι σταθερά ακόμα στην συσκευασία του σπανακιού της εταιρείας McCall Farms. Όλοι (;) ξέρουν τον Ποπάι.

Ήρθε και στο σινεμά, πριν από 44 χρόνια, σε μια παραγωγή-αντικείμενο θρύλου. Σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Όλτμαν και με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς στον επώνυμο ρόλο - και την Σέλεϊ Ντιβάλ γεννημένη για Όλιβ Όιλ δίπλα του - η ταινία ήταν ένα (ακόμα) στοίχημα του Ρόμπερτ Έβανς, που η κριτική έθαψε στον καιρό της, έχει επανεκτιμηθεί, και έκοψε αρκετά εισιτήρια για να είναι επιτυχία, όχι όμως όσα ήλπιζαν οι πάντα αδηφάγοι παραγωγοί ώστε να μην εξοστρακιστεί ο Όλτμαν και να μην καταχωρηθεί άδικα το έργο ως εισπρακτική βόμβα.

Να δούμε τι θα γίνει και με αυτή την ιστορία, οι δύο προαναφερθείσε εταιρείες πάντως αναζητούν συνεργασίες για το σχέδιο. Ορίστε και ένα animation από την εποχή που ο χαρακτήρας μεσουρανούσε σε άπταιστα «Hoircules» νεοϋορκέζικα.