Η μικρού μήκους «Αυτό που Ζητάμε από ένα Άγαλμα είναι να μην Κινείται» της Δάφνης Χαιρετάκη στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών - νεα || cinemagazine.gr
13:03
19/4

Η μικρού μήκους «Αυτό που Ζητάμε από ένα Άγαλμα είναι να μην Κινείται» της Δάφνης Χαιρετάκη στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών

Τα καλά νέα από Κάννες συνεχίζονται! Η ταινία «Αυτό που Ζητάμε από ένα Άγαλμα είναι να μην Κινείται» της Δάφνης Χαιρετάκη θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην φιλόξενη (όπως έχει αποδειχθεί) για τις ελληνικές μικρού μήκους Εβδομάδας Κριτικής των Καννών.

Από τον Πάνο Γκένα

Η ανακοίνωση του προγράμματος της Εβδομάδας Κριτικής που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 77ου Φεστιβάλ Καννών υπογραμμίζει τη σταθερή παρουσία της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στην Κρουαζέτ τα τελευταία χρόνια.

Από το 2016, η Εβδομάδα Κριτικής των Καννών έχει φιλοξενήσει τις πρεμιέρες των ελληνικών μικρού μήκους «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζoυ (βραβείο Leica Cine Discovery), «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» (βραβείο Canal+) και «Midnight Skin» του Μανώλη Μαυρή. 

Φέτος, η Δάφνη Χαιρετάκη θα παρουσιάσει την ταινία «Αυτό που Ζητάμε από ένα Άγαλμα είναι να μην Κινείται». Η επίσημη σύνοψη της ταινίας αναφέρει: «Στην Αθήνα τίποτα δεν φαίνεται να κινείται, οι κάτοικοι της μοιάζουν ακίνητοι σαν αγάλματα. Ωστόσο, κάπου, μια Καρυάτιδα δραπετεύει από ένα μουσείο και μια μικρή ομάδα απαιτεί την καταστροφή όλων των αρχαιοτήτων. Είναι το να κινηματογραφείς ο μόνος τρόπος για να μην μείνεις ασυγκίνητος;».

Η Δάφνη Χαιρετάκη σπούδασε Κινηματογράφο στο πανεπιστήμιο Paris 8 Saint-Denis και στο Fresnoy Studio national des arts contemporainsζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Οι ταινίες της, στο μεταίχμιο πειραματικού ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, έχουν συμμετάσχει και βραβευθεί στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, Visions du réel, Hors Pistes Pompidou κ.α. Το 2015 η μικρού μήκους ταινίας της «Αρχιπέλαγα, Γυμνοί Γρανίτες» κέρδισε Ειδική Μνεία στο 21ο ΔΚΦΑ Νύχτες Πρεμιέρας.

Credits
Σκηνοθεσία, Σενάριο: Δάφνη Χαιρετάκη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δάφνη Χαιρετάκη, Ρομπάν Φρεσόν | Ηχος: Δήμητρα Ξερούτσικου, Νικόλ Ασημώση, Γιώργος Κερπελής, Μανώλης Μακριδάκης, Αλεξάντρ Χέκερ, Σάιμον Αποστόλου | Μοντάζ: Δάφνη Χαιρετάκη, Κωνσταντίνος Σαμαράς, Ζαν Κοστά | Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής | Παίζουν: Γρηγορία Μεθενίτη, Ελέν Χαλαστάνη, Σωτηρία Χρυσοβέργη, Νατάσα Ευσταθιάδη, Νίκος Ιωακείμ, Κατερίνα Κωσταντούρου, Σταύρος Μοίρας, Τάκης Παπαναστασίου, Δημήτρης Πετιμεζάς, Σταμάτης Τσιμπίδης, Κυβέλη Ζώη.

Το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 14 - 25 Μαΐου 2024.