Ο «Οδηγός Αισιοδοξίας» κυριαρχεί στα βραβεία Independent Spirit

2013-02-24 11:42:11
Από τη Χριστίνα Λιάπη

Η ταινία του Ντέιβιντ Ο'Ράσελ έφυγε με τέσσερα βραβεία, ανάμεσα στα οποία αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α' Γυναικείου Ρόλου για την Τζένιφερ Λόρενς

Όπως έχει πια καθιερωθεί, η τελευταία βραδιά πριν από την μεγάλη απονομή των Όσκαρ ήταν η σειρά του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου να βραβεύσει τους καλύτερους της χρονιάς και ο «Οδηγός Αισιοδοξίας», ταινία υποψήφια για οκτώ Όσκαρ, ήταν ο μεγάλος νικητής της 28ης απονομής των βραβείων Independent Spirit, αποσπώντας τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Α' Γυναικείου Ρόλου για την Τζένιφερ Λόρενς.

Η Λόρενς, που είναι υποψήφια για Όσκαρ για το ρόλο της στην ταινία, είπε: «Λατρεύω τις ανεξάρτητες ταινίες. Λατρεύω την αίσθηση τού να είσαι στην 20ή ώρα τζάμπα υπερωρίας, να ξεπαγιάζεις παρέα με το υπόλοιπο συνεργείο και το μόνο που να σε κρατά εκεί και σου δίνει το κίνητρο να μην είναι τα λεφτά αλλά η αγάπη σου για την ιστορία. Κάθε φορά που έχω αυτήν την αίσθηση στις 3 η ώρα τα μεσάνυχτα, καταλαβαίνω γιατί κάνω αυτό που κάνω. Βέβαια θα προτιμούσα να είμαι στα ζεστά!»

Παραλαμβάνοντας το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, ο Ντέιβιντ Ο'Ράσελ, που έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έκανε την ταινία για χάρη του γιου του, είπε: «Την τελευταία φορά που κράτησα ένα από αυτά τα βραβεία ήταν πριν από 19 χρόνια και ο γιος μου ήταν τότε 1 χρόνου. Σήμερα ο Μάθιου είναι εδώ μαζί μου και αυτός μου έδωσε αυτήν την ταινία.»

Το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Τζον Χοκς για τα «Μαθήματα Ενηλικίωσης», ενώ η συμπρωταγωνίστριά του, Έλεν Χαντ, επικράτησε στην κατηγορία Β' Γυναικείου Ρόλου. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Χοκς είπε: «Ο Μαρκ Ο'Μπράιαν [σ.σ. ο ρόλος που υποδύεται στην ταινία] είπε ότι ως ανάπηρος αισθανόταν ότι ήταν αόρατος στους ανθρώπους. Ελπίζω αυτή η ταινία να το αλλάξει λίγο αυτό και να αρχίσουμε να βλέπουμε ο ένας τον άλλον λίγο περισσότερο.»

Ο Μάθιου ΜακΚόναχι κέρδισε το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου για τη δυναμική του παρουσία στο «Magic Mike» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και ξεκίνησε το λόγο του λέγοντας ότι «έπρεπε να γδυθώ για να κερδίσω βραβείο», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «η ενέργεια που έχεις όταν δεν έχεις πολλά χρήματα ή χρόνο...αυτό λατρεύω στις ανεξάρτητες ταινίες.»

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία ανακηρύχθηκε η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε, ο οποίος δήλωσε έκπληκτος από την νίκη: «Πρέπει να είμαι ο γηραιότερος άνθρωπος στην αίθουσα! [...] Κανείς δεν περίμενε ότι μια ταινία που έχει να κάνει με τα γηρατειά και το θάνατο, θα τα πήγαινε τόσο καλά.»

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ ήταν το «The Invisible War», για το φαινόμενο των βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων στον αμερικανικό στρατό.

Το μόνο βραβείο για τα «Μυθικά Πλάσματα του Νότου» ήταν αυτό για τον διευθυντή φωτογραφίας, Μπεν Ρίτσαρντσον.

Τέλος, το βραβείο Πρώτης Ταινίας πήγε στο «Τα Πλεονεκτήματα τού να Είσαι στο Περιθώριο» του Στίβεν Τσμπόσκι.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ