«12 Χρόνια Σκλάβος» και «Gravity» κυριαρχούν στα βρετανικά Όσκαρ

2014-02-16 19:30:05
Από τη Χριστίνα Λιάπη

Η ταινία του Στιβ ΜακΚουίν κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, αλλά το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν τέλειωσε τη βραδιά με τις περισσότερες νίκες στην απονομή των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η βραδιά έδειχνε δύσκολη για το «12 Χρόνια Σκλάβος», αλλά το τελικό εικοσάλεπτο έφερε δύο σημαντικά βραβεία στην ταινία του Στιβ ΜακΚουίν, που ανακηρύχθηκε Καλύτερη Ταινία και χάρισε το βραβείο Α' Ανδρικής Ερμηνείας στον εξαιρετικό πρωταγωνιστή της, Τσιουέτελ Ετζίοφορ.

Μεγάλος νικητής της βραδιάς, όμως, πρέπει να θεωρείται και το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας και είδε πολλούς από τους συνεργάτες του να ανεβαίνουν στην σκηνή να παραλάβουν τις δικές τους διακρίσεις. Η ταινία κέρδισε συνολικά έξι Bafta (Διεύθυνσης Φωτογραφίας, Μουσικής, Ήχου, Οπτικών Εφέ, και Βρετανικής Ταινίας), τα περισσότερα από κάθε άλλη ταινία.

Ο Στιβ ΜακΚουίν, αφότου ευχαρίστησε τους βασικούς συνεργάτες του και την οικογένειά του, δήλωσε: «Υπάρχουν 21 εκατομμύρια σκλάβοι αυτή τη στιγμή. Ελπίζω ότι σε 150 χρόνια από τώρα, η τωρινή αμφιθυμία μας δεν θα επιτρέψει σε κάποιον άλλο σκηνοθέτη να κάνει μια τέτοια ταινία.»

Αλφόνσο Κουαρόν και Ντέιβιν Χέιμαν

Ο Αλφόνσο Κουαρόν είπε ότι, έχοντας ζήσει στο Λονδίνο τα τελευταία 13 χρόνια και κάνει περισσότερες από τις μισές ταινίες του στην χώρα, θεωρεί τον εαυτό του κομμάτι της βρετανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, και συνέχισε, ευχαριστώντας τους συνεργάτες και φίλους του.

«Ευχαριστώ τον Χονάς [Κουαρόν], τον δάσκαλό μου στο σινεμά, την Σάντρα Μπούλοκ, που είναι το "Gravity", θέλω να μοιραστώ το βραβείο με όλους τους καλλιτέχνες που έκαναν δυνατή την ταινία, τους συν-κινηματογραφιστές μου, Τιμ Γουέμπερ και Εμανιουέλ Λουμπέσκι, τον φίλο και συνεργάτη, Ντέιβιντ Χέιμαν, και τον Γκιγέρμο Ντελ Τόρο και τον Αλεχάνδρο Γκονζάλεζ Ινιαρίτου, γιατί δεν μπορώ ούτε πρωινό να παραγγείλω χωρίς να ζητήσω τη συμβουλή τους!»

Η Κέιτ Μπλάνσετ, που κέρδισε το βραβείο Α' Γυναικείας Ερμηνείας για τη «Θλιμμένη Τζάσμιν», αφιέρωσε το βραβείο της στον Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, έναν «ηθοποιό που ήταν μια τέτοια μνημειώδης παρουσία, και τώρα μια απουσία, για μένα. Φιλ, το τεράστιο ταλέντο σου, η γενναιοδωρία σου και η αμείλικτη έρευνά σου για την αλήθεια στην τέχνη και τη ζωή θα λείψουν φοβερά όχι μόνο σε όσους είναι εδώ και στη βιομηχανία αλλά και στο κοινό που σε αγαπούσε τόσο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στην απουσία σου είναι να προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε το επίπεδο υψηλότερο με τη δουλειά μας.»

Ο Τσιουέτελ Ετζίοφορ, βετεράνος του βρετανικού θεάτρου και σινεμά, επιτέλους είδε την αξία του να αναγνωρίζεται και κέρδισε το βραβείο Α' Ανδρικής Ερμηνείας για την πρωταγωνιστική του ερμηνεία στο «12 Χρόνια Σκλάβος», κατά πάσα πιθανότητα το μόνο μεγάλο βραβείο που θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει φέτος ελέω του ισοπεδωτικού μόνιμου συν-υποψηφίου του, Μάθιου ΜακΚόναχι.

Καταχειροκροτούμενος, ο Ετζίοφορ ξεκίνησε τον ευχαριστήριο λόγο του με τον σκηνοθέτη του, Στιβ ΜακΚουίν. «Θέλω να αρχίσω με τον Στιβ ΜακΚουίν. Σε ευχαριστώ για τη δουλειά σου, το πάθος, το καλλιτεχνικό σου πνεύμα. Σε ευχαριστώ που μου γνώρισες την εξαιρετική ζωή του Σόλομον Νόρθαπ, που είπες την ιστορία αυτή με έναν τόσο άξιο τρόπο σε όλους εμάς που ήμασταν εκεί. Αυτό το βραβείο είναι δικό σου. Όλοι ξέρουμε ότι θα το κρατήσω! Αλλά είναι δικό σου.»

Η μεγαλύτερη έκπληξη στις κατηγορίες ερμηνείας, όμως, ήρθε σε εκείνη του Β' Ανδρικού Ρόλου, όπου επικράτησε ο πρωτοεμφανιζόμενος αλλά καταπληκτικός στο «Captain Phillips» Μπαρχάντ Άμπντι. Η Τζένιφερ Λόρενς του «Οδηγού Διαπλοκής», η οποία δεν μπόρεσε να είναι παρούσα στην τελετή, κέρδισε το Bafta Β' Γυναικείου Ρόλου.

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία ανακηρύχθηκε η «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο, ο οποίος, αφότου ευχαρίστησε την Ακαδημία, το συνεργείο και τους ηθοποιούς του, και την οικογένειά του, αφιέρωσε το βραβείο του στον «σπουδαίο», όπως είπε, Ιταλό σκηνοθέτη Κάρλο Ματσακουράτι, ο οποίος έφυγε από την ζωή πριν από μερικές εβδομάδες.

Τζεφ Πόουπ και Στιβ Κούγκαν

Το βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου πήγε στο «Philomena» και τους Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ, ταινία που σημείωσε σημαντική επιτυχία στα βρετανικά ταμεία, ενώ Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο ήταν αυτό του «Οδηγού Διαπλοκής».

Το «Act of Killing» επικράτησε στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, και ο σκηνοθέτης του, Τζόσουα Οπενχάιμερ, τόνισε στον λόγο του την σημασία που έχει η συγκλονιστική δημιουργία του για την Ινδονησία. «Οι Δυτικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να στηρίζουν το παρόν καθεστώς, και δεν θα υπάρξει ουσιαστική σχέση με την Ινδονησία μέχρι να αναλάβουν τις ευθύνες μας για τον ρόλο μας σε αυτά τα εγκλήματα. Αφιερώνω αυτό το βραβείο στα ανώνυμα μέλη του συνεργείου από την Ινδονησία και τον ανώνυμο συν-σκηνοθέτη μου, ο οποίος έδωσε οκτώ χρόνια από τη ζωή του γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να μοιραστεί αυτό το βραβείο με μένα.»

Ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» βραβεύθηκε για το καλύτερο στοιχείο του, δηλαδή την εντυπωσιακή του επιφάνεια, κερδίζοντας στις κατηγορίες Σχεδιασμού Παραγωγής και Κοστουμιών.

Το βραβείο Ανερχόμενου Αστεριού, που ψηφίζεται από το κοινό, κέρδισε ο Βρετανός Γουίλ Πούλτερ (εξαιρετικός στο παραγνωρισμένο «Son of Rambow» και το «Wild Bill», και διασκεδαστικός στο μετριότατο-έως-απαίσιο «Οικογένεια Μίλερ»), το αουτσάιντερ ανάμεσα σε ξεκάθαρα πιο αναγνωρίσιμους συν-υποψηφίους.

Πίτερ Γκρίναγουεϊ

Ο αιώνια ευρηματικός και ανήσυχος καλλιτεχνικά σκηνοθέτης Πίτερ Γκρίναγουεϊ τιμήθηκε για την εξαιρετική του συνεισφορά στο σινεμά, αφού, όπως εξήγησε στην όμορφη και εύστοχη εισαγωγή της η ηθοποιός και συνεργάτης του, Τζουλιέτ Στίβενσον, «λατρεύει να φτάνει στα άκρα γιατί καταλαβαίνει ότι έτσι βρίσκεις το κέντρο, την ομορφιά και την ευρηματικότητα σε κάθε πλάνο». Και συμπλήρωσε: «Ο Πίτερ μού είχε πει ότι, αν μπορούσε να γίνει ζωγράφος, θα το έκανε. Το σινεμά ήταν η δεύτερή του επιλογή, και πόσο ευγνώμονες μπορούμε να είμαστε για την επιλογή του. Οι ταινίες του εντυπωσιάζουν, προκαλούν και ελκύουν.»

Ο ίδιος ο Γκρίναγουεϊ ευχαρίστησε την Ακαδημία για την τιμή και δήλωσε έκπληκτος για την τιμή. «Θέλω να φαντάζομαι ότι είναι μια αναγνώριση του σύγχρονου σινεμά, μια ενθάρρυνση όχι μόνο για μένα αλλά για όλους όσοι πιστεύουν ότι ο κινηματογράφος πρέπει να επαναπροσδιορίζεται διαρκώς.»

Στην κατακλείδα της βραδιάς, η υπέροχη Έλεν Μίρεν έγινε τιμητικό μέλος της Ακαδημίας, ύψιστη τιμή που η Ακαδημία επιφυλάσσει σε καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει πολλά στην βιομηχανία. Η Μίρεν τόνισε το πόσο σημαντικοί ήταν οι δάσκαλοί της για την καριέρα της, ξεκινώντας από την κύρια υπεύθυνη για την απόφασή της Μίρεν να γίνει ηθοποιός, δασκάλα Άλις Γουέλντινγκ, και φτάνοντας σε όλους εκείνους τους συνεργάτες της, από τους οποίους διδάχθηκε.

Ολοκλήρωσε το λόγο της με ένα απόσπασμα από την σεξπιρική «Τρικυμία», που καταλήγει στην θρυλική φράση: «είμαστε φτιαγμένοι από την ύλη των ονείρων – την μικρή ύπαρξή μας ύπνος την περιβάλλει». Και η Μίρεν πρόσθεσε: «και η δική μου μικρή ύπαρξη περιβάλλεται από αυτήν την τιμή. Σας ευχαριστώ.»

Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο - μάλλον άκεφος και ελαφρώς άστοχος στα αστεία του φέτος - Στίβεν Φράι.

Δείτε αναλυτικά τους νικητές και, παρακάτω στο φωτογραφικό γκάλερι, τις αφίξεις των σταρ στο κόκκινο χαλί:

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
12 Χρόνια Σκλάβος

Οδηγός Διαπλοκής
Captain Philllips
Gravity
Philomena

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Gravity
Μαντέλα: Ο Δρόμος προς την Ελευθερία
Philomena
Rush
Η Μαγική Ομπρέλα
Ο Εγωιστής Γίγαντας

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΓΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Ή ΠΑΡΑΓΩΓΟ
Κόλιν Κάρμπερι (Σεναριογράφος), Γκλεν Πάτερσον (Σεναριογράφος), Good Vibrations
Κάλι Μάρσελ (Σεναριογράφγος), Η Μαγική Ομπρέλα
Κίραν Έβανς (Σκηνοθέτης/Σεναριογράφος), Kelly + Victor
Πολ Ράιτ (Σκηνοθέτης/Σεναριογράφος), Πόλι Στόουκς (Παραγωγός), For Those in Peril
Σκοτ Γκρέιαμ (Σκηνοθέτης/Σεναριογράφος), Shell

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Στιβ ΜακΚουίν – 12 Χρόνια Σκλάβος
Ντέιβιντ Ο. Ράσελ – Οδηγός Διαπλοκής
Πολ Γκρίνγκρας - Captain Phillips
Αλφόνσο Κουαρόν - Gravity
Μάρτιν Σκορσέζε – Ο Λύκος της Wall Street

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Έρικ Γουόρεν Σίνγκερ, Ντέιβιντ Ο. Ράσελ – Οδηγός Διαπλοκής
Γούντι Άλεν – Θλιμμένη Τζάσμιν
Αλφόνσο Κουαρόν, Γιόνας Κουαρόν - Gravity
Τζόελ Κοέν, Ίθαν Κοέν - Inside Llewyn Davis
Μπομπ Νέλσον - Nebraska

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Τζον Ρίντλεϊ - 12 Χρόνια Σκλάβος
Ρίτσαρντ ΛαΓκραβενέζ - Behind The Candelabra
Μπίλι Ρέι - Captain Phillips
Στιβ Κούγκαν, Τζεφ Πόουπ - Philomena
Τέρενς Γουίντερ – Ο Λύκος της Wall Street

Α ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Μπρους Ντερν - Nebraska
Τσιουέτελ Ετζίοφορ - 12 Χρόνια Σκλάβος
Κρίστιαν Μπέιλ – Οδηγός Διαπλοκής
Λεονάρντο Ντι Κάπριο – Ο Λύκος της Wall Street
Τομ Χανκς - Captain Phillips

Α ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Έιμι Άνταμς – Οδηγός Διαπλοκής
Κέιτ Μπλάνσετ – Θλιμμένη Τζάσμιν
Έμμα Τόμσον – Η Μαγική Ομπρέλα
Τζούντι Ντεντς - Philomena
Σάντρα Μπούλοκ - Gravity

Β ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Μπαρχάντ Άμπντι - Captain Phillips
Μπράντλεϊ Κούπερ – Οδηγός Διαπλοκής
Ντάνιελ Μπρουλ - Rush
Ματ Ντέιμον - Behind the Candelabra
Μάικλ Φασμπέντερ - 12 Χρόνια Σκλάβος

Β ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τζένιφερ Λόρενς – Οδηγός Διαπλοκής
Τζούλια Ρόμπερτς- Αύγουστος
Λουπίτα Ναϊόνγκ'ο – 12 Χρόνια Σκλάβος
Όπρα Γουίνφρι - The Butler
Σάλι Χόκινς – Θλιμμένη Τζάσμιν

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
The Act Of Killing
Η Ζωή της Αντέλ
Η Τέλεια Ομορφιά
Metro Manila
Το Απαγορευμένο Ποδήλατο

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
The Act Of Killing
The Armstrong Lie
Blackfish
Tim's Vermeer
We Steal Secrets: The Story Of Wikileaks

ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ
Εγώ ο Απαισιότατος 2
Ψυχρά κι Ανάποδα
Μπαμπούλες Πανεπιστημίου

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Χανς Ζίμερ, 12 Χρόνια Σκλάβος
Τζον Γουίλιαμς, Η Κλέφτρα των Βιβλίων
Χένρι Τζάκμαν, Captain Phillips
Στιβεν Πράις, Gravity
Τόμας Νιούμαν, Η Μαγική Ομπρέλα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
12 Χρόνια Σκλάβος
Captain Phillips
Gravity
Inside Llewyn Davis
Nebraska

ΜΟΝΤΑΖ
12 Χρόνια Σκλάβος
Captain Phillips
Gravity
Rush
Ο Λύκος Of Wall Street

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
12 Χρόνια Σκλάβος
Οδηγός Διαπλοκής
Behind The Candelabra
Gravity
Ο Υπέροχος Γκάτσμπι

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Οδηγός Διαπλοκής
Behind The Candelabra
Ο Υπέροχος Γκάτσμπι
The Invisible Woman
Η Μαγική Ομπρέλα

ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ HAIR STYLING
Οδηγός Διαπλοκής
Behind The Candelabra
Ο Μπάτλερ
Ο Υπέροχος Γκάτσμπι
Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή

ΗΧΟΣ
Όλα Χάθηκαν
Captain Phillips
Gravity
Inside Llewyn Davis
Rush

ΕΙΔΙΚΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Gravity
Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή
Iron Man 3
Pacific Rim
Star Trek Into Darkness

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ANIMATION ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Everything I Can See From Here
I Am Tom Moody
Sleeping With The Fishes

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Island Queen
Keeping Up With The Joneses
Orbit Ever After
Room 8
Sea View

ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΣΤΕΡΙ (ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ)
Ντέιν ΝτεΧάαν
Τζορτζ ΜακΚέι
Λουπίτα Ναϊόνγκ'ο
Γουίλ Πούλτερ
Λεά Σεντού

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ