7 Λεπτά μετά τα Μεσάνυχτα - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

7 Λεπτά μετά τα Μεσάνυχτα

A Monster Calls

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2016
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ, Ισπανία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Πάτρικ Νες
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Φελίσιτι Τζόουνς, Σιγκούρνι Γουίβερ, Λούις ΜακΝτάγκαλ, Τόμπι Κέμπελ, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Λίαμ Νίσον
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Όσκαρ Φαούρα
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Φερνάντο Βελάσκεθ
    ΜΟΝΤΑΖ: Τζάουμι Μάρτι, Μπέρνατ Βιλαπλάνα
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 108'
    ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ: Κατάλληλο
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Spentzos Film
    7 Λεπτά μετά τα Μεσάνυχτα

Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Πάτρικ Νες γίνεται μία ευρηματική, συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης από τον σκηνοθέτη του «Ορφανοτροφείου». Με τα χαρτομάντηλα ανα χείρας, υποδεχθείτε ένα από τα πιο δυνατά μελοδράματα της χρονιάς.

Από τον Πάνο Γκένα

Τα παραμύθια ήταν ανέκαθεν οι συμβολικές παραβολές που είχαν την αφηγηματική δύναμη να νουθετήσουν, να διασκεδάσουν και (γιατί όχι;) να τρομάξουν, χρησιμοποιώντας ως δημιουργικό πεδίο το πιο θαυμαστό, ανθρώπινο εργαλείο: τη φαντασία. Φιλτράρωντας την πραγματικότητα και μετατρέποντας το «πεζό» σε «έντεχνο», οι παραμυθάδες της λαϊκής, μεσαιωνικής και σύγχρονης παράδοσης μίλησαν υποδόρια για τα σημαντικά και επισήμαναν μέσα από τα ψέματα τις μεγαλύτερες αλήθειες.

Βασισμένο στη νουβέλα φαντασίας «Το Τέρας Έρχεται» του Πάτρικ Νες, που βρέθηκε στις λίστες των Wall Street Journal και The Independent με τα καλύτερα βιβλία του 2011, το «7 Λεπτά μετά τα Μεσάνυχτα» του Χουάν Αντόνια Μπαγιόνα (σε σενάριο του Νες) είναι ένα υποδειγματικο κινηματογραφικό παραμύθι που εντυπωσιάζει με την ευρηματική καλαισθησία του και τη σαρωτική επίκληση στο συναίσθημα.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του δεκατριάχρονου Κόνορ (Λιούις ΜακΝτούγκαλ) που στην αρχή της εφηβείας του προσπαθεί να διαχειριστεί τις επιθέσεις σχολικού εκφοβισμού από τους συμμαθητές του, τον αποξενωμένο πατέρα του (Τόμπι Κέμπελ) και κυρίως τη σοβαρή ασθένεια της μητέρας του (Φελίσιτι Τζόουνς).

Ένα βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το δέντρο του απέναντι νεκροταφείου θα μεταμορφωθεί σε ένα ανθρωπόμορφο τέρας (με τη φωνή του Λίαμ Νίσον) και θα επισκεφθεί τον Κόνορ θέτοντάς του μία συμφωνία: θα τον επισκέπτεται τις νύχτες για να του διηγηθεί τρεις ιστορίες και στο τέλος ο Κόνορ οφείλει να πει τη δική του.

Ο Μπαγιόνα που γνωρίζει να κάνει σινεμά φαντασίας («Το Ορφανοτροφείο») και ανθρωποκεντρικό δράμα («The Impossible» με τη Ναόμι Γουότς), ισορροπεί τη συγκίνηση με γενναίες δόσεις κυνισμού, χωρίς να ξεχνά τη λυτρωτική διαφυγή του μύθου. Το αστικό, κοινωνικό δράμα διακόπτεται επιμελώς από τις έξοχες αναπαραστάσεις των μύθων που μπορούν να σταθούν και ως αυτόνομες ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Με αρωγό την ανατροπή των παραμυθιών (ειδικά για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο), ο Μπαγιόνα τραβά το χαλί του ανήλικου εφησυχασμού. Ο Κόνορ τελικά δραπετεύει σε έναν φανταστικό κόσμο μόνο και μόνο για να διδαχθεί το σκληρό μάθημα της ζωής που όταν «ξεπλένει» το χρώμα από τις νερομπογιές, αποκαλύπτει τις γκρίζες ζώνες που την ορίζουν.

Ο μικρός Λιούις ΜακΝτούγκαλ αναμετριέται θαρραλέα με τον απαιτητικό ρόλο του Κόνορ, ο Λίαμ Νίσον επιβάλλεται με άνεση στη φωνητική ερμηνεία του Τέρατος, ενώ η Φελίσιτι Τζόουνς (υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου στη «Θεωρία των Πάντων») και η Σιγκούρνι Γουίβερ προσφέρουν τις ερμηνευτικές δικλείδες που οριοθετούν το συγκινησιακό μέτρο της ταινίας.

Με ήρωες πραγματικά «τέρατα» και φανταστικούς «φίλους», το «7 Λεπτά μετά τα Μεσάνυχτα» είναι μία ταινία ανήλικης απεύθυνσης και ενήλικης ευαισθησίας. Παραλληλίζει τη μεγάλη οθόνη με ανοιχτό βιβλίο και με άξονα το ερώτημα «γιατί λέμε ιστορίες;» διαχειρίζεται την απώλεια μέσα από μία «ιστορία» πίστης που καλοδέχεται το «τέρας που έρχεται»: την αλήθεια. Να ένα καλό μάθημα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • 7 Λεπτά μετά τα Μεσάνυχτα
  • 7 Λεπτά μετά τα Μεσάνυχτα