Αγκάθα: Η Εξιχνίαση Ενός Φόνου - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Αγκάθα: Η Εξιχνίαση Ενός Φόνου

Agatha and the Truth of Murder

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μ. Βρετανία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Τέρι Λόαν
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Τομ Ντάλτον
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Ρουθ Μπράντλεϊ, Μπίμπι Κέιβ, Ντιν Άντριους
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Ντέιμιεν Έλιοτ
    ΜΟΥΣΙΚΗ:Άντριου Σάιμον ΜακΆλιστερ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Spentzos Film
    Αγκάθα: Η Εξιχνίαση Ενός Φόνου

Βασισμένη στο πραγματικό γεγονός της εξαφάνισης της Αγκάθα Κρίστι το 1926, το «Αγκάθα: Η Εξιχνίαση ενός Φόνου» είναι μία ταινία που μυστηριωδώς ξεχνά κάτι βασικό: να δημιουργήσει μυστήριο!

Από τον Πάνο Γκένα

Η δημοφιλής συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη φάση της ζωής της. Ο γάμος της με τον Άρτσι Κρίστι διαλύεται, έχει στερέψει από ιδέες για επόμενα βιβλία και ταυτόχρονα μία άγνωστη γυναίκα ζητά τη βοήθειά της στην επίλυση ενός μυστηριώδους, άλυτου εγκλήματος. Ως αντίδραση, η Κρίστι αποφασίζει να εξαφανιστεί με σκοπό να ανακαλύψει τον δολοφόνο και μαζί τη χαμένη της έμπνευση.

Τον Δεκέμβριο του 1926, μετά από έναν καυγά με τον άπιστο σύζυγό της όταν της ζήτησε διαζύγιο, η Αγκάθα Κρίστι έφυγε από το σπίτι τους αφήνοντας πίσω μόνο ένα σημείωμα στη γραμματέα της. Η εξαφάνισή της προκάλεσε σοκ στο κοινό, έγινε πρωτοσέλιδο στους New York Times, ανάγκασε την αστυνομία να διαθέσει εκατοντάδες αξιωματικούς στην έρευνα παρά τη συμμετοχή 15000 εθελοντών (!), ενώ ο συγγραφέας των «Σέρλοκ Χολμς» Άρθουρ Κόναν Ντόιλ απευθύνθηκε σε μέντιουμ της εποχής αναζητώντας εναλλακτική λύση στο μυστήριο. Δώδεκα μέρες μετά η Κρίστι βρέθηκε, αλλά κανείς δεν έμαθε ποτέ τι ακριβώς συνέβη. 

Το αποτέλεσμα προκύπτει σχεδόν «εγκληματικό» αφού στην ταινία δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό, παρά μόνο ελαφράδα

Εμπνευσμένο από το παραπάνω αληθινό γεγονός, το (τηλεοπτικής καταγωγής) «Αγκάθα: Η Εξιχνίαση ενός Φόνου» μπλέκει μυθοπλαστικά τη ζωή και το έργο της Κρίστι με διάθεση να στοιχειοθετήσει υπόθεση. Τελικά το αποτέλεσμα προκύπτει σχεδόν «εγκληματικό» αφού στην ταινία δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό, παρά μόνο ελαφράδα στην αντιμετώπιση των βασικών εργαλείων δημιουργίας κινηματογραφικού μυστηρίου. Χωρίς να συμπεριλαμβάνει την κυνική, όσο και χιουμοριστική, ποιότητα του έργου της Κρίστι, η «Εξιχνίαση» ξεκινά ως ένα αδύναμο οικογενειακό δράμα για να εξελιχθεί σε ένα αδύνατο αστυνομικό θρίλερ. Ο σκηνοθέτης Τέρι Λόουν και ο σεναριογράφος Τομ Ντάλτον ιχνηλατούν πάνω στις έτοιμες οπτικές ιδέες παλαιότερων κινηματογραφικών μεταφορών έργων της Αγκάθα Κρίστι και δεν εκμεταλλεύονται δυναμικά τίποτα. Για παράδειγμα, η συγκέντρωση των υπόπτων στην έπαυλη μετά το πρώτο μισάωρο δεν αποπνέει - ως υποχρεούται τέτοιου είδους ταινία - ένταση αλλά τεμπελιά και η ιδέα της «μεταμφίεσης» της Αγκάθα Κρίστι σε νεόκοπη ντετέκτιβ φορώντας… γυαλιά, δεν είναι αστεία αλλά αφελής.

Αν πριν την ετυμηγορία προσθέσει κάποιος ότι η περιβόητη εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι είχε εμπνεύσει το 1979 την ταινία «12 Μέρες Μυστηρίου» (Agatha) του Μάικλ Άπτεντ με τη Βανέσα Ρεντγκρεϊβ και τους Ντάστιν Χόφμαν, Τίμοθι Ντάλτον (υποψηφιότητα για Όσκαρ Κοστουμιών και υπέροχη φωτογραφία του Βιτόριο Στοράρο), τότε η φετινή «Αγκάθα: Η Εξιχνίαση ενός Φόνου» είναι χαμένη από χέρι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Αγκάθα: Η Εξιχνίαση Ενός Φόνου
  • Αγκάθα: Η Εξιχνίαση Ενός Φόνου